Spring menu over
Dansk Magisterforening

Jobsamtalen: kunsten at afværge andres fordomme

Af Dennis Nørmark
Del artikel:

Som humanist skal du i en jobsamtale fægte dig vej gennem en byge af fordomme, skriver Dennis Nørmark på bloggen. Husk, at private virksomheder er ekstremt selvoptagede, og du skal give indtryk af, at du ligesom dem er enormt optaget af, hvordan fremtiden for bølgepapdisplays til supermarkeder vil udvikle sig. Næste dag, til en ny samtale, udviser du den samme entusiasme for webbaserede markedsundersøgelser...

For humanisten med ambitionen om at komme ind i den private virksomhed er jobsamtalen den første hængebro, der skal passeres. Det har du uden tvivl prøvet mange gange før, men her kommer alligevel mit personlige bud på, hvad der særligt skal fremhæves, når man som humanist skal fægte sig vej igennem en byge af fordomme om, hvad sådan en cand.mag. i nordisk sprog eller film- og medievidenskab overhovedet er for en størrelse.

Ironi kan forekomme - det er jo jul (men mine råd er der intet i vejen med).

Business Casual
Jeg behøver sgu da ikke et råd om tøj! 

Tænker humanisten, der stadig er af den opfattelse, at det hele afhænger af det indre. Det gør det ikke i det private erhvervsliv, som er overfladens paradis. 

Så spids ører: Af en eller anden grund virker slips og jakkesæt altid som en ironisk kommentar, hvis man er en mand med en humanistisk kandidatgrad, så kom hellere iklædt en jakke, et par jeans og en nystrøget skjorte, der for himlens skyld ikke skal være udenpå bukserne. Kvinderne kan bære noget af det samme, men en nederdel (over knæet) vil heller ikke skade.

Hvad tænker du om vores virksomhed?
Du tænker sandsynligvis ikke en pind. Du fandt opslaget på nettet, forstod nogenlunde stillingsbeskrivelsen, men aner ikke en klejne om produktet. 

Derfor skal du naturligvis researche virksomheden godt og grundigt. Hvor mange ansatte er de, hvad laver de, hvor i verden er de til stede, og hvad er det for et marked, de opererer i? 

Private virksomheder er ekstremt selvoptagede, og du skal give indtryk af, at du ligesom dem er enormt optaget af, hvordan fremtiden for bølgepapdisplays til supermarkeder vil udvikle sig. Næste dag, til en ny samtale, udviser du den samme entusiasme for webbaserede markedsundersøgelser. 

Hvad er det præcist for en uddannelse du har taget?
For nuværende er der over 800 videregående uddannelser i Danmark. Det vil sige, at chancen for, at de kender det mindste til det marginale felt, du har studeret, er mere end usandsynlig. Og du skal heller ikke tale for længe om det. 

Husk, at du skal give indtryk af, at du for evigt har forladt de akademiske jagtmarker, i erkendelse af at al den teori ikke kan måle sig med den vidunderlige verden af praksis, der findes ude på det private jobmarked. 

Du skal kort sagt ridse din uddannelse op og sige, at ”jeg fik nok af al den teori, nu vil jeg gerne gøre noget praktisk”. Nu har du vundet en plads i deres resultatorienterede hjerter.

Hvad kan du godt lide at lave?
I tråd med at du skal bruge interviewet på at demontere deres fordomme om humanister, er det her vigtigt, at du igen signalerer, at du elsker, når tingene har et praktisk udkomme. Derudover er du god til at gøre tingene ukomplicerede og simple. 

Humanister har nemlig et ry for at gøre det stik modsatte. Og skulle du finde på at komme med klichéen om, at du elsker at arbejde med mennesker, så husk, at du naturligvis også godt kan lide tal og ikke lider af ”Excel-angst” som mange andre humanister.

NB: Hvis du har nogle tabeller i din ansøgning, der tydeligvis er sat op i Word, er du afsløret...

Hvor ser du dig selv, fem år fra nu?
Her skal du naturligvis ikke sige ”i din stol”, men omvendt heller ikke give indtryk af, at du ikke kunne være interesseret i et lederjob. 

Ledelse er det store fetichobjekt i det private, og den leder, du sidder foran, er måske lige hjemvendt fra et todages ledelseskursus et sted på Fyn, hvor han og hans kollegaer har hygget sig et par dage i egen navle. Han er optændt af den hellige ledelses-ild og tror, at vejen til al frelse her i verden kommer igennem leadership. Så at nogle ikke skulle have en nævneværdig interesse i at gå efter et ledelsesjob, engang ude i fremtiden, lyder i hans ører som et spild af potentiale. 

Så naturligvis synes du, ledelse er spændende. Husk blot, at du elsker ledelse af de rigtige årsager: Du vil gerne udvikle folk og inspirere dine medarbejdere. Og ikke af de forkerte årsager: Du vil gerne bestemme og tjene mange penge.

Hvordan arbejder du i teams?
Livet i det akademiske hamsterhjul er typisk ensomt, så der er stor sandsynlighed for at du på dette område ikke har gjort dig de store erfaringer. Her bliver du altså for alvor nødt til at bekæmpe fordommene. 

Du elsker at arbejde i teams! Du elsker at vidensdele, samarbejde og løse problemer sammen med andre folk. Det var meget ensomt at skrive speciale, og du glæder dig over endelig at få muligheden for at arbejde mere sammen med andre.

Hvad er dit svageste træk?
Her er det bedst, at du styrer udenom ”tendens til at nørde”, ”forkærlighed for meget komplicerede teorier og abstraktioner”, ”arrogance overfor folk uden uddannelse” og andet ildevarslende. 

Vælg hellere noget negativt, som i deres øjne kan lyde positivt. Du er måske lidt ”kompromisløs” eller kan nogen gange være ”alt for ambitiøs” eller måske ligefrem ”glemme at gå hjem, fordi jeg er så optaget af at løse en opgave”.

Hundredevis af andre spørgsmål kan stilles, og situationer kan opstå. Hovedsagen er, at du forbereder dig på dem, og særligt tænker over, hvor du kan komme til at afkræfte alle deres fordomme om sådan én som dig.

Der er lidt sandt i alle fordomme, inklusiv dem vi selv har om de andre. Brug den viden til at overraske dem, så overrasker de måske også dig og gør noget helt andet, end jeg har beskrevet ovenfor!