Dansk Magisterforening

Iben vil have mere forskning i kvindesygdomme: "Kvinder bliver tit set som små mænd"

29-årig Iben Nikolajsen er uddannet i molekylær biomedicin og arbejder på Bio Innovation Institute. © Esben Zøllner Olesen

Forskning
Af Majken Søndergaard Eliasen
Del artikel:

Iben Nikolajsen håber på sigt at være med til at skabe en stærk innovationskultur blandt unge forskere. Og den må meget gerne begynde allerede på studiet, mener hun.

Jeg arbejder med bevillinger for vores programmer, og så arbejder jeg med at finde nye interessante projekter, der passer godt ind på Bio Innovation Institute.

Vi er et sted, der tager projekterne ind tidligt og inkuberer dem, mens de udvikler projektet, og indtil de er klar til at kunne rejse funding og investorer nok til at stå på egne ben.

Hvis du er et tidligt startup, er det tit enormt dyrt at udvikle de her løsninger, og du skal alligevel have et godt og ret sikkert produkt, før du kan få folk til at investere i din løsning.

Hvad er biosolutions?

Biosolutions er et nyt udtryk for et forskningsområde, der længe har været brugt inden for især fødevare-, farma-, og bioteknologiindustrien. Biosolutions er arbejdet med og forskningen i biologiske processer.

Akademikerbladet har talt med tre akademikere, der har fingrene langt nede i biomassen. Og ambitionerne er store.

Ordet ’biosolutions’ blev faktisk udviklet i Danmark i 2021 af analysevirksomheden IRIS Group på et tidspunkt, hvor Dansk Erhverv efterlyste et særligt begreb for den del af Life Science området, der beskæftiger sig med biobaserede løsninger.

Det er et marked i hastig vækst, ifølge en rapport fra Copenhagen Economics er forventningen, at det danske marked vil blive tredoblet inden 2030 og omsætte for 104 mia. kr.

I 2024 åbner den første akademiske biosolution-uddannelse i Danmark, fordi branchen har efterlyst akademikere, der kan ideudvikle og analysere.

Jeg plejede at være i laboratoriet, hvor jeg gik og pipetterede og arbejdede med at få nogle gærceller til at gøre nogle specifikke ting. Men for mig var der alt for langt fra det, jeg gik og lavede til det reelle impact.

For mig er det mere spændende at arbejde med entreprenørskab og innovation fremfor at arbejde henimod at få publiceret sine data i et eller andet videnskabeligt tidsskrift, hvor få mennesker kommer til at læse dem, og hvor der ikke er nogen garanti for, at det nogensinde bliver oversat til noget, der har en reel impact på verden.

Mit langsigtede mål er at hjælpe med at skabe en virkelig stærk innovationskultur, der rammer et tidligt punkt i de unge forskeres researchkarriere.

Jeg så gerne, at innovation og entreprenørskab var en integreret del af undervisningen og blev præsenteret som en mulighed, allerede når man starter på sin bachelor og sin kandidatuddannelse.

Der er en kæmpe mangel på funding til tidlige startups for kvinders helbred

Iben Nikolajsen

Vi har et fokus på kvinders helbred hos Bio Innovation Institute. Vi har blandt andet et projekt, der prøver at finde løsninger på kvindesygdomme som endomitriose eller fødselskomplikationer.

Det er ret skønt, at der findes et sted, hvor der er funding specifikt rettet mod kvindesygdomme. I forskningsverdenen bliver kvinder tit set som små mænd, men kvinders biologi er helt anderledes end mænds og skal behandles sådan.

Der er en kæmpe mangel på funding til tidlige startups for kvinders helbred.

I mange kliniske studier tester man kun medicin på mænd, og så regner man med, at det nok fungerer ligesådan på kvinder, men det er ikke tilfældet.

Det er utroligt, men det er sådan, det fungerer.

}