3 ting, du kan lære om SoMe
Trine Riis beskæftiger sig primært med projektledelse og kommunikationsrådgivning med fokus på LinkedIn. Foto Caroline Dyhr, Rud Pedersen
Trine Riis, seniorkonsulent på public affairs- og kommunikationsbureauet Rud Pedersen, har tre råd til at optimere din brug af SoMe. Det handler om at kommunikere på mediernes præmisser og huske det gode indhold.
Den direkte kanal til modtagerne. Det er en del af det, der gør arbejdet med SoMe spændende for Trine Riis, som er seniorkonsulent ved public- affairs og kommunikationsbureauet Rud Pedersen.
Du kan ret hurtigt få en fornemmelse af, hvad målgruppen synes om dit indhold, forklarer hun.
”Modsat andre kanaler som for eksempel et debatindlæg, skal du ikke vente længe på et svar. På SoMe får du den umiddelbare reaktion fra målgruppen,” siger hun.
Vil du optimere din brug af SoMe, så du kan få mere engagement og større rækkevidde? Så har Trine Riis tre gode råd til dig.
1. Husk, at meningen med sociale medier er, at vi skal være sociale
”Mit mantra er, at vi skal huske at være sociale på SoMe,” siger Trine Riis.
Hun synes, der er en tendens til, at det bliver glemt. Det er ærgerligt, for det er på SoMe, at der er størst potentiale for at skabe et ’community’, mener hun.
Ifølge Trine Riis er der mange, som deler indhold uden at besvare kommentarer, de får tilbage, eller uden at opfordre til dialog i første omgang.
Men det er vigtigt at gøre ifølge seniorkonsulenten. Både så du får en trofast følgerskare, der vender tilbage til dit indhold, men også fordi algoritmen skubber dit indhold bredere ud, hvis der bliver interageret med det, fortæller hun.
På både Instagram og LinkedIn er det for eksempel vigtigt, at du svarer tilbage på kommentarer på dine opslag inden for et par timer.
Du kan også med fordel være aktiv i andres kommentarfelt, forklarer Trine Riis. Så fortæller du algoritmen, at du har noget til fælles med den profil. Hvis profilen også interagerer med dig ved at svare eller besøge din profil, vil der fremadrettet være større chance for, at I får vist hinandens indhold.
”Du har ikke som sådan kontrol over dit feed, men interaktion er en måde at påvirke det på,” siger Trine Riis.
2. Kommunikér på mediets præmisser
”Du skal lave indhold målrettet de enkelte platforme,” siger Trine Riis.
I stedet for at have det samme indhold på de forskellige SoMe-platforme, kan du med fordel udnytte de forskellige mediers algoritmer til at forbedre din rækkevidde.
LinkedIn er et tekstfokuseret medie, så dine ordvalg i opslag og på din profil har stor betydning for, hvem og hvad de rammer, siger Trine Riis.
Du kan for eksempel på LinkedIn tænke over, hvilke tre kompetencer folk skal lære dig at kende på, og sikre dig, at ordene går igen i dit opslag, i din overskrift og på din profil, anbefaler hun.
På Instagram er det det visuelle, du med fordel kan fokusere på. Her er det i stedet vigtigt, at du fanger brugerens opmærksomhed inden for de første sekunder, og derfor skal dine ’reels’ – videoer - have en god krog, hvis du vil udnytte algoritmen.
Og så skal du huske at lave indhold specifikt til både Instagram og TikTok.
”Hvis du bare tager din video direkte fra TikTok og poster på Instagram, vil der være et TikTok-vandmærke på videoen, og det er noget, som Instagrams algoritme straffer,” siger Trine Riis.
3. Vær til stede på flere platforme som en sikkerhed
”Tænk på din SoMe-strategi som en aktieporteføjle - spredning er redning,” siger Trine Riis.
Den globale usikkerhed påvirker også medieplatformene, mener hun. Derfor gør du klogt i ikke at basere hele din SoMe-strategi på en enkelt kanal.
”For eksempel så vi for nyligt, at TikTok pludselig lukkede ned. Det gjorde fremtiden usikker for dem, som udelukkende kommunikerer på TikTok,” siger Trine Riis.
Selvom mediet åbnede igen, er intet sikkert i denne tid, hvor der er snak om boykot af amerikanske eller kinesiske medier, mener Trine Riis.
”Kommuniker via forskellige platforme for at være sikker på, at du kan ramme din målgruppe,” siger hun.
Vær ikke bange for at prøve noget nyt
Det vigtigste er dog, at du tænker på at lave det gode indhold, før du tænker på algoritmen, siger Trine Riis.
”Folk kan være bange for at udkomme med noget, fordi de er optagede af, hvad algoritmen vil have. Jeg ville ønske, at folk fokuserede på at lave godt og værdifuldt indhold først. Du kan altid bagefter justere efter algoritmen,” siger hun.
”I stedet for at kopiere det, de andre gør, så prøv tingene af selv. Find ud af, hvad der virker for dig og lige præcis din målgruppe,” lyder anbefalingen.