Spring menu over
Dansk Magisterforening

Coronavirus rammer små virksomheder hårdt: "Det bliver en kamp at overleve"

Julia Hunt
Del artikel:

For selvstændige og små virksomheder kan coronavirus betyde negativ omsætning eller lukning, for aflysning og udskydelse af ordre vælter allerede ind. Økonomisk hjælpepakke til små virksomheder er på vej fra Den Europæiske Centralbank.

Mange selvstændige, freelancere og små virksomheder kigger ind i en fremtid, hvor reel overlevelse kan blive meget svært, efter regeringen onsdag aften valgte at iværksætte omfattende tiltag for at inddæmme coronavirussen.

For aflysninger og udskydelser af ordre for tusinder af kroner vælter ind, og det rammer små virksomheder særlig hårdt.

Det fortæller formand for DM Privat og selvstændige, Julia Hunt. Hun arbejder selv som selvstændig i konsulentfællesskabet Ingerfair, der arrangerer workshops, kurser og efteruddannelse for frivillige og ansatte i civilsamfundsorganisationer.

”Vi laver analyser og kortlægninger, som kan holdes nogenlunde i gang hjemmefra, mens workshops, efteruddannelser, kurser og oplæg i stor stil nu bliver rykket. Det handler om arbejde til mange hundrede tusinde kroner, som nu aflyses eller rykkes flere måneder, og det kan altså mærkes”, siger Julia Hunt.

”Vi har jo også faste udgifter som husleje, der skal betales. Men nu aflyser eller flytter vores kunder projekter til fx september, som skulle have været afholdt nu her, fordi de ikke kan overskue, hvordan de skal forholde sig til coronavirus. Så for en sikkerheds skyld rykker de alt til efter sommerferien. Det betyder et halvt år uden indkomst, og det er altså lang tid”, siger Julia Hunt.

Personligt har Julia Hunt gennem flere år sørget for løbende at lægge penge til side. Så hun har budgetteret med at kunne klare sig et halvt år uden indtægt, men det er der rigtig mange selvstændige, freelancere og små virksomheder, der ikke kan, understreger hun.

”Selvfølgelig rammer det også store virksomheder, at Danmark lukker ned, men deres pengekister er typisk noget større end i et lille konsulenthus som vores. Det er helt enkelt en langt større risiko, at selvstændige og små virksomheder må lukke deres butik, hvis der ikke kommer nogen indtægt i selv en kortere periode”, siger Julia Hunt og påpeger:

”Rigtig mange akademikere har enmandsvirksomheder, som har månedlige udgifter for flere tusind kroner, og får de ikke penge ind, så går der ikke længe, før de ikke overlever. Vi alle har jo udgifter, og dem kan man ikke bare lade være med at betale, fordi man ikke selv har indtægt”, siger hun.

Mere om Covid-19

Magisterbladet dækker løbende corona-udbruddets konsekvenser på det akademiske arbejdsmarked. Læs alle vores artikler her.

Har du en oplevelse, et tip eller andet, vi bør dække, så skriv til tko@dm.dk.

Dansk Magisterforening har bl.a. reageret ved at aflyse alle arrangementer og fysiske møder. Læs DM’s seneste reaktioner og gode råd på dm.dk.

Seneste nyt og anbefalinger fra myndighederne kan du læse på politi.dk/corona.

Forventer negativ omsætning

Fire ud af 10 små og mellemstore danske virksomheder forventer, at coronavirussen vil påvirke deres omsætning negativt i år. Det viser en ny undersøgelse, som rådgivnings- og revisionsvirksomheden BDO har lavet, blandt 750 små og mellemstore virksomheder (smv'er) i hele Danmark.

Det er en ny trussel, der er kommet ind og bag på alle. Vi har cyber- og terrortruslen, men coronavirus er ikke tænkt ind. De andre ting har vi arbejdet med, men det det andet kommer pludseligt. Det kommer bag på os, hvor hårdt det slår igennem”, siger John Bøgehus Pedersen, der er chef for advisory og seniorpartner i BDO, til Finans.dk.

Største fjende er likviditet

Tirsdag præsenterede regeringen en hjælpepakke, som skal støtte danske virksomheder igennem den økonomiske krise, som coronavirussen medfører.

Pakken betyder, at virksomheder kan udskyde skatte- og momsbetalinger for i alt 125 milliarder kroner. De lempede regler på moms gælder dog indtil videre kun store virksomheder med omsætning på over 50 mio. kr., oplyser Skatteministeriet.

Der gives kompensation til virksomheder, der har aflyst arrangementer med mere end 1.000 deltagere. Og så nedsætter erhvervsminister Simon Kollerup (S) en task force, der skal udvikle målrettede støtteforslag til enkelte hårdt ramte brancher. Det gælder i særlig grad til transport- og turisterhvervet.

Mens lempelserne for moms i første omgang kun gælder for store virksomheder, så bliver fristerne for betaling af AM-bidrag og A-skat for april, maj og juni dog midlertidigt forlænget med fire måneder for alle virksomheder.

Seniorpartner i BDO John Bøgehus Pedersen påpeger, at små og mellemstore virksomheders største fjende er likviditet, så det er vigtigt, at regeringen har været hurtigt ude at skrue på dét håndtag.

”Men det er klart, at hvis coronaudbruddet fortsætter, så er der helt sikkert nogle virksomheder, som kommer til at lide omsætningstab, der ikke bliver indhentet igen”, siger John Bøgehus Pedersen.

Banklån på vej til små virksomheder fra Den Europæiske Centralbank

Torsdag oplyste Den Europæiske Centralbank, at den er klar med flere økonomiske tiltag, som skal støtte økonomien i Europa.

Tiltagene vil blive rullet ud for anvendelse i perioden juni 2020 til juni 2021 og skal blandt andet understøtte bankudlån til dem, der er mest berørt af spredningen af coronavirus, især små og mellemstore virksomheder.

Dansk Erhverv efterlyser en løsning, der giver danske virksomheder både lønkompensation og sygedagpengerefusion

”Hvis vi ikke tager sådanne initiativer i brug, så forværrer vi situationen mere end højst nødvendigt. Jeg er klar over, at det vil koste statskassen penge, men det vil i den grad også koste penge at lade være, da en række virksomheder risikerer at gå konkurs på grund af denne meget kraftige og pludselige opbremsning i økonomien,” siger adm. direktør i Dansk Erhverv Brian Mikkelsen.