Redaktøren: Berlingskes kampagne mod ’luddovne’ nyuddannede er ubegavet og gør os fattigere
Det er både ualmindelig dumt og virkelig dårlig stil at stemple nyuddannede som "luddovne", skriver Magisterbladets chefredaktør
Det er både ualmindelig dumt og virkelig dårlig stil at stemple nyuddannede som "luddovne", som Københavns beskæftigelsesborgmester fra Venstre, Cecilia Lonning-Skovgaard gør i Berlingske.
Hvorfor skal samfundet bruge hundredetusinder af kroner på at uddanne de unge for, at de lynhurtigt skal tage ufaglært arbejde? Vi ved uden skyggen af tvivl, at uddannelse er en guldrandet forrentning for samfundet.
Uddannelse giver højere indkomst gennem livet end at være ufaglært. Det betyder, at både den enkelte og samfundet set over livet tjener millioner på uddannelse
En ufaglært tjener i gennemsnit ca. 9 mio. kr. gennem livet, mens en erhvervsuddannelse giver en livsindkomst på 14,4 mio. kr., en kort videregående 16,7 mio. kr., en mellemlang videregående 17,3 mio. kr. og en lang videregående 24,5 mio. kr. Det viser beregninger fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd. Des højere uddannelse, des større bidrag til den offentlige fælleskasse.
Derfor er det helt tosset at smide investeringen i uddannelse i rendestenen ved at jage kandidater til at tage ufaglært arbejde efter en måned på dagpenge. En gennemsnitlig kandidat fra fysik og matematik har betalt udgiften til uddannelsen tilbage på 4,3 år i skat til samfundet. Civilingeniører på 3,8 år og humanister på kun 3,4 år.
Resten er overskud for de offentlige kasser.
Hvorfor pokker skal de lynhurtigt jages ned i Netto? Det er samfundsøkonomisk tåbeligt.
Alle, der kender unge nyuddannede, ved, at de er enormt pressede og selvfølgelig vil i job så hurtigt som muligt efter fem år eller mere på økonomisk smalhals. At de brænder efter at komme ud og bruge deres uddannelse. Efter endte studier mister de endda kollegieboligen og studenterjobbet, så de har al den motivation, man kan forestille sig, for at komme hurtigt i job.
Jeg holder meget af Berlingske. Her var jeg i praktik og elskede det. Avisen har altid lavet masser af stærk journalistik. Men i alle årene har Berlingske samtidig haft en hang til at stemple udsatte som dovne og kræve deres ydelser sat ned.
Pengene skal altid tages fra dem, som har mindst, for at forebygge deres dovenskab. Det gælder arbejdsløse, flygtninge, kontanthjælpsmodtagere, muslimer, studerende, og nu holder avisen så mikrofonen for en V-borgmester, som stempler nyuddannede som dovne uden nogen former for dokumentation og som led i en længerevarende kampagne.
Berlingske har gjort hensigten klar på lederplads: Dimittendsatsen skal ned.
Sjovt at det altid er dem, der får mindst, som bliver dovne af arbejdsfrie indtægter. Hvornår får vi en kampagne fra Berlingske, som handler om, at rige mennesker bliver dovne af arbejdsfrie indtægter på boliger, aktier, pensionsopsparing, skattetænkning eller skattesnyd?