Spring menu over
Dansk Magisterforening

De statsansatte går ned i løn første februar

Penge
Del artikel:

Ansatte i staten må nu gå 0,25 procent ned i løn, fordi coronaen har givet et tilbageslag i hele økonomien.

Corona-pandemiens anslag mod den danske økonomi rammer nu også de statsansattes løn.

Helt præcist står alle statsansatte til en lønnedgang på 0,25 procent den 1. februar. For en specialkonsulent, der månedligt får 48.500 kr. inkl. pension, svarer det til ca. 60 kroner mindre om måneden efter skat. 

Det var ellers forventningen, at de statsansatte som aftalt ved OK18 skulle stige 0,68 procent i løn 1. februar, og det var samtidig forventningen, at udviklingen i private lønninger ville give de statsansattes løn et ekstra nøk opad.

I stedet udmønter den såkaldte reguleringsordning et minus på 0,9 procent, skriver HK Stat. Reguleringsordningen betyder, lønnen for offentligt ansatte bliver justeret efter udviklingen i den private sektor. Og modregnet den aftalte lønstigning sidder de statsansatte derfor nu tilbage med en ’gæld’ på 0,25 procent.

”Reguleringsordningen udmønter denne gang mere negativt, end vi havde fantasi til at forestille os, da vi indgik OK18-forliget. Det skyldes, at den private lønudvikling er væsentligt lavere, end vi havde skønnet. Den primære årsag er det økonomiske tilbageslag, som følger af covid-19", siger Rita Bundgaard, der er formand for HK Stat og CFU (Centralorganisationernes Fællesudvalg), som repræsenterer de statsansattes fagforeninger. 

Lønnedgangen kommer tæt på 1. april, hvor den nye overenskomst, der forhandles om i disse dage, skal træde i kraft.

CFU og Medarbejder- og Kompetencestyrelsen, som forhandler på statens vegne, har de seneste måneder drøftet, om lønnedgangen skulle regnes ind i de kommende overenskomstforhandlinger. Men det bliver altså ikke tilfældet.

”Dermed ville vi bringe en gæld med ind i OK21-perioden. Det ønsker vi ikke. Det vil ikke være gavnligt for muligheden for et godt OK21-resultat”, siger Rita Bundgaard.

DM har sammen med Akademikerne stillet krav om at OK21 skal kaste generelle lønstigninger af sig, som sikrer en reallønstigning. Læs om kravene her.

Forhandlingerne om OK21 foregår på et tidspunkt, hvor der hersker stor usikkerhed om den økonomiske udvikling, og det er forventningen, at parterne indgår en såkaldt vedligeholdelsesoverenskomst. Det skyldes også, at corona-epidemien har begrænset konfliktmulighederne.