Dansk Magisterforening

Frihedens fortælling

Af Henrik West
Del artikel:

For nylig deltog jeg i en undersøgelse om mit liv som selvstændig/freelancer. I slutningen blev jeg bedt om at opsummere med én sætning, hvad der er det bedste ved at være freelancer/selvstændig. Jeg kunne simpelthen ikke komme på andet end et enkelt ord, nemlig: FRIHEDEN

Jeg har gennem rigtig mange år arbejdet som lønmodtager, primært inden for a-kasser, med nøjagtig det samme, som jeg arbejder med i dag. Når jeg før i tiden mødte nye mennesker, som gerne ville høre, hvad jeg lavede (det er jo typisk der, vi starter, ikk?), dalede interessen, når jeg fortalte, at jeg arbejdede i en a-kasse. Det blev meget hurtigt til en snak om fagbevægelsen, Socialdemokratiet, røde faner og pamperi.

Når jeg i dag fortæller, at jeg er selvstændig, kommer det i stedet meget hurtigt til at handle om at være fri! Den fortælling får meget mere opmærksomhed!

Som lønmodtager har jeg altid været privilegeret med frihed til at arbejde selvstændigt inden for mit kompetenceområde, men friheden som selvstændig er altså en helt anden form for frihed. Jeg kan endnu ikke forklare hele forskellen, men uafhængigheden af andre (uanset hvor søde de er) er nok afgørende. Ingen er jo uafhængig af andre, men i denne forbindelse er det uafhængigheden af et tilfældigt forpligtende normfællesskab, som man ofte ikke har den store indflydelse på - det er jo noget, der hører med til lønmodtagerjobbet. Friheden som selvstændig er altså i bund og grund muligheden og retten til det frie valg.

Jeg tror på, at den udviste interesse for mit arbejde i dag mest handler om, hvordan jeg kan opnå en sådan tilværelse, netop fordi rigtig mange af os har en drøm om at være fri. Og det er jo ikke alle, der vil vente til pensionsalderen. Når det nu er så godt, hvorfor så ikke bare være fri hele vejen gennem arbejdslivet? Tendensen er jo klar nok: Arbejdsmarkedet individualiseres i den grad, og markedet lever mere og mere af køb og salg af viden, så du skal blot have en salgsbar viden og en pc - så er du fri.

Er det utopi?

Nej, det er realistisk nok, se bare profilerne i serien ”Månedens iværksætter” i Magisterbladet. Men frihed er ikke det samme som at være alene. Ligesom vi er naturligt frihedssøgende, er vi også sociale individer, og vi har i alle sammenhænge behov for hinanden. Der er altså alligevel en afhængighed som selvstændig, men det kan dækkes ind gennem et uafhængigt fællesskab i form af idéen om ”Lab”. Idéen tager udgangspunkt i laboratoriebegrebet og defineres som ”aftalte rum” eller læringsformer med særlige rammer for kompetencer, metoder og arbejdsprocesser, som bruges til at udvikle og afprøve nye løsninger og styringsformer under kontrollerede forhold.

I dette fællesskab kan vi konsolidere og udbygge vores virksomheder uden dermed at give køb på egen identitet, selvbestemmelse, integritet – og frihed.