Dansk Magisterforening

Det er ikke "ubegribeligt dumt", når advokater lukker øjnene for kriminalitet. Det er mangel på moralsk dømmekraft

"At gøre noget ubegribeligt dumt, er at købe en privat middag på firmakortet ... Det er ikke gentagne gange at lukke øjnene for kriminalitet når man har en betroet post i samfundet," skriver ledercoach Charlotte Mandrup.

Debat Charlotte Mandrup
Del artikel:

TV2's dokumentar Den Sorte Svane afslører, hvordan en partner i advokatfirmaet Horten hjælper kriminelle med at begå økonomisk kriminalitet. Det er mangel på moralsk dømmekraft, mener ledelsesrådgiver Charlotte Mandrup.

Dette er et debatindlæg. Teksten er udtryk for forfatterens egen holdning.

”Jeg har gjort noget ubegribeligt dumt”.

At gøre noget ubegribeligt dumt er at købe en privat middag på firmakortet. Én gang.

Eller kysse på kollegaen. Én gang.

Det er ikke gentagne gange at lukke øjnene for kriminalitet, når man har en betroet post i samfundet – selv ikke, eller måske slet ikke, fordi man vil score en ny klient. At undskylde sig med ”ubegribeligt dumt” er barnagtigt og bagatelliserende.

Nicolai Dyhr, nu tidligere partner i advokatfirmaet Horten, blev fyret efter udtalelser i TV2’s dokumentar 'Den Sorte Svane, hvor han talte med suspekte personer og angiveligt diskuterede ulovlige aktiviteter. Dyhr indrømmer at have handlet dumt, men forsvarer sig med, at hans arbejde som kurator er grundigt og inden for lovens rammer.

Hortens Managing Partner kalder sagen ”træls” og hævder, at Dyhr er lokket i en fælde. Hvilket vel kan sammenlignes lidt med, at butikstyven bebrejder overvågningskameraet.

Så lad mig bruge anledningen til at minde om den helt igennem centrale egenskab hos rådgivere: Dømmekraft.

For den har i eklatant grad været fraværende her.

Dømmekraft er en kritisk egenskab og noget vi konstant må forfine

Charlotte Mandrup

Dømmekraft er evnen til at vurdere situationer, træffe beslutninger og handle på baggrund af tilgængelige oplysninger, faglighed og etik. Det er balancen mellem rationalitet og moral, mellem udbytte og pligt og forskellen mellem rigtigt og forkert.

Dømmekraft siger meget om en persons karakter og pålidelighed, hvilket er kritisk for rådgivere med komplekse sager af afgørende betydning for deres klienter.

Dårlig dømmekraft peger på manglende omtanke, impulsivitet eller et svagt moralsk kompas, giver uhensigtsmæssige beslutninger og handlinger, skaber mistillid og skader både personlige og professionelle relationer.

Din dømmekraft afspejler dine værdier og din integritet.

Dømmekraft er en kritisk egenskab

Advokater skal forstå loven, men også kunne navigere i etiske dilemmaer og varetage deres klienters interesser uden at kompromittere deres egne moralske principper.

En advokats dømmekraft kan have vidtrækkende konsekvenser, for klienterne og for samfundets tillid til retssystemet, som vi ser med Den Sorte Svane. I branchen taler man om jugement [ɕyɕˈmɑŋ] som indikation på advokatens pålidelighed og evne til at skønne.

Men også for os andre, der på anden måde rådgiver eller vejleder, er dømmekraft en kritisk egenskab og noget, vi konstant må forfine og gøre skarpere, hvis vi ønsker at kunne se os selv i øjnene, selv i svære tider.

Dømmekraften udvikles gennem opvækst, modnes med alderen og tilpasser sig omgivelserne.

Mangel på et solidt moralsk kompas eller klare etiske principper viser sig som dårlig dømmekraft. Impulsivitet, selvoptagethed, spændingsbehov får os til at handle uoverlagt.

Grådighed og frygt får os til at gøre noget, vi ellers ikke ville. Mangel på empati betyder, at vi ikke tager hensyn til andre. Dømmekraften kan svigte akut, grundet pres, sygdom etc.

Vi fejler, vi falder, og vi mislykkes - men dårlig dømmekraft er et vedvarende valg af selvoptimerende beslutninger.

Teksten er oprindeligt bragt på Charlotte Mandrups LinkedIn-profil.

Charlotte Mandrup

Selvstændig ledercoach og underviser.

Forfatter til en række bøger om mindfulness og ledelse.

Født 1960 i Vejle. Bosat i Trelde Sande og København.