Dansk Magisterforening

Unge forskertalenter får karriereskub med store millionbeløb

Af Farhiya Khalid
Del artikel:

Fem unge forskere på Københavns Universitet er hver blevet tildelt 11 millioner kroner af det Europæiske Forskningsråd til at sætte fart i deres forskerkarriere.

Myrer som landmænd, akrylamids potentielle skadelige virkninger, nye måder at beregne partikelfysik-eksperimenter, egenskaberne af ’junk-DNA’ og analyse af is-flader for bedre at forstå klimaforandringer.

Disse fem forskningsprojekter på Københavns Universitet har hver modtaget Starting Grants bevillinger, der årligt uddeles af det Europæiske Forskningsråd. 

Bevillingen er på 11 millioner kroner til hvert projekt. Pengene skal de unge forskere bruge til at opbygge egne forskergrupper. Thomas Bjørnholm, der er prorektor for forskning og innovation på Københavns Universitet, ser det som en anerkendelse af talentet på universitetet.

”Fem ERC Starting Grants til Københavns Universitet er utrolig flot og vidner om, at vi har en stor talentmasse, som man også værdsætter i resten af Europa. Det lover godt for fremtiden”, siger Thomas Bjørnholm, prorektor for forskning og innovation på Københavns Universitet på universitetets website.

Akrylamid i fosterstadiet
En af modtagerne af bevillingen er Marie Pedersen. Hun er biolog og forsker i stoffet akrymalid, der kan findes i en række fødevarer, såsom chips, brød og kaffe, og hvor undersøgelser viser, at der er en sammenhæng mellem indtagelse af stoffet og forskellige sundhedsrisici.

Marie Pedersens forskningsprojekt undersøger for første gang sammenhænge mellem udsættelse for akrymalid i fosterstadiet og stoffer, der dannes under opvarmning af bestemte fødevarer.

”Jeg er meget glad for at modtage denne bevilling fra Det Europæiske Forskningsråd, fordi den muliggør, at vi får bedre belyst, om akrylamid fra kosten bidrager til uønskede helbredseffekter. Der er ikke før blevet forsket i seneffekter som følge af udsættelse i den første, sårbare periode af livet, mens kroppens organer og funktioner dannes,” siger lektor Marie Pedersen.