Spring menu over

Træaffald kan forvandles til bærende byggeelementer

Bæreevnen af byggemateriale fra affaldstræ er testet gennem teoretisk modellering og afprøvning af samlingernes faktiske styrke. Erfaringerne mundede ud i opførelsen af en eksperimentel pavillon, Wood ReFramed, i forbindelse med den internationale arkitektkongres i København i 2023. Foto: Sara Lohse.

Regner Hansen, freelancejournalist
Del artikel:

Ny forskning påviser, at kasseret træ kan genanvendes til konstruktioner i bygninger. I øjeblikket går op mod 90 pct. af forbruget af træ i Danmark til brændsel. En ændret brug af træ vil gavne klima og natur – og kan i yderste konsekvens påvirke dansk skovbrug.

Der er opstået en fornyet interesse i Danmark for at bygge af træ. Der er kommet familieboliger af træ rundt om i landet, og nu skyder også etageejendomme af træ til erhvervsformål i vejret.

Udviklingen er drevet af et ønske om at bremse klimaændringerne. CO₂-regnskabet for træ er langt bedre end for alternativer såsom beton og stål.

I forvejen er efterspørgslen på træ stigende. Danmark henter allerede træ i udlandet, og op mod 90 pct. af det samlede danske forbrug af træ går til brændsel – træpiller, skovflis, brænde m.m. 

Der er behov for nye metoder til at øge levetiden på det træ, som er til rådighed, fordi der aktuelt

  • bliver brugt jomfrueligt træ til træbyggeri,
  • der er høje krav til dimensioner, ensartethed og sort,
  • og meget andet træ bruges til brændsel

Sådan beskriver Xan Browne fra Det Kongelige Akademis Institut for Arkitektur og Teknologi sin motivation til et forskningsprojekt, som han har gennemført i form af et erhvervs-ph.d.-studie i samarbejde med arkitektfirmaet Lendager. Han forsvarede sin afhandling sidst i sommeren 2024.

Kan afløse beton, stål og nyt træ

Xan Browne, som er brite, fokuserer på, hvordan bygningerne skal designes, så sekundært træ, dvs. kasseret træ, kan anvendes i bærende konstruktioner. Ikke kun i stedet for stål og beton, men også som afløser for stolper, bjælker, spær og lægter af nyt træ.

”Konventionelle bærende elementer er blandt de bygningsdele, der har den største klimapåvirkning. Når det gælder træ, skal det generelt være lange, robuste og ensarterede elementer. Der er en tendens til at bruge træ fra stærkere klasser. Hele værdikæden er indrettet på det,” siger han. 

”Min undersøgelse handler om at finde tilgængeligt træ til konstruktion, som måske har mindre dimensioner eller måske er blevet malet og indeholder søm og skruer på grund af brug. Det er træmaterialer, som i øjeblikket bliver undervurderet,” siger han.

”Ideen er at genanvende træ i den massive form og reducere materialebearbejdningen. Hvis man gør det på den rette måde, er det mere effektivt,” siger Xan Browne.

Mens det meste kasserede træ bliver til brændsel, bliver noget af det knust og omdannet til spånplader i Danmark.

Det er trods alt genanvendelse, men der går meget energi og lim til at presse pladerne. Begge dele medfører CO₂-udledning.

7 fakta om træ til byggeri

  1. Træ findes i forskellige sorter. Og inden for samme sort har træet forskelligt udseende og egenskaber, fordi det er et naturmateriale. Derfor bliver træet sorteret med henblik på den videre anvendelse i skoven eller af savværket.
  2. Alt konstruktionstræ i Danmark skal være CE-mærket, som er en garanti for, at det overholder kravene til sikkerhed, sundhed og miljø.
  3. Træ til byggeri sorteres efter styrke, mens andre hensyn er mere vigtige, hvis træet skal bruges til møbler og andet inventar.
  4. Styrkesorteringen sker efter en maskinel bedømmelse, som tester træets evne til at bøje, uden at der opstår brud i træets fibre. Træet skal også bedømmes visuelt, og det er med særligt henblik på knaster, eventuelle revner og andre uregelmæssigheder.
  5. Træ til bærende konstruktioner i byggeri skal have en dokumenteret styrke og stivhed, så det er muligt at lave ingeniørberegninger af de enkelte byggematerialers bæreevne.
  6. Styrkesorteret træ inddeles i kvalitetsklasser efter træets styrke. Der er krav om at bruge træ, som er C18 eller højere til stolper, bjælker, spær, lægter og andre bærende formål og derved sikre, at en bygning ikke kollapser.
  7. Træ af ringere styrke, heriblandt C14 og C16, må kun anvendes som byggekomponenter, hvor det er accepteret med træ af ringere styrke. Det er fx ikke-bærende skillevægge, beklædning og underlag.

