Spring menu over
Dansk Magisterforening

Debat: Selvfølgelig skal DM gå forrest i den bæredygtige omstilling

Lotte Høie

"Vi er mange, der er klar til at give køb på den automatiske lønstigning for i stedet at indgå aftale om andre goder, både de fælles, de fremtidige og de personlige", skriver Lotte Køie, der stiller op til hovedbestyrelsen i DM. © Foto: DM.

Valg i DM
Af Lotte Køie
Del artikel:

DM skal ikke per automatik arbejde for lønstigninger, skriver Lotte Køie, der stiller op til hovedbestyrelsesvalget. Bæredygtige arbejdsforhold bør være i fokus.

Hvad skal DM arbejde for i den kommende periode? Dette spørgsmål bliver forhåbentlig gransket og overvejet i disse dage, hvor vi alle har mulighed for at bruge vores stemme og dermed få indflydelse på, hvilken vej og hvilke mål DM (især) skal arbejde for i den kommende valgperiode.

DM skal bl.a. fortsat arbejde for gode løn- og arbejdsforhold for alle, uanset køn, alder, ansættelsessted og -form. Det tror jeg faktisk, at de fleste af os kan blive enige om. Men kan vi også blive enig om,  hvad gode løn- og arbejdsforhold betyder? Og hvem ”alle” er?

For mig er det ikke nødvendigvis fortsat at have stort fokus på (real)lønstigninger til alle på arbejdsmarkedet i dag. Faktisk er jeg overbevidst om, at vi er mange, der er klar til at give køb på den automatiske lønstigning for i stedet at indgå aftale om andre goder, både de fælles, de fremtidige og de personlige.

DM skal gå forrest og arbejde for, at fremtidens arbejdsmarked bliver et bæredygtigt arbejdsmarked i et bæredygtigt samfund

Uden en seriøs bæredygtig omstilling af og i arbejdspladser og samfund, er der risiko for, at det trods alt stabile og velregulerede arbejdsmarked, vi kender, ganske enkelt ikke bliver med at eksistere.

Biodiversitets- og klimakrisen, potentiel ressource- og råvaremangel samt stigende ulighed kan komme til at udgøre en risiko for vores samfund og dermed arbejdsmarked, som vi kender det - for os, for vores børn og for vores børnebørn. Jeg mener derfor, at gode løn- og arbejdsforhold i høj grad også handler om at sikre fremtidens arbejdsmarked.

Gode arbejdsforhold er bæredygtige

Gode arbejdsforhold er for mig det samme som bæredygtige arbejdsforhold, dvs. arbejdsforhold, der bl.a. sikrer alle en god work-life-balance, uanset livssituation. For mange vil det uden tvivl være at kunne erstatte den automatiske lønstigning og dermed mulighed for fortsat forbrug med retten til mere frihed, fritid, fleksibilitet, ferie. Og fortsat forbrug er jo lige præcist, hvad vi har allermindst brug for, hvis vi for alvor skal stoppe rovdriften på vores og vores børns klode. Fritid og fleksibilitet kan derimod bidrage til så meget mere mulighed for ro, fred og fordybelse – helt uden at sætte sig varige spor på kloden.

Bæredygtige arbejdsforhold er også bæredygtige virksomheder og organisationer – offentlige og private - der investerer i og fremmer den bæredygtige udvikling - internt og eksternt - fx ved at investere i flere medarbejdere, bedre arbejdsmiljø, større medarbejderindflydelse, grønne investeringer, mere efteruddannelse, renere teknologi, større fleksibilitet og mere fritid for ansatte, større social ansvarlighed m.m.

Ved at have øget fokus på sådanne forhold frem for den årlige lønstigning kan DM for alvor bidrage til en bæredygtig omstilling af arbejdsmarkedet og dermed af samfundet. Derfor skal DM gå forrest og arbejde for, at fremtidens arbejdsmarked bliver et bæredygtigt arbejdsmarked i et bæredygtigt samfund.