Spring menu over
Dansk Magisterforening

Jesper Petersen er den niende videnskabsminister på ti år

Foto af Mette Frederiksen, Jesper Petersen og Ane Halsboe

Statsminister Mette Frederiksen præsenterede den nye kultur- og kirkeminister Ane Halsboe-Jørgensen (th.) og uddannelses- og forskningsminister Jesper Petersen (tv.) foran Frederik VIII’s Palæ på Amalienborg Slotsplads mandag den 16. august. © Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix

Af Claus Baggersgaard
Del artikel:

Der har været gang i svingdørene i Børsgade igen. Ane Halsboe-Jørgensen er fortid som uddannelses- og forskningsminister og bliver kultur- og kirkeminister i stedet.

Universiteterne har fået ny minister. Igen, fristes man til at sige. Ane Halsboe-Jørgensen nåede at sidde på posten som uddannelses- og forskningsminister i lidt over to år, inden hun tog et lille skridt op i det interne ministerhierarki og nu kan kalde sig kultur- og kirkeminister.

Afløseren, 39-årige Jesper Petersen, betegnes af politiske iagttagere som en loyal partisoldat, der bliver belønnet med en ministerpost for sin støtte til Mette Frederiksen.

At holde to år som uddannelses- og forskningsminister er slet ikke dårligt, viser et kig på ministerlisten. De fleste er kun blevet hængende et års tid – med Helge Sander, der sad på posten fra 2001 til 2010, som en enkelt undtagelse.

En optælling lavet af videnskab.dk bekræfter, at svingdørene bliver hyppigt brugt i Børsgade. Kun fødevareområdet har skiftet politisk chef lige så ofte som uddannelses- og forskningsområdet de seneste ti år. Skatteministeriet kommer ind på en tredjeplads med otte ministerskift i perioden, og derefter følger en række ministerier med syv.

Tim Knudsen, professor emeritus på KU, siger til videnskab.dk, at de mange udskiftninger er et udtryk for lav politisk prioritering.

Politisk kommentator Lars Trier Mogensen vurderer også, at ressortområdet prestigemæssigt rangerer i den lavere ende af ministerierne.

“Ministeriet er ikke en uriaspost, men den har ikke høj prestige i regeringen, og netop derfor tænker jeg, at positionen har haft en meget høj rotation af ministre”, udtaler han til Science Report.

Forhenværende ministre

  • Ane Halsboe-Jørgensen (S)
    juni 2019 - august 2021
  • Tommy Ahlers (V)
    maj 2018 - juni 2019
  • Søren Pind (V)
    november 2016 - maj 2018
  • Ulla Tørnæs (V)
    februar 2016 - november 2016
  • Esben Lunde Larsen (V)
    juni 2015 - februar 2016
  • Sofie Carsten Nielsen (RV)
    februar 2014 - juni 2015
  • Morten Østergaard (RV)
    oktober 2011 - februar 2014
  • Charlotte Sahl-Madsen (K)
    februar 2010 - oktober 2011
  • Helge Sander (V)
    november 2001 - februar 2010

Ekspert: Forvent ikke et kursskifte

Interessen samler sig nu om, hvad universiteterne kan forvente med Jesper Petersen ved rattet, og her vurderer Lars Trier Mogensen, at han loyalt videreføre den nuværende linje med fokus på den regionale politik og udflytning af studiepladser til de mindre byer. Det skyldes blandt andet, at Jesper Petersen oprindeligt blev valgt ind i Folketinget for Socialistisk Folkeparti i 2007. Han skiftede først til Socialdemokratiet i 2013 efter en magtkamp i SF, så han har skullet gøre sig fortjent til at blive en del af inderkredsen i sit nye parti ved at være loyal over for formandens politiske projekt. Hovedpersonen har selv været meget sparsom med udmeldinger om sine planer.

På Facebook skriver han: “Jeg glæder mig til arbejdet for uddannelse og forskning af højeste kvalitet. Til samarbejdet med de virkelig mange mennesker, der hver dag lægger liv og sjæl i uddannelser og forskning i Danmark. Og til at være minister for og lytte til de studerende på de mange forskellige typer af uddannelser, der er på ministeriets område. Nu og her skal jeg lære ministeriet at kende og sætte mig dybere ind i sagerne”.

Ministeriet er ikke en uriaspost, men den har ikke høj prestige i regeringen, og netop derfor tænker jeg, at positionen har haft en meget høj rotation af ministre

Lars Triger Mogensen, politisk kommentator

Det Humanistiske Fakultet på KU hæfter sig ved i et opslag på Facebook, at Jesper Petersen ved sin udnævnelse sagde, at “de humanistiske uddannelser bidrager til en forståelse af os selv som land og mennesker”. Sikkert en kærkommen ros efter en sommer, hvor flere humanistiske forskningsområder kom under politisk beskydning, anklaget for at bedrive pseudoforskning.

Jesper Petersen er uddannet BA i statskundskab på KU i 2007 og har ifølge sit cv arbejdet i sekretariatet på Center for Ungdomsforskning (DPU), men skulle ellers ikke have personligt kendskab til universitetsverdenen.