Spring menu over
Dansk Magisterforening

Kønsforsker: Højere chikanegodtgørelse er vigtigt signal med begrænset effekt

© Jens Astrup

Del artikel:

Regeringen sender et vigtigt signal med forslaget om at hæve godtgørelsen i sager om seksuel chikane, mener DM. Lovændringen får dog kun effekt, hvis der bliver ført flere sager, påpeger lektor Karen Sjørup.

Ansatte, der har været udsat for seksuel chikane, skal modtage en større økonomisk kompensation, hvis det står til regeringen. Et nyt lovforslag skal sikre, at godtgørelsen i chikanesager bliver hævet fra gennemsnitligt 25.000 til 33.000 kroner.

”Godtgørelserne er simpelthen for lave og utidssvarende. Det vil vi lave om på nu og samtidig sende et klart signal om, at seksuel chikane er helt uacceptabelt”, siger beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen i en pressemeddelelse.

Forslaget bliver positivt modtaget i DM.

”Det er et vigtigt signal at hæve godtgørelsen. Lovgivningen på området skal afspejle, at sexchikane er en alvorlig sag, som samfundet ikke tager let på og et magtmisbrug, der har store personlige konsekvenser for den berørte medarbejder,” siger DM´s formand Camilla Gregersen.

Blå Blok melder sig ind i den kvindepolitiske sag
Også køns- og arbejdsmarkedsforsker på RUC, Karen Sjørup, er tilfreds med signalet i lovforslaget.

”At hæve en godtgørelse med 8000 kroner er selvfølgelig lidt halvlunkent, når man tænker på, hvor negativt, de oplevelser kan påvirke et menneskes liv. Til gengæld er det dejligt, at også blå blok nu har meldt sig ind i den kvindepolitiske sag med et klart signal om nul-tolerance”, siger Karen Sjørup.

Flere sager skal imidlertid køres igennem retssystemet, før lovændringen bliver andet end symbolpolitik, påpeger kønsforskeren.

”#Metoo har ført til en erkendelse af, at også den såkaldt kammeratlige tone på danske arbejdspladser ofte går for vidt. Den mere grundlæggende mentalitetsændring, vi har brug for, kan godt blive hjulpet på vej, hvis de krænkede i chikanesager i stigende grad bliver tilkendt større godtgørelser”, siger Karen Sjørup.

En ledelsesopgave at gribe ind
I forbindelse med lovforslaget har beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen opfordret arbejdsgiverne til at se meget kritisk på den kultur, der er på deres arbejdspladser. Det er ikke nogen undskyldning, at der er en særlig omgangstone, understreger han.

”Hvis kulturen på nogen måde er krænkende, er det en ledelsesopgave at gribe ind med det samme”, lyder det fra Troels Lund Poulsen.

DM´s formand Camilla Gregersen er enig.

En arbejdspladskultur skal være kendetegnet af tydelige normer og værdier, så chikane aldrig bliver et individuelt problem, understreger hun.

”Ledelsen er ansvarlig for arbejdsmiljøet og omgangstonen på arbejdspladsen. For at tackle problemerne korrekt bør ledelser få bedre uddannelse i arbejdsmiljø og i forebyggelse af sexchikane”, foreslår Camilla Gregersen.