Spring menu over
Dansk Magisterforening

Efter regeringens udmelding: Innovationsfonden etablerer whistleblowerordning

© Esben Salling/Ritzau Scanpix

Af Tobias Dinnesen
Del artikel:

Det skal være let for medarbejdere, bevillingsmodtagere eller andre med tilknytning til Innovationsfonden anonymt at indberette mistanke eller viden om ulovligheder eller uetisk adfærd i forbindelse i fonden. Derfor etablerer Innovationsfonden en whistleblowerordning.

Når man bruger offentlige midler på at støtte forskning og iværksætteri, er der behov for at give medarbejdere, bevillingsmodtagere og andre med tilknytning til fondens arbejde mulighed for anonymt at indberette mistanke om fx ulovligheder eller uetisk adfærd.

Derfor etablerer Innovationsfonden en whistleblowerordning, så man uden at skulle stå offentligt frem kan gøre opmærksom på fx svindel med fondens midler, korruption, bestikkelse, sexchikane eller anden upassende eller uetisk adfærd, som ikke er forenelig med fondens interne regler. Det skriver Innovationsfonden i en pressemeddelelse.

Udmeldingen kommer i kølvandet på, at regeringen anført af justitsminister Søren Pape Poulsen (K), statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) i en kronik i Berlingske lagde op til at indføre en whistleblowerordning i staten, hvor det i første omgang var politiet, PET, anklagemyndigheden og justitsministeriets departement, der ville blive omfattet af ordningen.

Innovationsfonden hører under det statslige område og lægger sig dermed i slipstrømmen på regeringens udmelding. Men ifølge direktør Peter Høngaard Andersen er det en helt naturlig ting at indføre, når man investerer offentlige midler i forskning og iværksætteri.

”Som en offentlig fond, der hvert år bevilger omkring 1,5 mia. kr. til forskere, iværksættere og virksomheder, er det helt afgørende, at der er fuld tillid til vores arbejde. Og åbenhed om den måde vi gør tingene på”, siger han.

Frygten for repressalier skal ikke afholde nogen fra at råbe op om problemer
I praksis vil ordningen fungere på den måde, at alle indberetninger går direkte til Kammeradvokaten, som behandler dem og fremlægger konkrete sager for fondens bestyrelsesformand.

Herfra er det så den til enhver tid siddende bestyrelsesformands opgave at træffe beslutninger i sagerne, når og hvis noget indberettes.

”Som ansat – eller potentiel bevillingsmodtager – skal man ikke i frygt for repressalier afholde sig fra at råbe op, hvis man har mistanke om, at noget ikke foregår, som det skal i Innovationsfonden. Derfor kan en anonym whistleblowerordning være et nyttigt redskab til at sikre, at alt, der skal frem i lyset, kommer frem i lyset. Det er afgørende for den pletfrie tillid, der skal være til os og vores arbejde”, siger Peter Høngaard Andersen