Spring menu over
Dansk Magisterforening

Topforskeren Eske Willerslev under beskydning for forskningsprojekt i Indonesien

© Mikal Schlosser

Af Tobias Dinnesen
Del artikel:

Lokale indonesiske forskere beskylder et dansk hold forskere anført af Eske Willerslev for ikke at have de rette etiske godkendelser. Desuden kan det være i strid med loven, at forskerne sendte DNA til Danmark for at blive undersøgt, påpeger de lokale myndigheder.

Den danske topforsker og professor i evolutionsgenetik, Eske Willerslev, stod for nylig i spidsen for en forskningsgruppe, der gjorde banebrydende opdagelser blandt en flok hav-nomader, som kaldes bajauerne og lever forskellige steder i Sydøstasien, herunder Indonesien, Filippinerne og Malaysia.

Ved at sammenligne milten på 59 bajauer og 34 mennesker fra lokalområdet kunne gruppen af forskere nemlig påvise, at Bajauernes milt i gennemsnit var 50 procent større end deres naboer, som bor på land. Samtidig viste DNA-analyser, at bajauerne har 25 gener, der adskiller dem fra deres naboer, hvilket antyder, at der er sket en såkaldt "naturlig udvælgelse".

Meget tyder på, at det er disse forhold, der gør bajauerne i stand til at bruge mere end 60 procent af deres 8 timers arbejdsdag på at dykke. Det antyder nemlig, at de er bedre til at håndtere midlertidige ilt-underskud, hvilket på sigt potentielt kan hjælpe mennesker, der lider af søvnapnø eller hjerneskader.

Men nu er Eske Willerslev og hans gruppe af forskere under beskydning for ikke at have opnået de rigtige etiske godkendelser af deres forskning, ligesom det kan vise, at de har sendt DNA ud af Indonesien uden at have de rette tilladelser. Samtidig er lokale forskere stærkt kritiske overfor, at der blot har været inviteret én lokal forsker med på forskerholdet, og at vedkommende slet ikke havde en passende uddannelsesbaggrund til at deltage.

"Der blev begået alt for mange fejl her", udtaler Herawati Sudoyo, en lokal genforsker fra Ejikman Institute for Molecular Biology i Indonesiens hovedstad Jakarta, til det anerkendte tidsskrift Science.

Kan fejlene give anledning til en fængselsdom?

Eske Willerslev forklarer selv, at forskningsgruppen havde modtaget en tilladelse til at udføre deres undersøgelser af de lokale myndigheder. Helt konkret havde ministeriet for forskning, teknologi og videregående uddannelse (i daglig tale kaldet RISTEK, red.) udstedt en tilladelse, forklarer den danske topforsker.

"Vi fik at vide, at den RISTEK-tilladelse også indeholdte en lokal etik-godkendelse, hvorfor der ikke er tale om en overtrædelse af de etiske retningslinjer", forklarer han til Science.

Men ifølge to lokale kilder, som til daglig arbejder med henholdsvis forskningstilladelser til udenlandske forskningshold og er formand en etisk kommission, burde Willerslev og hans forskningsgruppe have skaffet en godkendelse fra et etisk panel i Indonesien.

Samtidig har Pradiptajati Kusuma i et nu slettet tweet gjort opmærksom på, at de fejl, som Willerslev og hans forskningsgruppe har begået, formentlig ville udløse en fængselsdom under en række nye, langt striksere regler for udenlandsk forskning i Indonesien, som for tiden diskuteres af de indonesiske politikere.

Men det har langt fra været Eske Willerslev og resten af gruppens hensigt at bryde den lokale lovgivning eller i det hele taget lægge sig ud med det lokale forskningsmiljø, forklarer Eske Willerslev til Science.

"Jeg ville aldrig deltage i forskning, som jeg følte var uetisk", siger han.

"Hvis vi har begået fejl, som bryder nationale eller internationale retningslinjer, så vil vi gerne undskylde for det", fortsætter han.

Det er Melissa Ilardo, der står som førsteforfatter på forskningen, der er udgivet i Cell, og polemikken omkring forskningens tilblivelse har faktisk fået hende til at aflyse sin tur til Indonesien i juli, fordi hun frygtede for den modtagelse, hun ville få.

Planen var ellers blandt andet at mødes med bajauerne og fortælle dem om resultaterne af forskningen.

"Jeg gjorde alt, hvad jeg kunne, for at foretage disse undersøgelser på etisk forsvarlig og ordentlig måde, og det her gør mig virkelig ondt", fortæller hun.