DM: Der kan komme urimelig kamp om midler mellem forsinkede forskere
© Jacob Nielsen
Universiteterne overlader det til de enkelte fakulteter at finde penge til at støtte forsinkede ph.d.-studerende. Dårlig idé, siger DM-formand Camilla Gregersen.
Hundredvis af ph.d.-studerende er forsinkede på grund af corona-restriktioner, og det vil koste millioner af kroner, hvis de skal have økonomisk støtte til at forlænge deres forskeruddannelse.
Universiteterne siger, at de nok, skal hjælpe, men vil ikke sætte penge af centralt til at finansiere forlængelserne. I stedet skal de enkelte fakulteter finde midlerne.
Det er problematisk, at regningen for forlængelser bare smides nedad i systemet til institutter og fakulteter, påpeger Camilla Gregersen, formand for DM, der organiserer over 50.000 akademikere og herunder Ph.d.’ere.
”Så bliver det jo en helt urimelig kamp om midler mellem alle forskere på instituttet. Coronakrisen er en udefrakommende krise, som har forsinket forskningen, og vores synspunkt har hele tiden været, at det ikke bør gå ud over forskningsmiljøerne”.
Hun er enig i, at det økonomiske behov for hjælp er meget større end det, der umiddelbart er blevet anerkendt med fx Folketingets hjælpepakke.
”Det er svært at sætte et præcist tal på det økonomiske behov, da det kræver en konkret og individuel behandling af hver ph.d.er, der er forsinket af corona. Vi har tidligere vurderet, at der i hvert fald skal bruges et trecifret millionbeløb. Og det var før de seneste måneders nedlukning”, siger DM’s formand.
DM har opfordret regeringen og Folketinget til at afsætte midler til corona-forsinkede forskere.
Det lykkedes i efteråret 2020, hvor der blev afsat 18 mio. kr., men midlerne blev lynhurtigt brugt ude på universiteterne.
"Der er fortsat behov for hjælp til forskningen og herunder særligt til de tidsbegrænset ansatte forskere som fx ph.d.er og postdocs, hvor corona og nedlukninger har besværliggjort, at den enkelte kan afslutte forskningen inden for ansættelsesperioden. Den hjælp kan jo enten komme fra politisk hånd eller fra universiteterne selv, men så skal de afsætte nogle midler til det", siger Camilla Gregersen.
Der er brug for afklaring af behovet for støtte
Der er ifølge DM-formanden brug for, at universiteterne afklarer det reelle behov for forlængelser af forsinkede ph.d.er og sikrer, at der kommer midler til de forlængelser.
”Vores undersøgelser af coronakrisens påvirkning af ph.d.ernes situation har jo vist, at rigtigt mange ph.d.er og postdocere er blevet forsinkede af corona, og det pres vil vi gerne tage af deres skuldre”, siger hun og fastslår:
”Jeg har længe opfordret universiteterne til at lave en konkret og individuel behandling af hver enkelt af de forsinkede ph.d.er. Problemet med forsinkede ph.d.ere og postdocere forsvinder ikke ved, at man afskærmer sig fra at høre om det og håndtere det. Det har vi samfundsmæssigt heller ikke gavn af”.
DM's formand kan godt forstå, at politikerne ikke sender penge til et område, hvor ledelsen siger, at der ikke er behov for en hjælpepakke.
"Jeg kan forstå, at flere universiteter nu siger, at økonomiske forlængelse af ph.d.er er en stor økonomisk udfordring. Jeg håber, at universitetsledelserne nu vil tage problemet alvorligt, så vi kan få landet løsninger og hjælp til de unge forskere".