Spring menu over
Dansk Magisterforening

Teater tilbød delejob: ”Der lå en bunke opgaver – dem delte vi”

Betina Herløv Møller mener, at mange virksomheder ville have lettere ved at holde på dyrbare kompetencer, hvis de tilbød delejobdefoto. Anders J. Larsen

Del artikel:

To gange har Betina Herløv Møller delt et fuldtidsjob med to forskellige kolleger på Teatret Carte Blanche i Viborg. ”Det har været en kæmpe gevinst, både for mig og for min arbejdsplads”, siger hun.

Betina Herløv Møller forelskede sig hovedkulds i teaterverdenen, da hun som nyuddannet kandidat fra Designskolen Kolding blev hyret til at lave scenografi, syarbejde og kostumer på en forestilling for Egnsteatret Carte Blanche i Viborg.

Derfor bød hun straks ind, da der blev et barselsvikariat ledigt i teatrets administration.

”Der er selvfølgelig administrative opgaver, jeg ikke er egnet til. Til gengæld kan jeg både lave grafisk arbejde og gå ind som produktionsassistent, og det anerkendte min chef. Derfor lagde vi bunken af administrative opgaver på et skrivebord, og en kollega og jeg delte dem imellem os. Det passede med, at vi overlappede på vigtige steder, så vi blev hyret i hver vores 20 timers stilling”, forklarer hun.

En visionær og tillidsfuld chef

At lave et delejob ud af en fuldtidsstilling er ikke svært. Men det kræver, at man er ansat et sted uden skarpt optrukne faggrænser, og at man er villig til at ”skabe en sti samtidig med, at man går på den”, siger Betina Herløv Møller.  

Derfor undrer det hende også, at delejob-modellen ikke er mere udbredt i andre virksomheder.

 

Med kreative løsninger som delejobbet har Carte Blanche formået at holde fantastisk kompetencer samlet

”Det er vidunderligt for mig at have et fast og inspirerende job. Dem er der ikke mange af i en branche, hvor de fleste er projektansatte. Med kreative løsninger som delejobbet har Carte Blanche formået at holde fantastisk kompetencer samlet i vores lille ensemble i Viborg”, påpeger hun.

Det handler om den rette indstilling. Om at have en visionær og tillidsfuld chef, der både ser på hele paletten af kompetencer hos medarbejderne. Og som sammensætter de rette personligheder, mener den 37-årige designer.

”Da der nogle år senere blev slået en PR-stilling op, lavede vi samme øvelse en gang til. Denne gang fik jeg blandt andet ansvaret for teatrets visuelle arbejde, mens min kollega tog sig af de strategiske PR-opgaver”. 

Alternative arbejdsformer

FAST ARBEJDE – eller findes der et alternativ?

Fire dages arbejdsuger, delejob, mobilfri arbejdspladser, idealistisk iværksætteri...

Der bliver eksperimenteret med arbejdsliv og alternative arbejdsformer som aldrig før, og et opgør med den traditionelle lønmodtagerkultur synes at være i gang.  Mange magistre drømmer mest om det, men lige så mange er frontløbere i eksperimenterne.

Magisterbladet sætter fokus på et arbejdsliv under forandring. Læs hele serien her.

Søge indad og udad

Deltidsansættelsen på Carte Blanche har givet Betina Herløv Møller en mulighed for i perioder at tage andre job ved siden af. Den lave indkomst – samt ikke mindst, at familien blev udvidet med sønnen Bjørn for tre år siden - har betydet, at modedesigneren har lagt livet om på flere fronter.

”Det kræver frihed og tillid at være skabende. Jeg trives bedst i ret frie rammer i et stærkt fællesskab, hvor der kan være tid og rum til at søge indad en stund og søge udad for ny inspiration. Økonomisk bliver jeg ikke rig, men det gør man heller ikke som mode-designer, selv om man har en fem år lang uddannelse,” siger Betina Herløv Møller.