Spring menu over

Podcast DM Biosfæren: Skal vi styre naturen, eller har den bedst af at passe sig selv?

Rasmus Ernæs - biolog og professor (TV) og Mads Flinterup, forstkandidat og klima- og biodiversitschef (TH)

Rasmus Ejrnæs (tv), biolog og professor ved institut for Ecoscience på Aarhus Universitet, og Mads Flinterup, forstkandidat og klima og biodiversitetschef i Hedeselskabet (th.) kunne blive enige om meget ift. hvad der er bedst for natur og biodiversitet, når vi også vil producere træ.

Biodiversitet
Del artikel:

Hvilken rolle skal naturen spille ift. produktion og biodiversitet? Og giver vild natur mere mening end andet natur? Hør AU-professor Rasmus Ejrnæs og klima-og biodiversitetschef i Hedeselskabet, Mads Flinterup.

Find alle DM Bio-podcasts her

Vi vil gerne have mere skov i Danmark, siger vi. Men er skoven overhovedet natur, hjemsted for dyr, planter og svampe – eller er den en virksomhed, som dyrker byggematerialer og brænde?

Og giver vild natur mere mening end andet natur? 

Det er mere eller mindre et tilfælde, at vi har de arter, vi har i dag, siger Rasmus Ejrnæs. Vi har skabt en verden, der er kontrolleret og styret og planlagt, men det er meningsfuldt at have nogle områder, der ikke er kontrolleret og styret af os mennesker, og hvor der er plads til det andet liv. 

Hedeselskabet skelner mellem intensiv produktion og biodiversitet. Begge dele trives ikke sammen, fortæller Mads Flinterup. 

Giver det mening at plante 1 mia. nye træer, som aftalt i den grønne trepart? Og hvad er en mekanisk skovelefant og negativ naturbeskyttelse?

Det taler vi om i dette afsnit, hvor vi også besøger Kalvebod Fælled, som er Danmarks første bynære naturnationalpark. 

I 4. sæson af DM Biosfæren undersøger vi igennem fire afsnit, hvad er natur, og hvad er naturligt. 

Skovloven begrænser græssende dyr, fordi de var en trussel mod skoven i 1805. Men loven sætter ikke naturen fri, siger Mads Flinterup.

Gæster:

  • Mads Flinterup, forstkandidat og klima og biodiversitetschef i Hedeselskabet.
  • Rasmus Ejrnæs, biolog og professor ved institut for Ecoscience på Aarhus Universitet. Forsker blandt andet i biodiversitet og genoprettelse af økosystemer.
    Læs: Fire myter om natur og biodiversitet
    Ny natur på lavbundsjord

Værter: Mikael Bent Hansen, biolog og redaktør i DM Bio, og Bille Sterll, journalist og podcastproducent.

Jingler: Raehan Sarjou.

Hvorfor fælder vi invasive arter som rynket rose, som dufter af sommerferie og bugner af c-vitamin?

DM Bio's podcast DM Biosfæren

DM Biosfæren er en podcast om alt det, der vokser og gror. Den udgives af DM Bio, som er et fagligt fællesskab under fagforeningen DM.  

Biosfæren er det rum, hvor levende organismer kan trives her på kloden. DM Bio's podcast er det rum, hvor alle, der arbejder med – eller interesserer sig for – miljø, natur, landskab, klima og fødevarer får Bio-vitaminer til hjernen.

Vi samler fagfolk i studiet og taler om barrierer og løsninger for få bedre biodiversitet og gøre verden mere bæredygtig.

Podcasten kan findes i diverse podcastapps.

Sæson 1: Natur og biodiversitet

Sæson 2: Fremtidens fødevarer

Sæson 3: Det gode liv

Sæson 4:

Sommerfugle, bisoner og vejen til mere vild natur

Seneste artikler

Læs alle artikler

Akademikerbladet

Akademikerbladet.dk

Genveje