God sommer: Her er vores 10 mest populære historier
Pres på forskningsfriheden, less work og corona, corona, corona. Magisterbladet gør status efter et uforudsigeligt, foruroligende og på mange måder ret kedeligt første halvår af 2020 - og går så på sommerferie frem til august.
1. Avis afslører: Socialdemokratiet presser forskere, der er uenige med partiet
Magisterblades mest læste artikel i første halvår af 2020 er faktisk skrevet af Berlingske - oprindeligt i hvert fald. Vi citerede i februar avisen for en opsigtsvækkende afsløring af, at Socialdemokratiets pressechefer har ”truet” eksperter til at ændre holdning.
Magisterbladets notits blev senere på året pludseligt usædvanligt populær, da utallige Facebook-sider, alle med samme administrator og de fleste omhandlende en eller anden form for konspirationsteori, begyndte at dele den på samme tid.
2. Less work-bevægelsen breder sig: Arbejdet skal ikke styre livet
Magisterbladet satte tidligere året fokus på alternative arbejdsformer med en serie af artikler om akademikere, der har gjort op med det traditionelle 8-16-arbejde - en af de mest læste serier, vi nogensinde har lavet.
Det er også et fascinerende emne. Ifølge ph.d.-stipendiat Sofie Marie Billekop skyder less work-bevægelsen nemlig op som paddehatte overalt i landet. Hun er selv en af dem og skriver afhandling på deltid.
3. Zoom er blevet en livslinje under COVID-19: Men er dine data beskyttet?
Coronakrisen har været verdens største eksperiment i hjemmearbejde. Fra den ene dag til den anden har de fleste af os skullet omstille både arbejdsliv og familieliv på én gang.
For eksempel eksploderede brugen af videomøde-tjenesten Zoom og på samme tid blev firmaet bag beskyldt for at lænse brugerne for private data. Vi dykkede ned i kritikken og kiggede nærmere på løsningerne.
4. Jobcentrene er lukkede. Alligevel tikker lediges dagpengeperiode videre
De uafklarede spørgsmål hobede sig op i kølvandet på Mette Frederiksens pressemøde den 11. marts - ikke mindst blandt de ledige.
Længe fortsatte dagpengeperioden med at tikke videre, selvom jobcentrene var lukkede, a-kassernes ansatte var gået hjem, den offentlig sektor var lukket ned og store dele af den private sektor stod midt i en overlevelseskamp på grund af coronavirussen.
5. "10 år med veganske, feministiske, klimaangste teenagere har lært mig at holde kæft og lytte"
Vores børn og unge er ekstremt kompetente. De træffer velovervejede valg. De har ikke brug for at blive belært. De har mest brug for, at vi holder kæft og faktisk lytter, før vi tester deres argumenter, skrev Magisterbladets chefredaktør, før coronaen ramte.
6. "Jeg kommer til at savne en quickie i frokostpausen"
God kaffe, webinarer og en quickie i frokostpausen. Der var mange fordele ved hjemmearbejdet under corona. Men der er også meget, man kun kan få på kontoret.
Tillidsmand Anders Tommerup listede op - og gik viralt på Reddit og blev inviteret i P3's studie for at fortælle mere om det, der normalt ikke hører arbejdsdagen til.
7. Tre ugers feriepenge frigivet: Så meget får en gennemsnitlig magister udbetalt i det offentlige
Tre ugers feriepenge vil blive udbetalt senest til oktober, aftalte politikerne. Og selv om den konkrete udmøntning endnu ikke er på plads, og det derfor ikke kan beregnes præcist, hvor mange penge hver enkelt lønmodtager vil få, havde mange alligevel interesse for emnet.
Vi lavede en oversigt over, hvad tre ugers feriepenge er for en typisk DM'er i det offentlige - og hvad der gælder af særlige forhold.
8. Dansk stjerneforsker: KU er ødelagt. Giv magten tilbage til forskerne
KU er ødelagt, og topstyring er ved at smadre det videnskabelige miljø og forskernes arbejdsglæde. Professor Eske Willerslev gav en opsang på forsiden af årets første udgave af Magisterbladet.
Med få greb kunne KU opnå den samme videnskabelige kvalitet som eliteuniversitetet Cambridge. Det ville kræve, at de videnskabelige medarbejdere får langt større indflydelse, sagde Willerslev.
9. Corona kan skabe bedre forståelse for introverte
Normalt sætter samfundet ekstroverte karaktertræk over introverte karaktertræk hos både medarbejdere og ledere. Men coronakrisen kan ændre det billede, mener forfatter Anja Panduro Pedersen.
Som en leder kommenterede her på siden: "Jeg genkender mange af pointerne i artiklen, og oplever selv at mine mere stille medarbejdere er kommet mere til orde ved vores virtuelle møder og ændrede daglige kommunikation. Det har været en øjenåbner, og der er mange ting jeg vil tage med mig, når vi igen skal holde fysiske møder".
10. Staten genfødt: Er covid-19 nyliberalismens dødskys?
Voldsomme statslige indgreb har demonstreret, at fællesskabet trods alt er vigtigere end den ’frie, liberale markedsøkonomi’. Nu efterlyser også økonomer et opgør med de sidste 30 års dominerende politik.
Med Mette Frederiksen i spidsen har staten udfordret det økonomiske dogme, der siden 90'erne har sat markedet og konkurrencen i centrum for økonomisk politik, sagde de til Magisterbladet.