Spring menu over

Det er ikke bare dig, der har travlt

Anne Nimb
Del artikel:

Hvis du som kommunikatør kan mærke, at du får flere og flere forskellige opgaver, du skal løse, så er du ikke alene. Du får nemlig hele tiden nye kompetenceområder, du skal mestre.

Er du travl kommunikatør? Synes du, at du har fået flere og flere forskellige opgaver? Så er du ikke alene.

Antallet af forskellige opgaver, du skal løse som kommunikatør bliver nemlig flere og flere - men indflydelsen og ansvaret bliver også større. Det viser en ny undersøgelse fra DM Kommunikation. Den digitale transformation er en del af forklaringen på stigningen i både indflydelse og opgavemængde. 

Siden 2019 er antallet af forskellige opgaver, kommunikatører skal løse, nemlig steget fra 6,7 til 8,3. 

I ’K-fagsundersøgelsen’ fra DM Kommunikation har vi bedt vores  medlemmer om at svare på en række spørgsmål, som er centrale for at kunne kortlægge, hvordan livet som kommunikationsmedarbejder ser ud i 2025. Svarene giver os et detaljeret billede af kommunikationsfolks arbejdsopgaver, brug af teknologi, arbejdsmiljø og mange andre ting.  

Blæksprutter med voksende ansvar 

Jeres svar på de mange spørgsmål giver os et billede af jer som ’blæksprutter med voksende ansvar’. 

Vi kan se, at langt de fleste af jer – faktisk 75 %  - i dag arbejder med processer, relationer og det datadrevne. Processerne dækker fx projektledelse og virksomhedsstrategi, mens relationer dækker over, at I arbejder med rådgivning, facilitering, ledertræning og coaching og det datadrevne dækker over måling, dataanalýse og statistik. 

”Når vi sammenholder det med, at skriftlig kommunikation er en arbejdsopgave, som 92 % af jer nævner at I har, og at antallet af forskellige arbejdsgiver de seneste år er steget fra 6,7 % til 8,3 %, så giver det et billede af, at I ikke bare arbejder med produktion af kommunikation ligesom I altid har gjort. I har også fået flere strategiske opgaver, som placerer jer i mere centrale roller i organisationen, hvor kommunikationsindsatsen spiller sammen med forretningsstrategien,” siger programchef Trein Møller, DM Kommunikation. 

Mere strategi = større indflydelse 

Med mere strategiske arbejdsopgaver følger også mere indflydelse, og heldigvis også større forståelse og mere anerkendelse. 

”Vi ved, hvor vigtigt det er at føle sig forstået og anerkendt på arbejdspladsen. Vores undersøgelse viser heldigvis, at mange kommunikatører oplever, at deres arbejde i stadig højere grad bliver forstået eller værdsat af kolleger og ledere,” siger Cathrine Holm-Nielsen, forperson for DM Kommunikation. 

 "Der er en større forståelse for værdien af kommunikation i organisationerne. Vores faglighed er blevet meget mere integreret i forretningsgange generelt, og der er en stor forståelse for fagets betydning i organisationen." 

Fakta fra k-fagsundersøgelsen

Alle bruger da Chat GPT 

Kommunikatørerne har i den grad taget kunstig intelligens til sig. I dag bruger 80 % af dem kunstig intelligens til at læse deres opgaver – en stigning fra 24 % i 2023 - og 54% har kunstig intelligens som arbejdsopgave.  

Og det er et øjebliksbillede. Når vi ser på udviklingen, vurderer vi, at tallene er støt stigende. Nok ikke mens du læser artiklen. Men helt sikkert stigende. 

Det ikke er ukendt i branchen, at teknologiske bølger påvirker faget meget direkte:  

”AI kan spare tid, men samtidig skaber det nye opgaver - som oplæring af kolleger, strategisk implementering og ikke mindst at sikre, at AI bruges ansvarligt. Så også her spiller kommunikatørerne en central rolle, hvor roller som digitale forandringsagenter og strategiske rådgivere er stigende. De er ikke kun eksperter i AI, men også i bredere digitale transformationer.” siger konsulent Ask Lehrmann fra DM Kommunikation. 

Arbejdet med de brede dagsordener 

Som kommunikatører arbejder I også i stadig højere grad med de store, brede dagsordener som ’bæredygtighed, miljø eller klima’​, ’diversitet, ligestilling, mangfoldighed, inklusion’​ og ’etik, socialt ansvar og gennemsigtighed​’. 

Over hver tredje kommunikatør arbejder nu med etik, såsom kommunikationsetik eller strategier for etik. Dette er en markant stigning fra 2023, hvor det kun gjaldt hver femte.  

Følger kompetencerne med? 

Der er et stort behov for efteruddannelse. 22 % af kommunikatørerne har ikke modtaget efteruddannelse inden for de seneste tre år.  

Af dem, der har været på efteruddannelse, er AI og digitalisering de mest populære emner. Det er også inden for AI, der især er behov for efteruddannelse. 67 % vurderer, at de i en eller anden grad har behov for kompetenceudvikling for at løse opgaver med Implementering af AI-løsninger i organisationen. 

 

Husk at du kan bruge DM  

Hvad enten du vil blive en bedre projektleder, strategisk sparringspartner for din chef, bedre til at arbejde med de store dagsordener, så har vi kurser, der er relevante for dig. 

Har du brug for at sætte din egen faglighed under lup?   

Så book en karrieresparring eller se, om der er et netværk eller en kommunikationsgruppe, hvor du kan møde andre kommunikatører til en metasnak om jeres fag og den måde, jeres daglige opgaver ændrer sig.   

Seneste artikler

Læs alle artikler

Akademikerbladet

Akademikerbladet.dk

Genveje