Kilder: Træinformation og Bolius.

Historisk inspiration og nutidig virkelighed

Forskningsprojektet er forløbet i flere faser. Den første opgave var at skaffe et historisk overblik over konstruktionssystemer, hvor det er muligt at operere med mindre stykker træ, som samtidig kan være uensartede. 

Xan Browne hentede blandt andet inspiration i i tre lande:

  1. Sverige (bærende strukturer af uhøvlet træ med en spændvidde på op til 50 meter, der er samlet med præindustriel lim),
  2. Japan (effektive samlinger af trækomponenter ved hjælp af geometri) og
  3. Tyskland (korte planker samlet i et diamantformet net). 

Næste skridt var at undersøge, hvilke systemer der kan anvendes i praksis i en nutidig dansk kontekst, hvilket træ der er tilgængeligt, og hvad dette træs karakteristika er.

Her fik Xan Browne hjælp af virksomheden J. Jensen Genbrug, som indsamler og klargør brugte byggematerialer.

”Sammen med kolleger lavede jeg kriterier for kasseret træ til genanvendelse, som blev rundsendt til firmaets nedrivningssteder. Det var brede kriterier,” fortæller han: 

  • Træstykkerne skulle blot være mindst en meter lange. 
  • Sorten var underordnet.
  • De måtte ikke være rådne, og de måtte ikke være dækket af plastskum.
  • Men de måtte gerne været malet, og det var OK med søm og skruer i træet.

Mængden af byggematerialer til genanvendelse ville være reduceret 20-30 pct. ved en afvisning af træstykker med søm og skruer.

”Vi udviklede et system, så vi kunne anvende stort set alle størrelser over mindstemålet. Vi kunne bruge alle træsorter, men det meste var fyrretræ. Vi håndterede alle stykker træ på samme måde, selv om de har forskellig kapacitet. Der var forskellige teksturer og farver, og vi lod søm og skruer blive siddende,” siger han.

Foto: Sara Lohse.

Demonstrationskonstruktion i fuld skala

Xan Browne afprøvede alternative konstruktionsmåder i fire eksperimenter, som var under løbende udvikling. 

De indhøstede erfaringer mundede ud i opførelsen af en eksperimentel pavillon, Wood ReFramed, i forbindelse med den internationale arkitektkongres i København i juli 2023. 

Pavillonen var ikke en færdig bygning, men bestod af ensartede afsnit med hensyn til geometri, der skulle demonstrere forskellig bæreevne i en fuldskala-konstruktion med byggematerialer af kasseret træ. 

Affaldstræet var hentet i nærområdet – og ikke i udlandet. Mængderne af anvendt resttræ var afstemt med belastningen i hvert afsnit. Fremstillingsteknikkerne var lavteknologiske.

”Et af målene med prototypen var, at aktører i byggesektoren var i stand til at relatere principperne til egne erfaringer og således potentielt kan overføre dem til egen praksis. Et andet mål var at sikre, at konstruktionerne performer, som de skal,” siger han.

Vi har demonstreret et højt materialeudbytte ved at reducere materialebearbejdningen

Helt op til 80 procent af materialet bevares

Bæreevnen er testet gennem teoretisk modellering og afprøvning af samlingernes faktiske styrke.

Xan Browne påpeger, at i konventionelt byggeri er der meget ensartethed og gentagelser. Modellen har desuden givet et æstetisk indtryk af, hvordan en bygning med brug af kasseret træ kan se ud.

