Dansk Magisterforening

Det er nemmere for mænd at få job, hvis de har små børn. For kvinder bliver det sværere

For mænd bliver det at have børn tillagt en positiv værdi på arbejdsmarkedet, mens det for kvinder er set som en ulempe, siger forsker Jo Krøjer © Foto: Mads Jensen/Ritzau Scanpix

Del artikel:

Småbørnsfædre kommer hurtigere ud på arbejdsmarkedet end mænd uden børn. Til gengæld gælder det modsatte for kvinder, viser ny analyse. Skal det ændre sig, kræver det mere øremærket barsel, siger forsker.

Akademikermænd, der får børn under studiet, finder hurtigere deres første job end mænd uden børn. 

Lige omvendt er det for kvinderne. For dem tager det længere tid at finde job som dimittender, hvis de har små børn. 

Det viser en ny analyse fra Dansk Magisterforening, der har lavet udregningen med tal fra Danmarks Statistik.

Analysen flugter med den viden, der i øvrigt er på området, siger lektor og studieleder Jo Krøjer, der forsker i køn og arbejdsliv ved Roskilde Universitet.

”Det er lettere for mænd at finde ansættelse i deres første job, end det er for kvinder, og sådan har det altid været”.

Årsagen er primært, at kvinder forventes at være den primære omsorgsperson i familien, vurderer hun.

”Mænd har generelt en stærkere tilknytning til arbejdsmarkedet end kvinder, fordi der overalt i samfundet – og altså også blandt arbejdsgiverne – er en forventning om, at kvinder tager hovedomsorgsbyrden. Det er dem, der tager hovedparten af barselsorloven, barns sygedag og omsorgsdage”, siger Jo Krøjer.

”Det er ikke bare en forventning om, at det nok er sådan. Det er et statistisk faktum. 90 procent af den barsel, der er i Danmark, bliver taget af kvinder”. 

Yngre kvinder med børn er derfor som arbejdskraft mindre stabile end mænd, fordi de har hovedansvaret for familien. De vil ganske enkelt være mere væk fra arbejdspladsen. Det spiller ind, når ansættelsesudvalgene træffer beslutningen om, hvem de skal ansætte, siger Jo Krøjer.

"Det vil sige, at kvinder er udsat for en form for diskriminering i ansættelsessammenhængen. Det er ikke nødvendigvis et eksplicit kriterium, man lægger til grund, når beslutningen om ansættelse skal tages. Men det er noget, der tæller med ubevidst”, siger hun.

Sådan er analysen lavet

Analysen er udarbejdet i februar 2020 af Dansk Magisterforening datakonsulenter.

Analysen anvender tal fra Danmarks Statistiks registre og er baseret om informationer om 15.021 mænd (heraf 1096 med småbørn) og 16.601 kvinder (heraf 1715 med småbørn). De har alle afsluttet en lang videregående uddannelse mellem april 2015 og marts 2016.

Personer, der finder beskæftigelse i udlandet, er selvstændige eller på andre måder ikke optræder som danske lønmodtagere ikke er medregnet.

Desuden regnes personen kun som beskæftiget, hvis jobbet er opgjort til over 20 timer om ugen (for at udelukke situationer, hvor personen fortsætter i deres studiejob i tiden lige efter dimissionen).

Hent den fulde analyse her.

Analysen viser, at småbørnsfædre med en lang videregående uddannelse i gennemsnit finder job næsten dobbelt så hurtigt (2 måneder) som småbørnsmødre (3,7 måneder).

Forklaringen på det skal ifølge Jo Krøjer findes i de værdier, vi forbinder med at have børn.

”Det at have børn gør dig kulturelt genkendelig. En yngre mand med børn er en 'normal' mand. Han gør det, vi forventer af ham, og det bliver tillagt en positiv værdi. På den måde er mænd udsat for en positiv særbehandling”, siger hun.

”Det samme er egentlig tilfældet for kvinder. Her bliver den positive værdi bare overskygget af de negative konsekvenser af, at kvinden er den primære omsorgsperson og derfor mindre værdifuld som arbejdskraft at betragte”.

Løsningen på den uligevægt kender vi allerede, mener Jo Krøjer. En mere ligelig fordeling af barslen.

”Hvis mænd og kvinder skal være reelt ligestillede på arbejdsmarkedet end i dag, så kræver det, at mænd og kvinder er lige om at dele barslen. Derfor er øremærket barsel den mest effektive metode til at opnå ligestilling”, siger Jo Krøjer.

”Det er værd at bemærke, at effekten er størst, hvis der er en lige fordeling af øremærket barsel. Halvdelen til den ene partner, halvdelen til den anden. Det er det mest effektive instrument vi har til at skabe ligestilling på arbejdsmarkedet. Forskningen er helt klar på det område”, siger hun.