Spring menu over
Dansk Magisterforening

Arbejdsgiver: "Jeg har aldrig mødt en mandlig kollega, der har fortrudt sin barsel”

Nicole Offendal er adm. direktør for Finanssektorens Arbejdsgiverforening (FA).

"Finansfædre er den gruppe af fædre på det private arbejdsmarked, der holder absolut længst orlov. De seneste tal, vi har, omhandler børn født i 2020. Dengang holdt finansfædre 60 procent længere orlov end gennemsnittet på det private arbejdsmarked", fortæller Nicole Offendal, adm. direktør i Finanssektorens Arbejdsgiverforening. © Foto: Finanssektorens Arbejdsgiverforening

Ligestilling
Del artikel:

Med en ny overenskomst ønsker finanssektoren at ligestille ret til barsel med løn for far og mor, så begge parter får 26 uger. Vi spørger arbejdsgiverne, hvorfor dette tiltag kommer nu.

Der skal være lige mulighed for far og mor til at gå på barsel med løn. Det er Finanssektorens Arbejdsgiverforening (FA) og Finansforbundet blevet enige om i et nyt udspil til overenskomst for 41.000 ansatte i finanssektoren.

Akademikerbladet har fanget Nicole Offendal, der er adm. direktør for Finanssektorens Arbejdsgiverforening og har siddet med ved forhandlingsbordet, for at høre om baggrunden for dette ligestillingstiltag.  

Eksperter og forskere har i årevis forgæves fremturet, at lige barselsvilkår for far og mor er den bedste vej til mere ligestilling på arbejdsmarkedet og i hjemmet. Hvorfor kommer jeres tiltag nu?

Vi har historisk set haft gode barselsvilkår i sektoren for begge køn. Hidtil har mor efter fødslen haft ret til 26 ugers orlov med fuld løn og pension, mens far har haft ret til 16 ugers orlov med fuld løn og pension. Vi har også tidligere sikret, at en medarbejder, der vælger at holde længere orlov end den betalte orlov, stadig får fuld pension indbetalt af arbejdsgiveren. Når vi nu løfter vilkårene endnu mere og også giver medmor og far 26 ugers barsel med fuld løn og pension, er det et naturligt skridt for os. Helt grundlæggende tror vi på, at vi med attraktive barselsvilkår er med til at skubbe ligestillingen i den rigtige retning.   

Hvordan stod henholdsvis FA og Finansforbundet i dette spørgsmål ift. at lande en samlet overenskomst?

Vi ser som regel forskelligt på mange emner, når vi forhandler overenskomst. Barselsvilkår er dog undtagelsen, hvor vi faktisk var enige. Vi er helt enige om, at vi i sektoren skal have attraktive og tidssvarende barselsmuligheder.

Hvilken betydning mener I, at den udvidede barselsperiode med fuld løn får for de ansatte?

Jeg håber da, at flere fædre og medmødre vil benytte rettigheden. I forvejen er finansfædre den gruppe af fædre på det private arbejdsmarked, der holder absolut længst orlov. De seneste tal, vi har, omhandler børn født i 2020. Dengang holdt finansfædre 60 procent længere orlov end gennemsnittet på det private arbejdsmarked. Det er måske faldet eller steget lidt siden, men pointen er, at der i sektoren generelt set er en kultur, hvor det er helt legitimt for fædre at bruge deres barselsrettigheder. Alligevel kan vi se, at ikke alle fædre udnytter deres barselsrettigheder. Derfor håber jeg, at flere vil benytte muligheden.

Derudover er der et bredere samfundsansvar. Når fædre og medmødre nu får fuld barsel, vil kvinder i andre sektorer opnå bedre ligestilling og bedre karrieremuligheder, fordi de kan dele barslen med faren/medmoren i finanssektoren. Dette brede samfundsansvar vil vi gerne være med til at løfte.

Hvilken betydning får det for virksomhederne – ikke mindst økonomisk?

Det er klart, at på kort sigt koster det virksomheden penge at have medarbejdere på barsel. De får fuld løn, pensionsindbetaling, der skal måske ansættes en vikar osv. Vi ser dog ikke barsel som en omkostning, men som en investering. Medarbejdere, der kommer retur til arbejdspladsen efter barsel, er beriget med nye og værdifulde erfaringer. De har fået flere redskaber i rygsækken og mere livserfaring. Jeg har aldrig mødt en mandlig kollega, der har fortrudt sin barsel. Aldrig. 

Nu forsøger I at sikre udvidede barselsrettigheder med løn til finanssektorens ansatte. Er der grund til at tro, at denne overenskomstrettighed kunne bredes ud til ansatte i andre sektorer?

Finanssektoren er på mange måder en moderne sektor. Vi er kun glade for at kunne inspirere andre. Og ja, naturligvis kan rettigheden bredes ud til andre sektorer. Hvorfor skulle den ikke kunne det? Det er jo et spørgsmål om prioritering ved forhandlingsbordet.