Dansk Magisterforening

Trumps indrejseforbud rammer forskere hårdt

Af Tobias Dinnesen
Del artikel:

Forskere fra de lande, der for tiden er udsat for et indrejseforbud til USA, og som er ansat på amerikanske forskningsinstitutioner, holder sig tilbage med at planlægge udenlandsrejser, fordi de frygter ikke at kunne komme ind i USA igen, hvis de først er rejst ud. Og dem, som for tiden ikke kan komme ind i USA, kan finde hjælp - blandt andet i Danmark.

Det amerikanske indrejseforbud mod statsborgere fra Iran, Irak, Libyen, Syrien, Sudan og Yemen - hvor de fleste borgere bekender sig til den muslimske tro - rammer en række forskere, som ikke kan komme tilbage til USA, fordi de var ude at rejse, da det tre måneder lange indrejseforbud trådte i kraft.

Og samtidig beskriver det store amerikanske videnskabelige tidsskrift, Science, i en større artikel om emnet, at forskere fra de berørte lande også holder sig fra at planlægge udenlandsrejser af frygt for at blive nægtet adgang, når de vender tilbage igen.

Samtidig får beslutningen om at indføre en generelt indrejseforbud for statsborgere fra de ovennævnte lande også store amerikanske firmaer som fx Google til at opfordre ansatte fra de berørte lande til at vende til USA hurtigst muligt.

Og forbuddet vækker da også stor internt i den amerikanske og internationale forskningsverden. Mere end 27.000 forskere, hvoraf 20.000 er ansat på amerikanske universiteter, har underskrevet en erklæring, der opfordrer Trump-regeringen til hurtigst muligt at ophæve indrejseforbuddet.

"Disse forbud, som de foreligger nu, har konsekvenser, der rækker langt ud over hensynet til den nationale sikkerhed. Denne uetiske og diskriminerende behandling af lovlydige, hårdtarbejdende og velintegrerede immigranter står i direkte modsætning til de principper, som USA er baseret på", skriver forskerne, der blandt andet tæller 51 tidligere Nobel prisvindere, blandt andet i underskriftsindsamlingen.

Det internationale forskningsmiljø vil hjælpe strandede forskere
Heller ikke i det internationale forskningsmiljø er de mange strandede forskere fra de berørte lande blevet overset. Det har fået næsten 700 forskere til at tilbyde de strandede forskere, at de kan komme til fx Danmark og bruge deres kontor til at forske fra - og måske endda bo i deres hjem, hvis det er nødvendigt.

Fire forskere fra danske universiteter har underskrevet erklæringen, som også fungerer som bindeled mellem de strandede forskere og de forskellige mulige destinationer for de berørte forskere.

En af dem er Poul Nissen, professor og direktør for forskningscentret DANDRITE på Aarhus Universitet, som kalder Trumps beslutning "absurd teater" og understreger, at han står til rådighed, hvis han på nogen måde kan hjælpe.

"Alle synes, det her er vanvittigt og symbolpolitik af værste skuffe. Forbuddet rammer måske især iranske forskere, og rigtigt mange af dem er virkelig dygtige. Iran har en stolt forskningstradition, og vi har for eksempel tre iranere i vores neuroforskningscenter. Nu er de pludselig blevet blacklistede", siger han til videnskab.dk.