Kommunikationsfaget har fået ny mening
Værdier, identitet og formål flyder sammen. ESG-området er blevet det felt, hvor jeg kan bruge hele min værktøjskasse, forklarer Marta Karolina Olsen. Foto Thomas Dahl
Marta Karolina Olsen oplevede under corona en faglig rekalibrering. ESG-dagsordenen og den bæredygtige omstilling blev det kompas, hun havde savnet – og en kilde til ny mening i et fag i konstant bevægelse.
Da verden lukkede ned under corona-pandemien, åbnede noget sig for Marta Karolina Olsen Olsen. Hun havde arbejdet med kommunikation og branding siden begyndelsen af 00’erne – som rådgiver, underviser og konsulent – men det var i stilheden, den ufrivillige pause og naturen, at hendes fag fik en ny dybde.
"Corona førte mange af os tættere på naturen – og på os selv. Vi fik tid til at mærke efter, hvad der egentlig betyder noget. For mig blev det endnu tydeligere, at jeg har brug for at bruge min faglighed på at gøre en forskel, og hvordan jeg kan gøre det, siger Marta Karolina Olsen, der er selvstændig kommunikations- og ledelsesrådgiver med CBM Consult og ekstern lektor i kommunikation og medier på Københavns Universitet.
Et nyt sprog – og et nyt ansvar
ESG (Environmental, Social, Governmental, red.) er de senere år blevet et kerneområde for mange kommunikatører. Og dagsordenen har på få år forandret kommunikationsfaget markant.
Det kræver et helt nyt sprog – og nye kompetencer. I dag er scope 1, 2 og 3, klimaregnskaber, og rapporteringsstandarder en del af k-folkets arbejde og kompetencekrav.
For Marta Karolina Olsen er ESG blevet den røde tråd, der forener faglighed, værdier og personlig drivkraft.
"Kommunikation, branding og medier i relation til ESG blev mit kald – og gav faget en ny mening. Værdier, identitet og formål flyder sammen. ESG-området er blevet det felt, hvor jeg kan bruge hele min værktøjskasse – og samtidig gøre en forskel," siger hun og tilføjer:
"Der er sjældent et quick fix. Det handler ikke om kampagner, men om transformation – om at kunne hjælpe virksomheder og organisationer med at finde ud af, hvor de reelt står – og hvor de gerne vil hen. Det er det, jeg gør som brand- og kommunikations- og ledelsesrådgiver, hvor ESG-dagsordenen er blevet en central faktor at forholde sig til. Her oplever vi som kommunikatører også, at sproget er i konstant forandring, som vi skal mestre."
Faglig forandring
Marta Karolina Olsen har arbejdet i både bureau- og kulturverdenen, i organisationer med ledende ansvar, underviser på universitetet og er aktiv i bestyrelsesarbejde og i frivillige projekter. Hun kommer ud af en familie, hvor kunst og kommunikation har været omdrejningspunktet, så det lå ret lige for, at kommunikation skulle blive hendes levevej.
"Jeg har altid været drevet af nysgerrighed, og kommunikation er et fag, man kan bruge et helt liv på, fordi det hele tiden bevæger sig," siger Marta Karolina Olsen.
Kommunikationsfaget har gennemgået en markant forandring, siden Marta Karolina Olsen trådte ind i branchen. I dag fylder rådgivning og strategi mere, ligesom kommunikatører i høj grad arbejder med data, digitalisering og bæredygtighed. Og ifølge Faglighedsundersøgelsen 2025 fra DM Kommunikation arbejder mere end hver tredje af kommunikatørerne, der har deltaget i undersøgelsen, i dag strategisk med bæredygtighed, miljø eller klima i større eller mindre grad, og 44 procent gør det i varierende grad på eksekverende niveau.
ESG, klimakommunikation og bæredygtig omstilling er dermed ikke længere en niche.
Men det er også et felt fyldt med paradokser og spændinger. Virksomheder vil gerne signalere ansvarlighed – men ikke nødvendigvis ændre deres kerneforretning. Kommunikatører sætter ESG på dagsordenen – men promoverer samtidig produkter og services, som i bund og grund opfordrer til merforbrug. Og selv om forbrugere i undersøgelser siger, at bæredygtighed er vigtigt, så har den udskældte kinesiske Temu-platform på rekordtid taget Danmark med storm.
Vi skal møde virksomhederne, forbrugerne og borgerne, hvor de er – og hjælpe dem videre.
Idealisme møder pragmatisme
Marta Karolina Olsen er bevidst om balancen og arbejder ud fra følgende princip:
"Jeg er idealist, men også pragmatisk.Det handler ikke om at pege fingre, men om at skabe forandring. Kommunikation er jo også proces, ikke bare output," siger hun.
Hun nævner især sit arbejde med DONGs rebranding til Ørsted i 2017 i sit daværende job hos design- og brandbureauet Kontrapunkt som et skelsættende øjeblik:
"Det gik op for mig, hvor meget kommunikation kan betyde i en strategisk og samfundsmæssig kontekst i forhold til den grønne og bæredygtige omstilling. Klima og den bæredygtige omstilling blev ikke bare en kommunikationsopgave – det blev en del af organisationens identitet. Det var en øjenåbner," siger Marta Karolina Olsen.
