Af sted!
© Foto: Carsten Egevang
Forskningsprojekt om slædehunde i Grønland har fokus på “en stærk visuel profil”.
Forskning først, formidling sekundært. Sådan er det naturlige hierarki i videnskabens verden. Det arktiske forskningsprojekt QIMMEQ er dog en undtagelse. Her står forskning og formidling sideordnet i formålsbeskrivelsen.
Resultatet kan blandt andet ses i dette foto af fotograf og forsker Carsten Egevang fra Grønlands Naturinstitut, der er tilknyttet projektet. Billedet er taget ved et slædehundevæddeløb ved Ilulissat, som er en af landets helt store sportsbegivenheder. Og det er netop slædehundene, som QIMMEQ beskæftiger sig med. Det tværfaglige projekt, som er ledet af professor Morten Meldgaard fra Statens Naturhistoriske Museum, undersøger slædehundes genetiske ophav, deres sundhed og deres kulturelle betydning for det grønlandske samfund.
Og hertil kommer altså en lang række formidlingsaktiviteter med “en stærk visuel profil”: videnskabelige og populære artikler, en vandreudstilling i Grønland og Danmark, fem kortfilm, der portrætterer slædekuske, en fotobog, undervisnings- og børnebøger samt formidling på de sociale medier.
Carsten Egevangs foto af slædevæddeløberne kort efter start illustrerer blandt andet, hvordan slædehundenes funktion er under ændring fra nødvendigt arbejdsredskab til sport og fornøjelse. Men erfaringer fra Canada viser, at det kan skabe en trussel mod den originale grønlandske slædehunderace.
“Der har man avlet på hundene, så de bliver enormt hurtige og tager form næsten som greyhounds, hvor de bliver mere tynde. Men de kan jo slet ikke tåle kulden på samme måde, og de har slet ikke samme udholdenhed, som den grønlandske slædehund har”, fortæller Carsten Egevang om de canadiske slædehunde, der i dag slet ikke bruges til fangst.
At løbet blev afviklet i Ilulissat, fortæller også en historie. Tidligere var det normalt at afvikle de 40-45 kilometer lange løb på havis, men på grund af klimaforandringerne er det blevet sjældent, at det kan lade sig gøre.
Billedet er for nyligt blevet tildelt 2.-pladsen i Danmarks Grundforskningsfonds fotokonkurrence.
“Et fængende billede, som først ved nærmere opmærksomhed afslører, at objekterne er hundeslæder på isen. Motivet virker velkendt, uden at man dog kan se klart, hvad det forestiller – er det ænder på Peblingesøen, fugle i flugt eller pløjefurer i et forblæst snelandskab? Billedet er yderst velkomponeret og giver umiddelbart indtryk af fart over feltet. Det bagvedliggende forskningsprojekt fascinerer ved sin tværvidenskabelige bredde”, lød juryens begrundelse