Dansk Magisterforening

Avis afslører: Socialdemokratiet presser forskere, der er uenige med partiet

Mads Brandstrup, tidligere pressechef for Socialdemokratiet, er nu personlig rådgiver for Nicolai Wammen © Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Af Rasmus Lauge Hansen
Del artikel:

Socialdemokratiets pressechefer har ”truet” eksperter til at ændre holdning. Det skriver Berlingske i dagens avis.

Socialdemokratiet har både i opposition og som regeringsparti haft samtaler med forskere og uafhængige organisationer, hvor de har presset forskere til at ændre holdning. Det skriver Berlingske. 

Det er en fremfærd, der møder kritik fra Roger Buch, centerleder og forsker i samfundsvidenskab ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole.

”Det er problematisk, når et parti eller en regering kontakter kritikere, for i den store helhed kan det betyde, at for eksempel organisationer begynder at være bekymrede for konsekvensen, hvis de er kritiske over for magthaverne”, siger han til Berlingske.

Berlingske artikel afslører, hvordan en tidligere pressechef i Socialdemokratiet, Mads Brandstrup, ringede en ekspert op for at advare hende om, ”at det var en krigszone på Christiansborg”. Det er dog ikke en enlig svale.

Af Berlingskes research fremgår det også, at de har kontaktet andre uvildige eksperter for at tage en "kærlig" snak, efter, at de er kommet med udtalelser i medierne, som ikke stemte overens med partiets politik. 

”Det er dybt problematisk”

Olav W. Bertelsen, formand for DM Viden og lektor på Aarhus Universitet, er kritisk overfor måden eksperterne bliver behandlet på af Socialdemokratiet.

”Det forløb hun beskriver, er dybt problematisk. Sagerne viser, at man prøver at styre, hvad uvildige forskere skal sige”, siger han.

Olav W. Bertelsen mener, at det kan have indflydelse på de yngre forskere med trusler og kammeratlige samtaler.

”Skrækscenariet er, at forskerne lader sig påvirke af magtfulde samfundsinteresser og ikke tør skrive det, som forskningen peger på", siger han og fortsætter:

”Det tyder på, at vi bliver nødt til at dyrke selvforsvar i forskningsmiljøerne, så vi kan modstå presset fra interessenter.”

Twitter raser

Sagen er ikke gået stille hen på det sociale medie Twitter. Flere folketingsmedlemmer og andre meningsdannere er kritiske overfor Socialdemokratiets ageren i denne sag.  Flere mener blandt andet, at det er ude af trit med, hvad der bør foregå i et demokrati. 

Peter Skaarup, gruppeformand og retsordfører for Dansk Folkeparti, er ude med riven.

Det samme er Sissel van Run-Kvist, politisk rådgiver og medlem af Radikale Venstre. 

}