Spring menu over
Dansk Magisterforening

Hård kritik fra forskere: Carlsbergfondet ændrer postdoc-stipendiater

Bestyrelsesformand Flemming Besenbacher

"Carlsbergfondet har flere gange argumenteret for at skabe et mindre antal eliteuniversiteter i Danmark, men vi må erkende, at der endnu er et stykke vej, før vi når dertil. Derfor er jeg meget glad for, at vi nu søsætter et eliteprogram sammen med University of Oxford”, siger bestyrelsesformand Flemming Besenbacher. © Foto: Carlsbergfondet

Del artikel:

Carlsbergfondet dropper postdoc-stipendiater til forskere, der vil blive i Danmark efter deres ph.d. Støtten skal i stedet gives til dem, der først har forsket i udlandet. Det er et hårdt slag mod den frie forskning i Danmark, lyder kritikken fra flere forskere.

Carlsbergfondet ændrer på uddelingen af postdoc-stipendiater. Fremover skal stipendiaterne gå til forskere, der først har gennemført et forskningsprojekt i udlandet - ikke dem, der kommer direkte fra en ph.d. i Danmark. Samtidig opretter fondet et udvekslingsprogram, der sender danske forskere til University of Oxford i England.

”Formålet er at lade særligt lovende danske postdocs høste unikke forskningserfaringer på et af verdens absolut førende eliteuniversiteter. Erfaringer, som de senere vil bringe med tilbage til Danmark til gavn for deres egne videre karriereforløb på de danske universiteter”, skriver Carlsbergfondet i en pressemeddelelse.

Men det er en dårlig nyhed for fri forskning i Danmark, lyder kritikken fra en række forskere.

”Det betyder nu, at der INGEN muligheder er for at finansiere et selvstændigt forskningsprojekt som nyudklækket ph.d. i DK”, skriver samfundsforskeren Rune Møller Stahl på Twitter.

”Carlsbergfondet er i hvert fald tilsyneladende ikke længere interesseret i at støtte humanistiske forskere i at etablere sig. Elite elite elite, og til dem der har, skal mere gives”, tilføjer ph.d.-studerende Magnus Møller Ziegler, der forsker i tysk filosofi i det 19. århundrede på Aarhus Universitet.

Det afviser bestyrelsesformand for Carlsbergfondet, Flemming Besenbacher.

"Vi gør præcis det modsatte. Når en ung ph.d. rejser ud på med et af Carlsbergfondets internationaliseringsstipendier, får man netop mulighed for at definere sit eget projekt i stedet for at blive afhængig af en professor, der definerer projektet, idet de kommer med egne penge fra Carlsbergfondet, og de ikke er afhængige af at deres forskning bliver finansieret af den udenlandske professor", siger han.

"Faktum er, at Carlsbergfondet inden for de seneste år kun i helt særlige tilfælde, hvor personlige årsager har kunnet begrunde det, har støttet postdocprojekter, hvor en nyudklækket ph.d. direkte forsætter sin forskning i Danmark. Så i praksis vil de nye virkemidler ikke give anledning til den store forskel i Carlsbergfondets uddelinger", siger han.

”Det får enorme konsekvenser for fri forskning”

Danmarks Frie Forskningsfond droppede også danske postdoc-stipendier for et par år siden, skriver Rune Møller Stahl.

At Carlsbergfondets ikke længere vil støtte danske postdoc-projekter er dermed endnu et slag mod den frie forskning, mener Olav W. Bertelsen, der er sektorformand for DM Viden og lektor på Aarhus Universitet.

”Særkendet ved den offentlige frie forskning på universiteterne kommer til at blive mindre tydelig ved det her. Det hele kommer til at ligne det, der foregår på de store industrilaboratorier. Det er ikke, fordi alt er ødelagt med det her. Men det er endnu en sten i skoen for den frie forskning”, siger Olav W. Bertelsen.

Igen afviser Flemming Besenbacher fra Carlsbergfondet.

"Carlsbergfondet støtter den frie grundforskning, vi støtter ikke målrettet forskning som i industrilaboratorier, så Olaf Bertelsen burde gøre sig den umage at sætte sig ind hvad Carlsbergfondet støtter. Unge forskere får netop mulighed for at definere deres egen forskning, når de enten rejser ud eller bringes hjem igen", siger han.

”Det var kun fordi vi kunne få individuelle post.doc bevillinger [fra Danmarks Frie Forskningsfond] at projektet om magteliten kunne fortsætte. Hvis man tror på, at gode forskningsidéer ikke udelukkede opstår hos fastansatte forskere, så har vi et problem” - Forsker Christoph Houman Ellersgaard på Twitter

Carlsbergfondet er Danmarks største bidragyder til humanistisk forskning. Derfor vil blandt andet humaniora blive hårdt ramt, fordi der i forvejen er meget sparsomme midler til forskning, vurderer Olav W. Bertelsen.

”Der er selvfølgelig forskel på forskellige fagligheder, men inde for nogle områder vil det få enorme konsekvenser, fordi man helt vænner sig af med at reflektere over at definere, hvor det her forskningsfelt skal hen”, siger han.

Ligestilling og familieliv bliver udfordret

Fordi karrierevejene for unge forskere er blevet forringet i de seneste år, bl.a. i form af færre adjunkturer, er finansieringen af selvstændige postdocs vigtig, hvis dansk universitetsforskning skal udvikle sig, mener Rune Møller Stahl. Samtidig bliver det sværere for forskere med familie at finde finansinering til selvstændige projekter, pointerer han.

”Muligheden for internationalisering er selvfølgelig fin, men for folk med familie/børn er det oftest ikke reel mulighed. Dette er noget som landets forskningspolitikere burde se alvorligt på”, skriver Rune Møller Stahl.

”Det gør næppe noget godt for udfordringen med at fastholde kvindelige phd’er, så mere skævvridning...”, supplerer ph.d.-.studerende Ditte Elnif på Twitter.

Men der er ingen problemer med at få familie til at hænge sammen med forskning i udlandet med et stipendiat fra Carlsbergfondet, mener Flemming Besenbacher.

"Vi har mange internationaliseringsstipendier, hvor folk rejser ud med familie. I 2018 havde næsten halvdelen af Carlsbergfondets internationaliseringsstipendiater familie med til udlandet. Det skal selvfølgelig ikke være en underskudsforretning at rejse ud, så vi giver relativt høje stipendier: 350.000 kr./år skattefrit til enlige og 425.000 kr skattefrit til stipendiater med familie/børn", siger han til Magisterbladet.

Artiklen er blevet opdateret med kommentarer fra Carslbergfondet. Der er desuden lavet enkelte præciseringer i beskrivelsen af de nye stipendiater.

”Jeg har forladt forskning for et job, jeg er glad for. De forringede postdoc-muligheder var dog en delvis faktor i mit valg. At Carlsberg også lukker for selvstændige projekter er et stort problem" - Ph.d. Hjalte Meilvang på Twitter