Spring menu over
Dansk Magisterforening

Fyraftensformidling i Kødbyen

Foto af Emil Engelund

I mangel af PowerPoint-slides havde Emil Engelund Thybring taget trælægter med på scenen. © Foto: Lasse Højsgaard

Af Lasse Højsgaard
Del artikel:

Der var øl på bordene og dæmpet belysning, da formidlingsarrangementet “That’s interesting” havde premiere på et lille spillested i København.

“Stabler man 2.500 milliarder enkroner i mønter, vil stablen være godt 4 millioner kilometer høj – altså mere end 5 gange til månen og tilbage igen”.

Det gibber i tilskuerne, når de forestiller sig det ufattelige pengebeløb i fysisk form. Rasmus Corlin Christensen vandrer frem og tilbage på den lille scene i Kødbyen i København, mens han fortæller om skattespekulation, der årligt snyder statskasserne for gigantiske beløb i mistede skatteindtægter.

Kommer man ind i lokalet uden at have læst plakaten udenfor, kunne man ved første øjekast forveksle ham med en standupkomiker på en af byens mere intime klubscener. Og standupbetegnelsen er da heller ikke skudt helt ved siden af. Men indholdet er der ikke meget “comedy” over, selv om temaet og de astronomiske beløb er næsten tragikomiske.

“Det er de rigeste, der snyder mest. Ud af den samlede skatteunddragelse er det de 1 procent rigeste, der tegner sig for 30 procent”, fortæller han den lille flok af tilhørere, der trods et silende regnvejr har fundet vej ned til spillestedet Råhuset.

Mangel på alternative scener

De er kommet for at høre videnskabsformidlingpå en ny måde. Kortere, mere uformelt, med dæmpet belysning, øl på bordene og baggrundsjazz i pauserne. Bag ideen står de to CBS-forskere Jannick Friis Christensen og Thomas Burø, der begge har postdocstillinger ved Institut for Politik, Ledelse og Filosofi.

“Thomas skrev ph.d. om kulturøkologi og beskæftigede sig i den forbindelse en hel del med kulturlivet i København. Og så kom vi på et tidspunkt til at snakke om, at der mangler en scene uden for de vanlige akademiske strukturer, hvor særligt yngre forskere kan formidle deres viden”, fortæller Jannick Friis Christensen.

Det er sådan en scene, de to initiativtagere nu forsøger at skabe under navnet “That’s interesting”. I første omgang foregår det en gang om måneden – den sidste onsdag – på det lille, kommunale spillested Råhuset i Kødbyen. T forskere får hver en halv times tid til oplæg og et efterfølgende kvarter med spørgsmål fra salen.

“Vi prøver at sætte to forskere stævne, der kommer fra forskellige vidensområder, så vi ikke formidler til det sædvanlige kor. Det skal være nede på jorden – kom til et fyraftensarrangement og drik en kop øl”, fortæller han.

Der er masser af spørgsmål til Rasmus Corlin Christensen om skattespekulationen, som taler til både almindelig nysgerrighed og en hel del forargelse over de mange penge, som kunne komme velfærdsstaten til gode. Hvordan definerer han selv grænsen mellem skattesnyd og skattetænkning? Hvad gøres der på mellemstatsligt plan, og hvor effektivt er det?

PowerPoint-forbud

Oplægget foregår uden PowerPoint elleranden form for visuel assistance. Det er simpelthen en regel, som oplægsholderne har accepteret.

“Det er egentlig ikke, fordi vi har noget imod PowerPoint. Men for forskere sker der ofte det, at præsentationen bliver meget tekstbaseret. Så vi ville gerne foretage et lille produktivt benspænd i form af et PowerPointforbud, hvor vi sender forskerne ud af deres comfortzone”, siger Jannick Friis Christensen og nævner som eksempel, at man kan tage nogle rekvisitter med sig på scenen, der kan bruges i formidlingen.

Det med rekvisitter havde aftenens anden optrædende forsker netop valgt at gøre brug af. Lektor Emil Engelund Thybring fra Institut for Geovidenskab ved KU kom på scenen med en lille samling af trælægter og stolper – varmeimprægnerede, trykimprægnerede, halvrådne og så videre. Med disse i hånden fortalte han om sit forskningsområde, som netop er træmaterialer.

“Normalt har man sine slides med, som man støtter sig op ad, for så ved man, det er den vej, historien går. Nu skal man være fokuseret på sine ord, som er det eneste, der bærer fortællingen. Så tog jeg de her ting med for ligesom at have noget at vise frem”, fortæller han og tilføjer, at det er en anderledes måde at formidle på, men en sjov oplevelse og god træning.

“Jeg synes, det var fedt. Jeg kan godt lide, at man gør det mere jordnært og kan have forskningsformidling ligesom poesiaftener og intimkoncerter. At skulle formidle til høj og bred ser jeg som en del af jobbet som statsansat forsker”, siger Emil Engelund Thybring.

“That’s interesting” har efterårets sidste arrangement onsdag den 24. november på Råhuset i Kødbyen. Jannick Friis Christensen håber at kunne genoptage arrangementerne igen efter årsskiftet.