Nyt iværksætterforløb skal fastholde udenlandske forskere i provinsen
Unge forskere er eftertragtet arbejdskraft rundt om i landet, men det kan være svært for virksomheder uden for de store byer at tiltrække dem - og det gælder særligt de udenlandske forskere, der har svært ved at blive i landet, når deres forskningsprojekt udløber. Det er udgangspunktet for et nyt iværksætterforløb for ph.d.-studerende.
Aarhus Universitet og virksomheden Agro Business Park har indgået et samarbejde om et nyt iværksætterforløb for ph.d.-studerende.
Programmet bliver kaldt PHD-HUB FOULUM og giver ph.d.’erne adgang til seks måneders gratis kontorplads med fri sparring om forretningsudvikling i Agro Business Park, der ligger lige ved universitetets forskningscenter i Foulum. Her forsker 145 naturvidenskabelige ph.d.-studerende i agroøkologi, husdyrvidenskab, fødevarer, ingeniørvidenskab, molekylærbiologi og genetik.
Derudover bliver der arrangeret netværksarrangementer med lokale virksomheder og kurser med Viborg Business Development Center. Og så giver forløbet ECTS-point til ph.d.-studerende fra Aarhus Universitet.
”Vi kombinerer de forløb, vi har generelt for iværksættere, og tilpasser det til ph.d.-studerende. De kan prøve andre muligheder af end den klassiske karrierevej på universitetet – enten som selvstændige eller som kvalificeret arbejdskraft til lokale virksomheder. Det handler om at tage deres viden og omdanne det til forretning”, siger projektleder Jacob Mogensen.
”Vi laver et særligt forløb for ph.d.’ere, fordi de kommer med mere videnstunge idéer, end dem vi normalt ser. Det betyder også, at det ofte er idéer, som kræver mere kapital end normalt, og det er en lidt særlig situation, som vi indretter forløbet efter”, siger han.
Forskere er stort potentiale for lokal vækst
Iværksætterforløbet skal hjælpe de ph.d.-studerende på tre måder:
- Teste idéer: Kan forskningen blive til en forretning?
- Give viden: Hvordan starter og driver man en virksomhed?
- Udvide netværket: Hvor kan du møde andre, der hjælpe dig på vej? Og er der job i lokale virksomheder?
Forløbet er målrettet udenlandske ph.d.-studerende fra Aarhus Universitet, selv om alle ph.d.-studerende er velkomne. ”Det kunne være din genvej til relevant information om, hvordan du bliver i Danmark efter dine studier”, lyder det i en brochure om programmet.
”Der kommer flere og flere ph.d.-studerende, og hvor pokker skal de blive af, når de er færdige? Universiteterne har i hvert fald svært ved at fastansætte dem”, forklarer Jacob Mogensen.
Idéen fik Jacob Mogensen selv efter at have læst en rapport om udenlandske unge, der tager en lang videregående uddannelse i Danmark, men har svært ved at blive i landet efterfølgende.
”Der bliver smidt en del ressourcer efter uddannelse af udenlandske kandidater, som med fordel kunne blive i Danmark. Arbejdskraft af den her kaliber er jo meget eftertragtet her i området. Det kan tit være svært at tiltrække højtuddannet, specialiseret arbejdskraft, når man kommer lidt væk fra E45 og Valby Bakke”.
Projektet er delvist finansieret af Viborg Kommune, delvist støttet af Uddannelses og Forskningsministeriet, og ledes af Agro Business Park, der arbejder med inkubation, innovation og investering. Og hvis det fungerer godt, skal modellen skaleres op.
”Det er også en prøveballon i forhold til at se, om vi kan brede det ud til andre steder i landet”.