Spring menu over
Dansk Magisterforening

Efter 24 timer med Microsofts nye AI-værktøj: "Ubrugeligt"

"Designet var så ubehjælpsomt, at selv den mest design-resistente ingeniør ville begå harakiri med en sløv brandguide ved synet af resultatet," skriver Powerpoint-eksperten Kenn L. Hansen i denne anmeldelse af Microsofts Copilot. © Pressefoto.

Anmeldelse Kenn L. Hansen
Del artikel:

Powerpoint-specialist Kenn L. Hansen anmelder Copilot, der er Microsofts bud på et AI-værktøj til Office-pakken. Han er ikke imponeret.

Hver gang jeg åbner Word, foreslår en lille tekstboks, at jeg bare kan skrive et par ord om temaet, og så vil den lave en kladde til mig. Jeg har nemlig tilkøbt Microsofts længe ventede Copilot til min Office-pakke.

Jeg kan dog allerede afsløre nu, at jeg lukkede prompten og skrev denne tekst manuelt: Produktet fungerer nemlig helt exceptionelt dårligt.

Men først lidt kontekst. Man skal have været ganske dybt begravet under jorden i det seneste år for at misse, at AI kommer til at vende op og ned på alle brancher. Bevares, skraldemændene skal sikkert stadig ud og vende bøtterne på hovedet, og ligeså med andre varme hænder i den offentlige og private sektor, men det er ikke kontroversielt at påstå, at alle får udfordret deres værktøjer, processer og måske endda berettigelse på arbejdsmarkedet – og nok i særdeleshed akademikere.

Nu har jeg været på Copilot i 24 timer, og jeg vil gerne dele mit første døgn med jer til almen afskrækkelse

Jeg er cand.mag. i retorik og har beskæftiget mig indgående med PowerPoint hele mit voksenliv. Jeg træner til dagligt folk i at lave bedre præsentationer, og jeg har stort set ikke sovet tungt af bar spænding, siden jeg så de første reklamer for Microsofts konsoliderede AI-løsning Copilot.

Den lovede, at vi sømløst kunne jonglere Word-dokumenter, få dem lavet til præsentationer med et klik, få informationer fra e-mails til at blive til flotte grafer i Excel og direkte over på slides osv.

Jeg tænkte i mit stille sind, at jeg måske ville supplere min gamle tatovering af PowerPoint-logoet på underarmen med Copilot-logoet.

Nu har jeg været på Copilot i 24 timer, og jeg vil gerne dele mit første døgn med jer til almen afskrækkelse.

Det er svært at komme i gang 

Ud over at det som sædvanlig med Microsofts produkter er omstændeligt og uigennemsigtigt at få købt, delt rettighederne til og installeret for alle andre end store it-afdelinger, så var førstehåndstrykket enormt undervældende.

Som alle andre AI’er kommer den hurtigt med nogle forslag til prompts – altså kommandoer – som kan speede tingene op. Når jeg trykker på den længe ventede ”Create a presentation from file” antog jeg, at jeg blot kunne vælge en fil på mit skrivebord eller hvilken som helst anden mappe. Men nej, det skal af uforståelige årsager lægges op på mit Sharepoint eller OneDrive. Nuvel, det gjorde jeg gerne, hvis det virkede, men det gør det ikke.

Microsofts bedste bud på en professionel præsentation af verdens seks største broer.

Da jeg endelig fik den til at lave en præsentation baseret på en sides tekst var designet så ubehjælpsomt, at selv den mest design-resistente ingeniør ville begå harakiri med en sløv brandguide ved synet af resultatet.

Bevares, så fortæller den mig flinkt, at jeg jo kan få justeret looket under ”Designer”, og det hjælper da også lidt, men i praksis er det milevidt fra forventningerne til en præsentation i en professionel kontekst. Alene af den grund ender vi i kategorien ”ubrugeligt”.

Fuldstændig som de andre platforme, der har været på markedet i det sidste halve år, kan man få ganske anstændige bud på selve indholdet genereret af AI. Desværre er det ikke så meget den del, I mangler hjælp til. Jeg møder meget sjældent akademikere, som har brug for teknologi til at finde på noget at sige (tværtimod kunne I med fordel sige lidt mindre, tænker jeg tit). I har brug for AI til at reducere arbejdsbyrden i forhold til det manuelle arbejde i en præsentation.

Anmelderen

Kenn L. Hansen er cand.mag. i Retorik fra Københavns Universitet med speciale i PowerPoint.

Har grundlagt kursus- og konsulentvirksomheden EPO, der leverer træning i præsentationer. Underviser fast i flere af Danmarks største konsulenthuse.

Tidligere Superliga-dommer i 8 år.

Dette er ikke et angreb på AI

Inden jeg går videre i beskrivelsen af ting, som Copilot skuffer med, så vil jeg da gerne lige afkræfte en vigtig ting: Dette er ikke et angreb på AI som produktivitetsforøger for kontoransatte.

Jeg kan bekræfte, at selv teknologiens spæde begyndelse, som vi roder rundt i nu, absolut både vil øge kvaliteten af jeres præsentationer og også reducere tiden brugt på at producere dem. I skal bare anvende ChatGPT som sparringspartner på indhold, vinkel, argumentation, målgruppe og alle de andre retoriske overvejelser, som en god præsentation kræver. Og derefter får I så lavet fremragende visuals af ChatGPT’s visuelle generator Dall-E (kun på betalingsudgaven PLUS), Midjourney eller et af de andre fantastiske værktøjer, der allerede eksisterer.

Det er sådan nogle platforme, der har reduceret min arbejdsbyrde betragteligt, og det samme gælder mine kunder.

Godt tænkt, skidt eksekveret

Men det bidrager Copilot ikke til i sin nuværende form. Det eneste positive man kan sige om værktøjet er, at det er bygget ind i PowerPoint og resten af Office-pakken. Godt tænkt, skidt eksekveret. Det ligner i praksis en beta, som er kastet på markedet for at skabe feedback.

Tonsvis af bugs gør, at prompterne oftest er uden resultat, og når den endelige responderer, er svaret noget juks til stor irritation. Efter sigende skulle Copilot fungere ganske godt til Teams og måske også Excel, men min klare anbefaling er at holde fingrene fra PowerPoint Copilot og selv forblive kaptajnen på præsentationen, indtil Microsoft producerer noget, der rent faktisk gør rejsen mere behagelig.