Dansk Magisterforening

Susanne er hoppet over i industrien for at skabe grønne kosttilskud: "Det gør mig lykkelig"

Susanne Manuela Germann, 43 år, har en kandidatgrad i kemi fra LMU universitetet i München, dertil en PhD. og Postdoc fra KU, arbejder som Senior Scientist hos Biosyntia. © Molly Fabrin

Forskning
Af Majken Søndergaard Eliasen
Del artikel:

Susanne Manuela Germann bruger sine færdigheder som stammeingeniør til at finde bæredygtige olie-alternativer, når der skal produceres hudplejeprodukter og kosttilskud.

Jeg bygger gærstammer til at producere små molekyler, som kan bruges i kosttilskud og hudplejeprodukter.

Det var mine færdigheder som stammeingeniør, der gjorde, at jeg kunne hoppe direkte fra min postdoc og over i industrien.

Jeg har stort set altid arbejdet for den samme type firma, og det er firmaer, der prøver at lave produkter, der tidligere blev lavet via kemisk syntese baseret på olie, og som nu laver dem på en bæredygtig måde, hvor man bruger fermentering til det. Vi udskifter de gamle oliebaserede, kemiske processer med bioprocessen i stedet for.

Hvad er biosolutions?

Biosolutions er et nyt udtryk for et forskningsområde, der længe har været brugt inden for især fødevare-, farma-, og bioteknologiindustrien. Biosolutions er arbejdet med og forskningen i biologiske processer.

Akademikerbladet har talt med tre akademikere, der har fingrene langt nede i biomassen. Og ambitionerne er store.

Ordet ’biosolutions’ blev faktisk udviklet i Danmark i 2021 af analysevirksomheden IRIS Group på et tidspunkt, hvor Dansk Erhverv efterlyste et særligt begreb for den del af Life Science området, der beskæftiger sig med biobaserede løsninger.

Det er et marked i hastig vækst, ifølge en rapport fra Copenhagen Economics er forventningen, at det danske marked vil blive tredoblet inden 2030 og omsætte for 104 mia. kr.

I 2024 åbner den første akademiske biosolution-uddannelse i Danmark, fordi branchen har efterlyst akademikere, der kan ideudvikle og analysere.

Jeg har været mest interesseret i de tekniske udfordringer og i at lære nye metoder at kende.

Der har CRISPR gjort den store forskel. CRISPR er en metode, der kom frem I 2015, lige da jeg startede på det private arbejdsmarked, det har været en gamechanger, da det har ændret måden, man kan arbejde med levende organismer på.

Vi håber, at vi kan forsyne folk med mere bæredygtige produkter end dem, de bruger i dag

Susanne Mauela Germann

CRISPR gør, at man kan bygge stammer meget hurtigere, det er en accelerator. Det er et genetisk værktøj, som gør mig i stand til præcist og billigt at ændre på organismens gener. Det gør, at vi kan ændre det og tage noget væk eller sætte noget nyt ind.

Vi siger, en stamme bliver bedre, når den producerer mere af det produkt, vi gerne vil have. Det er fantastisk, og det gør mig lykkelig.

Vi håber, at vi kan forsyne folk med mere bæredygtige produkter end dem, de bruger i dag.

Jeg arbejder kun med produkter, jeg kan stå inde for.

Problemet for mange kosttilskud er, at det er meget billigere at lave på den gammeldags måde. Vitaminer og kosttilskud, der er lavet på præcisionsfermentering, skal prøve at konkurrere med meget billige produkter, der er lavet på kemi.

Der må vi prøve at trænge igennem til kunden med det argument, at det er meget mere bæredygtigt end det, du ellers kan købe til billigere penge.