Spring menu over
Dansk Magisterforening

Vi kan lige så godt vænne os til hjemmearbejde – og få det bedste ud af det

Martin Vesterbæk, konsulent i DM
Debat
Af Martin Ærbo Vesterbæk
Del artikel:

Den nyeste analyse fra DM viser, at de fleste akademikere godt kan vænne sig til mere hjemmearbejde i fremtiden, hvis det betyder, at vi kan få brudt smittekæderne. Vi må tage de gode ting med videre i vores nye arbejdsliv, skriver DM's datakonsulent.

”Breaking news: Statsministeriet indkalder til pressemøde i spejlsalen klokken 14”. På mange måder er den gule bjælke med denne tekst, måske den mest sigende overskrift på 2020. Samtidig giver nyheden på denne hverdag midt i september også flashback til et forår, hvor arbejdslivet for de fleste af os, var et, vi aldrig havde prøvet før. 

Zoommøder ved spisebordet og utallige af telefonopkald fra legepladsen, hvor man har kæmpet med den dårlige samvittighed over både at være en dårlig forældre og en dårlig medarbejder, var hverdagen for de fleste af de ni ud af ti DM’ere som blev sendt på hjemmearbejde.

COVID-19 ser fortsat ud til at havde et tag i Danmark og verden, og det betyder, at mange af os må indstille os på, at hjemmearbejdet bliver en del af fremtiden. Og det er en omvæltning for de fleste, da kun hver fjerde DM-medlem før Corona-krisen var vant til en typisk arbejdsuge med en hjemmearbejdsdag.

Den nyeste analyse fra DM viser dog, at de fleste akademikere godt kan vænne sig til mere hjemmearbejde i fremtiden, hvis vi skal have brudt smittekæderne, eftersom det i høj grad er dem, der har lettest ved at udføre deres arbejde hjemmefra.

Mere overraskende er det dog, at mange medlemmer rapporterer om et forbedret psykisk arbejdsmiljø

Martin Ærbo Vesterbæk

Omkring en tredjedel bruger en computer i dagligdagen og bruger en beskeden mængde tid på samarbejde. Denne tredjedel vil alt andet lige havde nemmere ved hjemmearbejde end det modsatte. Det er for eksempel revisorer og marketingsfolk, mens for eksempel brolægger og sygeplejersker er nogle af de stillingstyper, som har svært ved at arbejde hjemmefra. Andelen af job som kategoriseres som værende lettest at udføre hjemmefra, er dobbelt så stor, når man isoleret set kigger på akademikere, som i den samlede arbejdsstyrke.

Hjemmearbejde er som nævnt en ny disciplin, og vi ved, at 57 procent af DM’s medlemmer oplever problemer med deres fysiske arbejdsmiljø, og halvdelen savner kontakten med deres kolleger. Begge konklusioner er ikke overraskende, når man husker tilbage på et forår siddende på sengen i soveværelset eller ved spisebordet alene med sin computer. 

Mere overraskende er det dog, at mange medlemmer rapporterer om et forbedret psykisk arbejdsmiljø. Coronakrisen har givet mindre ”støj” i arbejdsdagen, og der er sket en markant stigning i DM’ere, som oplever, at de har tid nok til deres arbejdsopgaver.

Samtidig melder markant flere også tilbage, at de oplever, at der er klare mål for, hvordan de prioritere deres opgaver, samt hvornår de skal have dem løst. Og alt i alt betyder det et pænt fald i antallet af DM'ere med stressymptomer.

Så nu hvor Corona desværre ser ud til at blusse op igen, handler det om at tage de gode ting med videre, mens man forsøger at løse de nye udfordringer, det medfører.