”Strukturen havde rette linjer og rektangler med brug af materialer, som ikke er rette linjer og rektangler. Rette linjer og rektangler er det typiske i danske bygninger. Det er også muligt med en variation af materialer.” 

”Vi har skelet til abstrakte malerier. Fordi man kan kombinere systemer, og fordi materialerne er tvetydige, kan man lave en blanding af noget genkendeligt og noget særligt. Den uensartede fremtoning kan accentueres, men den kan også nedtones,” siger han.

”Vi har demonstreret et højt materialeudbytte ved at reducere materialebearbejdningen. Helt op til 80 procent af materialet bevares, når træet går fra at være affald til at indgå i en ny konstruktion,” fortæller Xan Browne.

Udbredelse af tilgangen er en udfordring

Det vanskelige ved innovation er ofte at gå fra en prototype til masseproduktion. Xan Browne erkender, at dette er en udfordring. Dog påpeger han, at Lendager – hans samarbejdspartner om ph.d.-forløbet – viser vejen med aflæggerfirmaet A:gain, der laver byggematerialer af kasserede materialer.

”Det vil gøre en forskel, hvis kasseret træ bliver en tilgængeligt som kategori i byggemarkeder, og hvis arkitekter, ingeniører og entreprenører begynder at lave byggeri med korte elementer,” siger han.

Niels Morsing er centerchef for træ og biomaterialer på Teknologisk Institut. Han følger området og deltager blandt andet i forskning om udbredelsen af træbyggeri. 

En af de væsentligste barrierer er, at byggebranchen foretrækker velkendte løsninger og forbinder nyt træbyggeri med høj risiko – ikke mindst i forhold til økonomi og sikkerhed, konstaterer han.

”Det svære er også at finde en forretningsmodel for at indsamle, sortere og sælge kasseret træ til genanvendelse. Det skal være en bulk-vare, og der skal være kunder. Desuden vil der stadig være et krav om at kunne dokumentere træets styrke,” siger Niels Morsing.

Forskellige træsorter har grundlæggende forskellig densitet og dermed forskellig styrke, hvilket også skal tænkes ind.

Fakta om Danmarks skove og det danske forbrug af træ

14,9 pct. af Danmarks areal er dækket af skov.

Skovarealet er fordelt på næsten ligeligt mellem løvskov og nåleskov, mens en mindre del er blandet skov.

Klimaændringer modvirkes af tilstedeværelsen af skov, fordi træer optager CO₂ fra atmosfæren gennem fotosyntese og lagrer kulstof, indtil træerne bliver brændt i form af brændsel eller bliver biologisk nedbrudt.

Dialog med forstfolk og skovbrug

Xan Browne udtrykker håb om, at den spirende interesse for at bygge i træ også fører til overvejelser om, hvordan træ bliver anvendt bedst muligt i en bygning.

”Vi skulle helst ikke ende der, hvor træ bare bliver en ny standardløsning uden at tænke på træets forhistorie. Det er nødvendigt med en videre udvikling af træ som byggemateriale, og her er det også vigtigt at tænke på design. Det vil heller ikke altid være fornuftigt, hvis alt er af træ,” siger Xan Browne.

Han forsker videre i samme spor og viderefører bl.a. samarbejdet med Lendager.

Som forsker er han opsat på at få tættere bånd til forstfolk og skovbrug. Han noterer, at kommercielle skovbrug træffer beslutning om langsigtede investeringer, når de planter træer.

”Skovbruget er fokuseret på at kunne levere lange, lige stykker træ. Men det er en tilgang, som bliver kritiseret ud fra natur- og klimahensyn, fordi træerne er af samme art og alder og står i lige rækker. Mit spørgsmål er, hvordan vi fremmer en blandingsskov med mange arter, der matcher en ny designkultur i byggeriet,” siger Xan Browne.

Foto: Xan Browne.

Der er basis for win-win-win

Niclas Scott Bentsen er lektor i skov og bioressourcer på Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning på Københavns Universitet. Han bifalder formålet med Xan Brownes forskning.

