Kan et kulturpas få de unge til at interessere sig for kulturlivet? Ikke nødvendigvis
"Først og fremmest handler det vel om overhovedet at nå ud til de unge", skriver Maiken Ellegaard Madsen og Eva Hjelms på vegne af DM-netværket Kulturpolitisk Debat. © Foto: Statens Museum for Kunst
Det kræver mere end gratis billetter at få de unge til at bruge kulturlivet, skriver medlemsnetværket Kulturpolitisk Debat. De mener, at der skal tværfaglige indsatser på plads, hvis kulturministerens drøm om et kulturpas faktisk skal virke.
I netværket Kulturpolitisk Debat har vi alle et brændende ønske om at kulturen skal komme flere til gode.
Så på vores sidste netværksmøde talte vi netop om regeringens meget omdiskuterede kulturpas til unge.
Kulturminister Jakob Engel-Schmidt og resten af regeringen har nemlig afsat 140 millioner til et digitalt kulturpas målrettet de 43.000 unge, der i dag står uden arbejde og ikke er i uddannelse.
I princippet var vi enige om, at tanken er sympatisk, men meningerne om både formuleringer og principper var meget forskellige, hvilket affødte nogle interessante samtaler om, hvordan man egentlig bedst når de unge med indsatsen.
Det skaber nemlig ikke nødvendigvis langsigtede effekter blot at give dem gratis adgang til museer, teatre etc.
Indsatserne skal faciliteres og formidles - og det kræver en indsigt, der ikke ligger udelukkende i det socialfaglige eller det kulturfaglige, men i et tværfagligt rumKulturpolitisk Debat
Først og fremmest handler det vel om overhovedet at nå ud de unge, dernæst at skabe et meningsgivende fællesskab, som er trygt at være i. Det opstår ikke af sig selv.
Indsatserne skal faciliteres og formidles - og det kræver en indsigt, der ikke ligger udelukkende i det socialfaglige eller det kulturfaglige, men i et tværfagligt rum.
Der er gode eksempler for eksempel fra Turning Tables i København og Aspiranterne i Helsingør. De kan fungere som modelprojekter for kulturpasset.
På den måde sikrer vi os, at det forankres ordentligt, og sikrer en langsigtet effekt på kulturområdet - og ikke blot et midlertidigt øget antal engangsunge på diverse kulturinstitutioner.
Dette er blot et eksempel på, hvad vi drøfter i netværket - vi planlægger at få besøg fra netværket Ung Kult i Nordjylland, fra kulturpolitiske ordførere, snakke gamification og AI, og hvad der ellers dukker op af spændende idéer fra medlemmerne.
Netværket kulturpolitisk debat
Som navnet antyder, tager netværksgruppen udgangspunkt i kulturpolitik - men når det er sagt, så kommer vi vidt omkring i vores drøftelser!
Medlemskredsen er bred, med ansættelser der går fra biblioteker til museer, fra musikskoler til kunsthaller, fra selvstændige til kommunalt ansatte - og interesser der går fra kultur og sundhed til gaming, fra eventudvikling og fondssøgning til fordybelse i sprog.
Hvis du har lyst til at deltage, så skriv til initiativtager Maiken Ellegaard Madsen på mm@cultureklub.dk, og kom på maillisten - vi holder møder 2-3 gange om året, og der er plads til flere medlemmer!