Spring menu over
Dansk Magisterforening

Hun sagde op på uni: Blev freelancer udi bofællesskaber, handicaphjælper og podcaster

Del artikel:

Marie Chimwemwe Degnbol sagde sin stilling som ph.d.-stipendiat op efter tvillingefødsel, sygdom og død i familien: ”Identitetsmæssigt var det et stort spring. I dag er min økonomi et kludetæppe, og ikke alle projekter giver indtægt”.

Man kan godt foretage et radikalt skifte uden at miste sig selv.

Den erfaring har Marie Chimwemwe Degnbol gjort på den hårde måde.

I 2015 var hun som ph.d.-stipendiat på KU tæt på at brænde ud, da der samtidig i en periode blev meget at se til på hjemmefronten.

Efter lange overvejelser valgte hun at sige sin forskerstilling op.

”Identitetsmæssigt var det en stor beslutning at vende universitetet ryggen. Jeg arbejdede jo med noget, som var vildt spændende. Men på et tidspunkt – med små børn, depression i familien og en lang periode, hvor jeg også passede min terminalt syge mor – kunne jeg ikke spænde skruetvingen hårdere”, forklarer Marie Chimwemwe Degnbol.

I dag har Marie Chimwemwe Degnbol og hendes kæreste lagt hele tilværelsen om, så familiens forbrug matcher en lavere indkomst. De bor i bofællesskab i Ballerup, dyrker en del grønsager, køber stort set kun genbrug og forsøger at leve bæredygtigt.

”Det er blevet både et personligt og et politisk projekt at gå imod strømmen og indrette vores liv på en måde, så hverken vi selv eller planeten brænder op”, forklarer hun.

Alternative arbejdsformer

FAST ARBEJDE – eller findes der et alternativ?

Fire dages arbejdsuger, delejob, mobilfri arbejdspladser, idealistisk iværksætteri...

Der bliver eksperimenteret med arbejdsliv og alternative arbejdsformer som aldrig før, og et opgør med den traditionelle lønmodtagerkultur synes at være i gang.  Mange magistre drømmer mest om det, men lige så mange er frontløbere i eksperimenterne.

Magisterbladet sætter fokus på et arbejdsliv under forandring.

Læs hele serien her.

”Det var ikke mig, den var gal med”

I lang tid plagede den 38-årige cand.scient.adm. sig selv med, at det var for ringe, at hun ikke kunne få familieliv og ph.d.-skrivningen til at spille sammen.

”Når jeg endelig satte mig til skærmen for at fordybe mig, så skete der simpelthen ingenting”, siger hun.

Til sidst indså hun, at det ikke var hende, den var gal med.

”Det er vores arbejdsmarked, der er skruet galt sammen, når man ikke kan passe sine syge børn uden at føle det er forkert”, siger hun.

Marie Chimwemwe medgiver, at det godt kan blive et samfundsøkonomisk problem, hvis for mange højtuddannede ender med ikke at bruge deres uddannelse.

”Men det er værdifuldt, hvis vi, som ikke kan trives i det arbejdsliv, der ligger foran os, formår at finde en anden, mere bæredygtig vej”, siger hun.

Der er brug for nogen, som peger på de ikke-bæredygtige strukturer og inspirerer til nye veje, tilføjer hun:

”Jeg håber, det kan medvirke til en strukturel udvikling af arbejdsmarkedet, så problemer og løsningerne ikke bliver individualiserede, som det i høj grad er tilfældet nu”.

Laver podcast og skriver bog om bofællesskaber

Selv har Marie Chimwemwe Degnbol fundet en model, hvor hun tjener sin løn ét sted og bruger sin akademiske uddannelse på andre projekter.

Ud over at arbejde deltid som handicaphjælper producerer hun en podcast, der netop handler om mennesker, der foretager ”U-vendinger”. Hun har desuden skrevet en bog om økonomi og jura i bofællesskaber, der også er også blevet til en rådgivningsportal på nettet

”Podcasten er det sjoveste og mest meningsfyldte arbejde, jeg længe har lavet. Og selv om det ikke er det der skaffer mig brød på bordet, så det ikke mindst her, jeg bruger mine akademiske kompetencer”.

Arbejdsopgaverne fylder ikke mindre tid i dag, end da hun skrev på sin ph.d.-afhandling.

”Men jeg har taget magten over min tid og fået min opmærksomhed tilbage, og det betyder alverden. Det nager mig ind imellem, at jeg ikke har en pensionsopsparing, men jeg vil insistere på, at jeg og min familie trives, også i nuet. Og så håber jeg, at jeg på den lidt længere bane kan få alle ender til at mødes”.

Du kan finde Marie Chimwemwes podcasts på hjemmesiden:  www.u-vendinger.dk/

Du kan også lytte til seneste afsnit ved at klikke her:

Marie Chimwewe droppede forskerkarrieren for bl.a. at få mere tid til nærvær med familien