Dansk Magisterforening

"Jeg kommer til at savne en quickie i frokostpausen"

Anders Stie Møller Tommerup

© Foto: Holger Anderson

Af Anders Stie Møller Tommerup
Del artikel:

God kaffe, webinarer og en quickie i frokostpausen. Der har været mange fordele ved de seneste måneders hjemmearbejde. Men der er også meget, man kun kan få på kontoret. Tillidsmand Anders Tommerup lister op.

Vi har jo alle i mere eller mindre grad været igennem noget her i løbet af de sidste par måneder. Man kan være ramt af covid-19, det kan være, at man er blevet fyret, man er sendt hjem uden arbejdsopgaver, måske endda uden løn.

Det har sgu været hårdt og fyldt med usikkerhed for mange mennesker.

Selv har jeg været en af de heldige, der har kunnet arbejde hjemmefra med børn og vasketøj og alt det der.

Nu er man jo begyndt lige så stille at lukke op for dele af samfundet, herunder børnehaver og skole. Det har fået mig til at tænke på, hvad jeg savner ved at gå på arbejde ”normalt”, men også på, hvad jeg kommer til at savne ved at arbejde hjemme, og hvad jeg kan tage med hjemmefra og få med i min nye hverdag efter lockdown.

Derfor har jeg - som en overspringshandling fra dagsordenspunkterne, de interne notater og den generelle skuffelse af mine arbejdsgivere - lavet lister:

5 ting, jeg savner ved kontoret

 1. Mine kollegaer: Det er lidt hårdt i længden at sidde hjemme og ikke snakke med dem, man normalt bruger en tredjedel af sine hverdage sammen med. Det er faktisk meget lang tid!

 2. Kaffepausen: Det er lidt, som om den ikke fulgte med hjem på samme måde som frokostpausen. Hvordan skal man ellers lære, hvad der er godt på Netflix?

 3. Helt alene-tid: Indimellem kunne det være dejligt med den der times pendling, hvor man kan høre en lydbog eller De Høje Hæle og få koblet af, inden man henter ungerne. Jeg ved godt, at der er nogen, der er ved at kravle på væggene, fordi de ikke ser intelligent liv i dagevis. Nogle gange er det bare dejligt at sætte sig ind i bilen og så bare være til stede, mens man lytter til et eller andet.

 4. Social kontrol: Man kommer ikke lige til at bruge en time på saxo.dk på kontoret, og derfor skal man ikke forklare, hvorfor man har brugt 2000 kr. på bøger.

 5. Hæve/sænkebordet: Sådan som jeg står op og arbejder ved pc'en, kan jeg godt gå et par hundrede skridt i timen. Sammen med covid-19, Lagermann lakridskonfekt og rødvin, så er det her stillesiddende arbejde noget af det mest usunde ved situationen.

5 ting, jeg vil savne ved at arbejde hjemmefra

 1. En quickie i frokostpausen: Jeg tror, der ville blive kigget skævt efter mig hvis det fortsatte på kontoret… Og der er heller ingen dør ind til printerrummet.

 2. Ingen pendlertid: jeg ved godt at det modstrider med pkt. tre ovenover, men jeg bruger næsten to timer i bil om dagen. Det er sgu dejligt at slippe for! I dag har jeg brugt tiden på at bygge et fuglehus med den yngste af ungerne.

 3. God tid om morgenen: Når man har lang køretid om morgenen, så har det virkeligt været dejligt at have nogle gode morgener med lidt ekstra tid med ungerne.

 4. God kaffe

 5. Hunden: Det er nu dejligt hyggeligt med en hund, der ligger under hjemmekontoret, mens man sidder og hamrer i tastaturet. Den synes, du er dygtig!

5 ting som jeg vil tage med mig, når vi skal tilbage på kontoret

 1. Skypemøder: Jeg ved ikke med jer, men jeg synes faktisk, at skypemøder har vist sig at være en ok løsning i mange tilfælde. Tænk på al den køretid, benzin og energi, vi fremover kan bruge på at lade som om, vi har glemt mødet… Det gælder også Google Meet, Microsoft Teams og Zoom (selvom der vist er nogen, der har oplevet nogle vilde ting i lige netop denne). Husk: Fredagsbar på Skype er ikke at drikke alene!

 2. Webinarer: Den lægger sig noget op af den første, men jeg er aldrig rigtig kommet i gang før. Det viser sig, at det er en ok måde at få ny viden. DM har lavet nogle fine, og ellers har en stor mængde konsulenter, virksomheder og læringsanstalter også sat noget godt i søen. Tænk, at 15 år gammel teknologi først nu er blevet så brugt.

 3. Hjemmearbejdsdage: Man kan faktisk lave en hel del på en hjemmearbejdsdag, når man ikke bliver forstyrret. Jeg vil fremover tage en hjemmearbejdsdag uden dårlig samvittighed.

 4. Pauser er ok: Man bliver ikke nødvendigvis mindre produktiv af at lægge en sag fra sig og gå en tur, hvis man bare kommer tilbage og arbejder videre på et senere tidspunkt (og ikke løber skrigende væk).

 5. Klare mål: Det er godt at have nogle mål for dagen. Det kan være få afsluttet en sag eller få bukser på, men også at fermentere gulerødder eller bage. Bare gå ind på arbejdet og eksistere og så tage hjem igen... det er lidt kedeligt. Hvis man bare kan få lavet en enkelt ting, som man bliver glad af, så er det godt, og det er sjovere, når man laver det sammen med nogen.