”Hvis træet bliver genbrugt flere gange, vil det lette presset på skovene, som jo er den oprindelige ressource. Samtidig vil kulstof blive lagret i længere tid i stedet for at blive sendt op i atmosfæren. Træprodukter er jo også et kulstoflager,” siger Niclas Scott Bentsen.

”Forudsætningen er, at der indføres en kvalitetssortering i kortere stykker,” bemærker han.

”Hvis træ træder i stedet for andre byggematerialer – fx beton og stål, hvor fremstillingen kræver meget energi, og CO₂-udledningen er stor - opstår der en substitutionseffekt. I bærende konstruktioner er stål ofte alternativet. Og dette giver ligeledes en klimagevinst,” siger Niclas Scott Bentsen og taler om win-win-win.

Han vurderer umiddelbart, at det også kunne medvirke til at fremme biodiversitet, hvis kasseret træ bruges til byggematerialer – men understreger, at han ikke er ekspert i biodiversitet.

”Langt størstedelen af løvtræ går til energi. Meget af skovrejsningen i de senere år er lavet med løvtræ, og når der skal tyndes ud i disse bevoksninger, er der meget smådimensioneret træ. Hertil kommer, at store løvtræer har en stor krone. Ingen af disse ting bliver i øjeblikket brugt til byggematerialer,” siger Niclas Scott Bentsen.

Foto: Will Bradley.

Er løvtræer eller nåletræer bedst? Det afhænger af formålet …

Mængden af kulstoflagring i skoven: Her lagrer løvskovene mest.

Hastigheden af kulstofopsamling fra atmosfæren og lagres i træ - her er nåletræer generelt bedst, fordi de har en højere tilvækst end løvtræer.

Andelen af træ fra skoven til et produkt med langt liv: Her er nåletræer bedst, fordi en større andel af hugsten bruges til træprodukter frem for energi.

Længden af den tid, hvor kulstof er lagret i et produkt: Det er svært at sige entydigt. Nåletræ er nok bedst, fordi det oftest bruges i konstruktioner, som generelt har en længere produktlevetid end fx møbler og køkkener.

Fortrængningseffekten: Her er det nok konstruktionstræ, der har den største fortrængningseffekt ved at fortrænge stål og beton.

Biodiversiteten: I danske skove fremmes biodiversitet i mindre grad af nåleskov end af løvskov, fordi løvskov hovedsagelig betragtes som den naturlige vegetation i Danmark. Mange af de oprindeligt forekommende dyr og planter er knyttet til løvskov.

Biodiversiteten understøttes dårligst i skov, hvor der kun er én art, og hvor træerne har nogenlunde samme alder. I en tredjedel af det skovbevoksede areal i Danmark er der i stikprøver kun registreret én art. I tre fjerdedele af det skovbevoksede areal i Danmark dyrkes skov med træer, der har omtrent samme alder.

Biodiversiteten drager desuden fordel, hvis der er gamle og store træer samt dødt ved i skovene, da de er levesteder for mange dyr, planter og svampe, herunder en række sjældne arter.

Kilder: Skovstatistik 2022, Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning, Københavns Universitet, samt Danmarks Statistik.

Skovhugst og brændsel

Den samlede hugst i danske skove er større end nogensinde, hvilket hænger sammen med, at skovarealet er historisk stort. En yderligere faktor er generelt stigende priser på træ.

Af den samlede hugstmængde i Danmark bliver 38 pct. udnyttet til byggeri, møbler, gulve og andet såkaldt gavntræ. De resterende 62 pct. bliver anvendt til energi i form af brænde, skovflis og andet.

Desuden importerer Danmark træpiller, skovflis, brænde og anden biomasse til energiformål. Ud af det samlede danske forbrug af træ til brændsel hentes over en tredjedel i udlandet, hvilket er den højeste andel nogensinde.

Derved går 89 pct. af det samlede danske forbrug af træ til brændsel. Tallet er fra 2018 og stammer fra en kortlægning af træstrømme gennem den danske økonomi.

Kilder: Skovstatistik 2022, Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning, Københavns Universitet, samt Danmarks Statistik.

Seneste artikler

Læs alle artikler

Akademikerbladet

Akademikerbladet.dk

Genveje