Dansk Magisterforening

Rapport: Sådan kan Brexit skade dansk forskning og udveksling

© Chris Lawton/Unsplash

Af William Leerbeck Meyer
Del artikel:

Et ”betydeligt intellektuelt tab for de danske forskningsmiljøer” og ”lavere mobilitet fra Danmark til UK”. Det kan blive konsekvenserne af Brexit, fastlår ny rapport.

Brexit vil sandsynligvis gøre det dyrere og mere besværligt for danskere at komme på udveksling til Storbritannien. Samtidigt bliver det vanskeligt for danske universiteter at samarbejde med britiske forskere og virksomheder.

Det er konklusionen i en ny rapport fra Tænketanken Europa og Tænketanken DEA, der har undersøgt de mulige konsekvenser af Brexit i forhold til dansk forskning og uddannelse. Direktør i tænketanken Europa, Bjarke Møller, fortæller, at rapporten er tænkt som et ”wake-up call” til danske universiteter.

”Vi har gennem en rundspørge fundet ud af, at universiteterne endnu ikke har gjort meget for at informere forskerne om de mulige konsekvenser af Brexit. Brexit-forberedelserne har især foregået på ledelsesplan. Men universiteterne er nødt til at gøre noget nyt. Dels i forhold til at finde nye samarbejdspartnere, dels i forhold til at gribe de muligheder, der vil opstå for dem efter Brexit”, fortæller han.

Ifølge rapporten er der nemlig også muligheder forbundet med Brexit. Danske universiteter kan få flere penge fra EU’s forskningsprogrammer, fordi man ikke længere skal konkurrere med de britiske universiteter om midlerne.  Det kan samtidigt give et incitament til stjerneforskere om at flytte fra de britiske universiteter og for eksempel til danske universiteter.

”Stjerneforskerne vil gerne være der, hvor de spændende projekter er. Her kan midlerne fra EU være afgørende i forhold til at få mulighed for den type projekter”, forklarer Bjarke Møller.

Rapporten har især fokuseret på programmerne ”Erasmus+” og ”Horizon 2020”.

Erasmus+ er blandt andet det program, som studerende søger gennem og får penge fra, når de tager på udveksling til udlandet. Her konkluderer rapporten, at Storbritannien formentlig vil træde ud af samarbejdet. Det vil især ramme erhvervsskoler, hvor man ikke har andre realistiske muligheder end Erasmus+ for at få et ophold i Storbritannien. Desuden kan det føre til markant højere studieafgifter i Storbritannien for alle danske studerende.

Horizon 2020 er et program, der på tværs af EU-landende støtter forskning og innovation. Efterfølgeren til dette program vil formentligt blive uden britisk deltagelse, hvilket ifølge rapporten vil betyde et  ”betydeligt intellektuelt tab for de danske forskningsmiljøer”. Det bliver nemlig juridisk og økonomisk sværere at samarbejde med britiske universiteter.

”Det er også af den grund, at universiteterne er nødt til at kigge på nye samarbejdspartnere. Traditionelt har man haft let ved at skabe partnerskaber med engelske universiteter på grund af sprog og kultur. Fremover kan det blive nødvendigt for eksempel at kigge mod Østeuropa og finde ud af, hvor de dygtige forskere er dér”, siger Bjarke Møller.

Læs hele rapporten her