Spring menu over
Dansk Magisterforening

Minister aflyser forskeres undervisning efter omstridt rapport: "Hvad er det næste? At man skal vise partibog?”

Mattias Tesfaye, Ruc-rapport

Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye har sørget for, at forskerne bag omstridt rapport alligevel ikke skal undervise landets integrationsmedarbejdere. © Arkivfoto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Del artikel:

Forskerne bag den omdiskuterede RUC-rapport om social kontrol må ikke undervise integrationsmedarbejdere, siger ministeren. En bemærkelsesværdig beslutning, der burde få mere opmærksomhed, siger ekspert.

Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) har besluttet, at RUC-forskerne bag den omstridte rapport om social kontrol i indvandrermiljøer ikke må undervise kommunale integrationsmedarbejdere.

Det skriver Netavisen Pio, der har talt med ministeren.

Det er en "bemærkelsesværdig" beslutning, mener professor emeritus Heine Andersen, der forsker i forskningsfrihed.

"Vi har før set grove eksempler på krænkelser af forskeres ytrings- og forskningsfrihed i form af mundkurve og pressionsforsøg. Men hidtil har man forsøgt at skjule og tilsløre. Her er det åbent motiveret med politisk styring. Hvad er det næste? At man skal vise partibog?”, siger Heine Andersen.

Også lektor ved Aarhus Universitet og formand for DM Viden, Olav V. Bertelsen, er kritisk over for ministerens beslutning.

”Mattias Tesfaye siger, at han gerne vil beskytte vores oplyste demokratiske samfund. Det er derfor, han vil bekæmpe social kontrol og parallelsamfund. Men det han netop gør her, er at begrænse det oplyste demokrati”, siger Olav W. Bertelsen.

Roskilde Universitet
Rapporten 'Magt og (M)ulighed' er lavet af to forskere fra Roskilde Universitet (RUC). Den er bestilt og købt af Styrelsen for International Rekruttering og Integration (SIRI), der hører under Udlændinge- og Integrationsministeriet. © Foto: RUC

Udskældt rapport

Sagen drejer sig om rapporten ’Magt og (M)ulighed’, som er lavet af to forskere fra Roskilde Universitet, og som er bestilt og betalt af Udlændinge- og Integrationsministeriet.

Allerede i efteråret blev rapportens resultater kritiseret af en række politikere, herunder Mattias Tesfaye, da den anbefaler, at man i højere grad indtænker undervisning i arabisk og koranlære i forebyggelsen af negativ social kontrol og æresrelaterede konflikter i minoritetsmiljøer.

I første omgang sagde udlændinge- og integrationsministeren, at han havde lagt rapporten "under bunken i nederste skuffe". I begyndelsen af november tilføjede ministeren så, at han selv havde sørget for, at rapporten ikke længere kunne findes på ministeriets hjemmeside.

Det her er en debat, som bør følges op på. Det burde komme frem ved en høring i Folketinget.

Heine Andersen, professor emeritus

Højest usædvanligt

Nu siger Mattias Tesfaye så til Netavisen Pio, at de to forskere bag rapporten heller ikke må undervise de kommunale integrationsmedarbejdere, som det ellers var planlagt ved en række temadage i det nye år.

”Det er ikke regeringens holdning, at skattekroner skal bruges til, at unge får teologiske argumenter for deres rettigheder. Hvis nogen skal undervises, burde det snarere være forældrene, der lærte lidt om Grundloven. Derfor skal forskerne bag den omtalte rapport ikke deltage på de temadage om social kontrol med kommunernes frontpersonale, som Styrelsen for International Rekruttering afholder. Og derfor har vi fjernet rapporten fra Udlændinge- og Integrationsministeriets hjemmeside”, siger Mattias Tesfaye til Netavisen Pio. 

Det er en højest usædvanlig udmelding, mener Heine Andersen.

”Det han siger her, viser jo, at de ikke tåler, at man accepterer religion som en del af opdragelse. Det er jo faktisk en diskussion om religionsfrihed. Om folk må tænke i relation til deres religion, når de træffer beslutninger i livet”.

Ifølge Heine Andersen bør denne sag granskes grundigt. Han finder det skræmmende, hvis forskning styres af politiske holdninger.

”Det hele er desværre druknet i corona, men det her er en debat, som bør følges op på. Det burde komme frem ved en høring i Folketinget. Hvis Folketinget ikke tager sagen op, burde RUC arrangere en konference med de største kapaciteter på området. Det er vigtigt både af hensyn til selve substansen og fagligheden i spørgsmålet om religions betydning for integration - og så for forskningsfriheden og ytringsfriheden”.

Magt og (M)ulighed

Rapporten bygger på interviews med 53 minoritetsetniske borgere fra Slagelse og Vollsmose, interviews med 18 fagprofessionelle, der arbejder i områderne, samt deltagerobservationer. Forskningsprojektet er finansieret af SIRI (Styrelsen for International Rekruttering og Integration).

Forskningsprojektet giver et indblik i, hvordan muslimske minoriteter i Danmark oplever begrænsninger sat af familien eller lokalsamfundet - og hvad de gør, når de lykkes med at undgå konflikter knyttet til pres fra omgivelserne.

Rapporten blev udgivet i august 2020. 

Et farligt emne

Olav W. Bertelsen pointerer, at ministeriet har ret til selv at vælge, hvem de inddrager i deres kursustilbud. Det står derfor også ministeren frit for at aflyse bidrag fra de to forskere. Men "det stinker", siger han alligevel.

”På universitetet ved vi godt, at der er faglige miljøer, hvor man træder meget varsomt, fordi man netop er bange for politisk indgriben eller for at blive taget som gidsel i et politisk spil. Når det drejer sig om forskning i indvandrermiljøer, kommer der ofte horder af vrede værdikrigere og blander sig, hvis forskningsresultatet ikke viser det, man havde ønsket”, siger Olav W. Bertelsen.  

Den holdning deler religionsforsker på SDU Tim Jensen, har han sagt til Forskerforum. Han oplever, at forskere bliver hængt ud af politikere og risikerer at blive blacklistet i forhold til at få forskningsmidler, hvis de forsøger at nuancere den offentlige debat om islam.

"Politik i Danmark er drevet af en delvis irrationel frygt for islam. Jeg og især islamforskere er utroligt trætte af hele tiden at få at vide, at vi ikke forsker i islam på den måde, som politikerne ønsker”, siger Tim Jensen til Forskerforum.

Olav W. Bertelsen er bekymret for, at RUC-sagen vil få flere forskere til at holde mund.

”Når man ser, hvad det kan føre med sig, når man forsker i det her emne, så tænker man måske, at man hellere vil lade være med at udtale sig eller holde et bestemt foredrag næste gang. Det er foruroligende”.

Minister afviser kritik af fjernet rapport

Integrationsminister Mattias Tesfaye har til Forskerforum forklaret sin beslutning om at fjerne forskernes rapport.

"Forskere kan selvfølgelig forske frit og herefter offentliggøre deres resultater på deres universiteters hjemmesider og i øvrigt ellers frit fortælle om deres forskning i aviserne, på sociale medier eller andre steder i det offentlige rum. Det er forskningsfrihed", skrev ministeren som svar på kritikken.

"På samme måde kan jeg som minister beslutte, hvad der skal være tilgængeligt på mit ministeriums hjemmeside. Det er politisk frihed. Rapporten og dens anbefalinger ligger frit tilgængeligt på RUC’s hjemmeside, hvor den kan læses og diskuteres af enhver".