Spring menu over
Dansk Magisterforening

OK20: Det skal du vide om de private overenskomstforhandlinger

Del artikel:

Arbejdsmiljø, løse ansættelser og seniorarbejdsliv - det er blandt de vigtigste temaer i årets private overenskomstforhandlinger. Her er det, du bør vide som privatansat akademiker.

Økonomien er på rette spor. Beskæftigelsen er historisk høj og ledigheden lav - og alligevel har der været en moderat lønudvikling i de seneste år. Derfor er der lagt i kakkelovnen til skarpe forhandlinger under årets aktuelle overenskomstforhandlinger på det private område, OK20. 

På det private arbejdsmarkedet er traditionen, at forhandlingerne begynder på industriens område. Den aftale lægger så linjen for resten af det private arbejdsmarked, hvor omtrent 600.000 personer arbejder.

80 procent af de privatansatte arbejder på det såkaldte minimallønssystem, hvor det alene er minimumslønningerne, der skal forhandles centralt. Den faktiske lønforhandling sker derfor først ude på de enkelte virksomheder, når de centrale forhandlinger er overstået.

Hvor mange privatansatte magistre bliver berørt af overenskomstforhandlingerne?

Cirka 2.000 af DM's privatansatte medlemmer er ansat på overenskomst - fordelt på 75-80 virksomheder. Overenskomstforhandlingerne har direkte betydning for deres løn- og arbejdsvilkår.

Men forhandlingerne kan også få indirekte betydning for resten af de privatansatte magistre, fordi de virksomheder, som ikke har tegnet overenskomst, ofte læner sig op ad forholdene i overenskomsterne. Det gælder særligt i NGO-branchen.

Hvornår skal akademikernes overenskomster fornyes?

De fleste overenskomster skal fornyes den 1. marts 2020. Det gælder  flere af de store akademiske overenskomster med bl.a. TDC og Københavns Lufthavne. Fordi det falder sammen med de store forhandlinger mellem DA og FH, vil de akademiske overenskomster sandsynligvis blive kædet sammen med et mæglingsforslag fra Forligsinstitutionen. 

Andre overenskomster skal først fornyes senere og vil derfor følge en anden tidsplan, bla. DR og Pensam.

Hvad er DM's mål for OK20?

Udover en generel forbedring af løn- og ansættelsesvilkår har DM og de øvrige akademiske fagforeninger udvalgt 12 temaer, der kræver særligt fokus - blandt andet arbejdsmiljø, seniorer, løstansatte og efteruddannelse. Det er områder, hvor privatansatte akademikere typisk oplever problemer på tværs af de faglige organisationer og derfor oplagte temaer at tage fat i sammen.

Hvor vigtige er de private overenskomstforhandlingerne for de offentlige forhandlinger næste år?

De private overenskomster smitter tydeligt af på overenskomsterne for de 800.000 offentligt ansatte, der skal forhandles næste år. Det gælder i særlig grad lønnen.

Lønudviklingen i det offentlige bliver nemlig kædet sammen med lønudviklingen i det private. Det skal sikre, at offentligt ansatte hverken får større eller mindre lønstigninger end de privatansatte. 

Akademikernes 12 mål

De akademiske fagforeninger har udvalgt 12 temaer, der har særlig prioritet i forhandlingerne.

  1. Lønforbedringer
  2. Socialt og organisatorisk arbejdsmiljø
  3. Varetagelse af atypisk ansatte og selvbeskæftigedes vilkår
  4. Seniorers muligheder og fokus på det hele arbejdsliv
  5. Investering i akademikernes læring livet igennem
  6. Ligestilling og løn under barsel til fædre
  7. Bedre rammer for tillidsvalgte
  8. Arbejdstid
  9. Øget valgfrihed i overenskomsten
  10. Ferie og implementering af den nye ferielov
  11. Beskyttelse ved afskedigelse
  12. Globalisering og udstationering