Dansk Magisterforening

10 gode råd til dig, der drømmer om at blive iværksætter: Brug din nysgerrighed som akademiker

Jonathan Løw er serie-iværksætter og har blandt andet startet virksomhederne Listen Louder og JumpStory.

Debat
Af Jonathan Løw
Del artikel:

Iværksætter, foredragsholder og forfatter Jonathan Løw vil væk fra fortællingen om oversmarte iværksættertyper, der arbejder i døgndrift. Det kan og bør gøres på en anden måde, lyder hans råd.

For tyve år siden troede jeg, at jeg skulle være enten journalist eller forfatter.

Samtidig var jeg dybt optaget af filosofi og meningen med dette forunderlige liv, hvilket fik mig til at læse nordisk litteratur på Aarhus Universitet.

Når jeg tænker tilbage på min karriere som akademiker, er der en ting, der går igen:

Nysgerrighed.

Den førte mig fra forfatter og filosof Villy Sørensen til iværksætterprojektet ’Viljestyrken’ og fra forfatter Henrik Nordbrandt til livet som serie-iværksætter.

Der er kæmpestor forskel på at være forfatter og iværksætter. Du kan meget sjældent blive rig på førstnævnte. Men der er også en stor lighed. Både livet som forfatter og iværksætter er usikkert, hvilket får de fleste til at vælge muligheden fra, selvom de dybt inde i maven måske har både drømmen om det og længslen efter det.

Jeg har valgt iværksættervejen, men samtidig skrevet 6 bøger om at starte op. Om at  innovere og  lykkes. Og her har jeg samlet mine 10 vigtigste råd og erfaringer til dig, der som akademiker drømmer om at gøre dine idéer til virkelighed og springe ud som iværksætter.

Jeg håber, at du kan bruge dem.

Jonathan Løw

Medstifter af virksomheden Jumpstory.

Holder foredrag og skriver bøger om innovation og livet som iværksætter.

Har studeret dansk og nordisk litteratur på Aarhus Universitet.

1. Den indre ild

Du kommer til at arbejde rigtigt mange timer på din virksomhed, så du er nødt til at finde noget, du brænder for.

2. Kombinationer i stedet for idéer

Forretningsidéer og innovation handler om at kunne se innovative kombinationer frem for nye idéer.

3. Hæng dit sind til tørre

Husk pauserne. Mange iværksættere går ned med stress. Jeg har selv prøvet det, og det er benhårdt og lidelsesfyldt. Det skal du ikke prøve. Ligesom et håndklæde kan dit sind kun rumme en vis mængde fylde. Hæng det derfor til tørre med jævnlige mellemrum.

Som iværksætter er det et grundvilkår, at man aldrig kan være sikker på næste måneds løncheck og indtægter

Jonathan Løw

4. Salg er kommunikation

Salg er et nøgleord inden for iværksætteri. Som akademiker kan jeg forestille mig, at salg ikke er det ord, der får dig til at bryde ud i ustyrlig jubel. Tænk derfor salg som kommunikation i stedet for noget, der handler om hurtigt omsættelige varer i Føtex. Fokusér på at gøre dine budskaber skarpe, klare og autentiske.

5. Bed om hjælp

Alle mennesker har brug for hjælp. Som iværksætter er det ekstra vigtigt. Vær aldrig for stolt til at bede andre om hjælp.

6. Opbyg selvtillid

Hvis du ikke tror på dig selv og din idé, hvorfor skulle andre så gøre det? Byg løbende på din selvtillid ved at hente ny erfaring, viden og kompetencer.

Jeg er personligt dødtræt af macho-narrativet, når det kommer til iværksætteri

Jonathan Løw

7. Lav fejl

I Danmark har vi tabuiseret det at fejle og gå konkurs som iværksætter. Andre steder i verden anses det som en styrke, fordi man har tilegnet sig ny og uvurderlig viden.

Du bør som entreprenør vælge sidstnævnte livsanskuelse, så du hele tiden opfatter fejltagelser som vigtig læring frem for nederlag.

8. Elsk uvisheden

Jeg tror, at dette er det vigtigste af de 10 råd. Som den amerikanske skuespiller Christopher Walken udtrykte det: ”At it's best, life is completely unpredictable”.

Som iværksætter er det et grundvilkår, at man aldrig kan være sikker på næste måneds løncheck og indtægter. Derfor handler det at være iværksætter også om at lære at trives i den uvished og usikkerhed frem for at gøre den til sin fjende.

9. Vær kærlig

Hvad er det nu for noget humanistisk pladder, vil nogle af jer måske tænke, men i mine øjne bør iværksætteri også handle om at være kærlig – over for sig selv og sine nærmeste.

Som iværksætter vil du være endnu mere afhængig af dine nærmeste, fordi deres opbakning og forståelse er altafgørende. Husk at vise dem kærlighed og opmærksomhed på samme måde, som det er vigtigt hele tiden at lytte til dig selv – og mærke efter, om iværksætterlivsstilen stadig er lykken for dig.

Jeg er personligt dødtræt af macho-narrativet, når det kommer til iværksætteri. Vi har set rigeligt – uden at nævne navne – oversmarte typer i programmer som Løvens Hule, hvor de proklamerer, at man skal arbejde i døgndrift.

Jeg tænker: Lad dem da bare gøre det, men lad os skabe nogle andre rollemodeller i fællesskab.

10. Omgiv dig med mennesker, som kan udfordre dig

Som iværksætter skal du lytte til alle andre end din mor, når du skal vurdere, om dit produkt eller service er godt nok.

Innovation udspringer af diversitet og evnen til at omgive sig med mennesker, der ikke tænker ligesom dig selv. Husk derfor hele tiden, at dit nærmeste netværk har denne evne til hele tiden at holde dig oppe på beatet og udvikle de tanker og idéer, du går rundt med.