Spring menu over
Dansk Magisterforening

A-kasse nedsætter kontingentet for nyuddannede: Plaster på såret efter dagpengeforringelser

Helene Caprani, Magistrenes A-kasse

Helene Caprani ser kontingentnedsættelsen som et plaster på såret, efter politikerne for nylig reducerede dimittendernes dagpenge med en tredjedel. © Foto: Magistrenes A-kasse

Debat
Del artikel:

”Når politikerne insisterer på at være uanstændige, må vi selv træde til og afbøde så meget vi kan”, siger Helene Caprani, MA’s forkvinde. Nu nedsætter de kontingentet for de nyuddannede medlemmer.

Hvad ville du tænke, hvis Arla fra den ene dag til anden fjernede 33 centiliter fra mælkekartonerne og helt uanfægtet fortsatte med at opkræve literprisen?

Faktisk opfører landets politikere sig præcis sådan, når det kommer til de nyuddannedes dagpenge. Siden 1. maj 2023 har hovedparten af de nyuddannede fået skåret en tredjedel af deres dagpenge efter tre måneders ledighed. Et styrtdyk fra 14.106 kr. til 9.700 kr. Brutto vel at mærke. Men præmien – det, den ledige dimittend skal betale staten for forsikringen mod arbejdsløshed - ligger helt fast.

I Arla-situationen ville du måske stemme med fødderne og vælge en anden mælkeproducent. Den nyuddannede derimod sidder fast i en skruestik. Staten har monopol på dagpenge. Ta’ den, dimittend.

Nu hælder MA lidt mælk tilbage i kartonen

Tirsdag den 21. november – kl. 19.29 helt præcist – besluttede 89% af de fremmødte på MA’s generalforsamling at give de trængte dimittendmedlemmer en økonomisk håndsrækning. Fra 1. april 2024 slipper dimittenderne for at betale det såkaldte administrationsbidrag til a-kassen, når de har været ledige i tre måneder og rammes af dagpengeforringelserne.

Administrationsbidraget er den andel af kontingentet, der går til at drive a-kassen for (lokaler, it, løn mm.). Men hovedparten, statsbidraget, ryger direkte videre til staten til brug for udbetaling af dagpenge og er helt uden for a-kassens kontrol.

Selv oplever vi nogle topmotiverede unge, der brænder for at komme i job og gøre sig nyttige

Helene Caprani, forkvinde i Magistrenes A-kasse

Vi håber selvfølgelig, at politikerne forstår en hentydning. Det eneste anstændige vil være, at de skynder sig at nedsætte statsbidraget, når de forringer forsikringen så voldsomt. Med vores aktion reducerer vi de berørte medlemmers kontingent med 444 kr. i kvartalet. Det er ingen herregård, men vi har heller ikke adgang til statskassen.

Gustent motiv bag forringelser

Hvorfor så overhovedet skære i dimittendernes dagpenge? MA har længe kæmpet imod forringelserne, men det lykkedes altså ikke at forhindre dem i at blive vedtaget i Folketinget.

Som jeg skrev dengang i Altinget (29.1.2023): ”Argumentationen fra det meget spinkle flertal bag aftalen er dybt usympatisk. For som det hedder mere eller mindre direkte: Ved at piske dimittenderne vil man opnå, at de rubber neglene og skynder sig i job. Det er kynisk og selvfølgelig forkert. De ledige dimittender er allerede meget aktive i deres jobsøgning. At det ovenikøbet sker samtidig med en historisk høj inflation, gør bare nedskæringen endnu mere uspiselig.”

Vores invitation fra foråret til beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen står ved magt. Dengang opfordrede vi hende til at besøge Magistrenes A-kasse og møde nogle ledige dimittender. Altså de medlemmer, som hun mener, skal motiveres med en økonomisk pisk.

Selv oplever vi nogle topmotiverede unge, der brænder for at komme i job og gøre sig nyttige. Og det kommer langt de fleste heldigvis også i en fart. Men kig forbi, Ane. Kaffen er varm, og dimittenderne nysgerrige efter at møde dig og forstå, hvorfor de som gruppe igen og igen skal stå for skud.