Siden da har Marta Karolina Olsen integreret ESG-dagsordenen i sit arbejde med branding og strategisk kommunikation.
Ikke nødvendigvis for at kommunikere ESG – men for at sikre, at det bliver tænkt ind som en del af kundernes selvforståelse.
"ESG og bæredygtig omstilling er ikke noget, man lægger ovenpå. Det skal være forankret. Og det betyder også, at jeg nogle gange arbejder mere som rådgiver end som kommunikatør,“ siger hun.
Marta Karolina Olsen understreger, at kommunikatører ikke kan løfte ansvaret alene, men at de har en vigtig rolle at spille:
“Det handler om at stille de svære spørgsmål: Hvilken forskel gør vi? Hvilken gavn skaber vi? Desuden skal vi arbejde for at have adgang til ledelsesrummet.”
Hun tilføjer:
“Og så skal vi være helt i sync med den samfundsmæssige og sproglige forandring på området, der hele tiden sker, også for at rådgive andre, servicere og løfte organisationen"
Fremtiden: Fra afsavn til overskud
For Marta Karolina Olsen handler ESG og bæredygtig omstilling om muligheder. Om at gentænke forbrug, branding og adfærd – og kommunikere det som en styrke.
"Vi skal ikke tale om ESG og omstillingen til en mere klimavenlig og bæredygtig verden som en afsavnshistorie. Vi skal tale om kvalitet, frihed, mental sundhed og liv. Hvis vi formår at løfte den fortælling, så tror jeg, vi får flere med – også dem, der har ressourcerne og indflydelsen til at gøre en forskel," siger hun.
Hun håber, at ESG-kommunikation kommer til at spille en endnu større rolle i de næste 5 til 10 år – som bindeled mellem værdier, strategi og handling. Men hun er samtidig realistisk:
"Vi lever i en tid med modvind på nogle områder. Men naturen og de kommende generationer kalder på noget andet. Så vi er nødt til at holde fast. Og det kræver, at vi som fagfolk er både fagligt dygtige, menneskeligt bevidste og modige," siger hun.
Tre leveregler
Marta Karolina Olsen følger tre leveregler, der guider og er med til at holde hende skarp.
1. Løbende uddannelse
“Det kan være formelt, som nu hvor jeg færdiggør min diplom i ledelse, også med fokus på ledelse og bæredygtighed, har efteruddannet mig på Reklameskolens Tekstlinje, har gennemført bestyrelsestræning osv. Eller netop gennem al den viden og de kurser, vi har til rådighed mange steder, for eksempel online eller gennem selvstudier. En drivkraft for mig er her nysgerrighed.”
2. Kultur giver forspring
“Jeg oplever kunst, kultur, foredrag osv. en gang om ugen i gennemsnit. Det hænger selvfølgelig sammen med mine interesseområder og min uddannelsesbaggrund. Men jeg lever også efter devisen, at den, der forstår kulturen og kan "læse" kunsten, har et forspring ind i fremtiden og en bedre forståelse af verden med adgang til vores store fortællinger, styrket empati og med en fornemmelse af, hvor vi bevæger os hen.”
3. Fokus på sundhed
“Jeg sørger for i gennemsnit dagligt eller i alt syv gange ugentligt at gøre noget sundhedsmæssigt for min fysik og mit velbefindende. Det kan være alt fra yoga, saunagus, havbad og vinterbadning, til løb, svømning, dans, mindfulness, styrketræning eller sportsmassage. Det gør jeg, fordi vi som kommunikatører, rådgivere og ledere er vores eget redskab, så det er noget af det vigtige at investere i, både med sin tid og for at holde sig energifyldt, glad og skarp.”
Tre ESG-råd jeg selv kunne have brugt
1. Råd 1
Få interessen og forståelsen til at sprede sig som ringe i vandet; især hvis der er modløshed eller lang vej til mål. Omstillingen fordrer systemiske forandringer. Men det er altid værd at starte et sted. Det kan også være indefra eller bottom-up.
2. Råd 2
Vi skal kommunikere området med opadgående narrativer, der motiverer, engagerer og skaber en tiltro til, at det gør en forskel og kan lykkes. Kreativiteten skal i højsædet – i balance med fakta, handling og dokumentation.
3. Råd 3
Det er afgørende at sætte det rette team og at få de rette kompetencer ind i projekt- og ledelsesrummet. ESG og omstillingen er ikke en opgave, der skal løses af et kommunikationsteam, vi skal ind i forretningen.
Blå bog
Navn: Marta Karolina Olsen
Job: Selvstændig kommunikations- og ledelsesrådgiver med CBM Consult siden 2019 og ekstern lektor på 13. år i kommunikation og medier, i dag Københavns Universitet på Dansk og Film- og medievidenskab
Uddannelse: Cand. mag. i moderne kultur og kulturformidling, KU. BA i kommunikation og kulturstudier, RUC. Efteruddannelse i Diplom i ledelse, DTU (i 2025) samt fra Reklameskolens Tekstlinje.
Tidligere job: Rådgiver og konsulent primært i seniorroller på bureauer som Advice A/S, Kontrapunkt, Kunde & Co og Stagis A/S, samt i organisationer som Ledernes Hovedorganisation, Sfinx Film/TV, LO, Kforum og Østerbro Teater.
Ekstern lektor og underviser i kommunikation og medier, først på CBS og i dag på KU.