Her er de forslag på finansloven, der påvirker magistrene mest
Akademikerbladet.dk har gennemgået det forslag til en finanslov, som regeringen torsdag har lagt frem. Her følger de syv vigtigste nedslag i finansloven set med en magisters øjne.
- De årlige besparelser på uddannelse videreføres, så der i 2021 er sparet 6,3 mia. kr. på de videregående uddannelser.
- Der tilføres 377 mio. kr. til forskningen, så Danmark lever op til forpligtelserne i Barcelona-erklæringen om, at 1 procent af BNP skal bruges på forskning.
- Regeringen har de seneste år brugt nogle af midlerne til udviklingsbistand på håndtering af asylansøgere i Danmark. Men da antallet af asylansøgere er markant lavere end tidligere, er der derfor flere penge til indsatser i nærområderne og til civilsamfundsorganisationer som fx Røde Kors og Mellemfolkeligt Samvirke. Konkret er der 260 mio. mere til civilsamfundsorganisationerne, mens der bruges 2,65 mia. kr. mere på bistand i udviklingslandene.
- Regeringen lægger op til at bruge otte procent mere på museerne (her under også fortidsminder, slotte og fredede bygninger) 2018.
- Den næste runde af udflytninger, som regeringen allerede har bebudet, er også øremærket 150 mio. kr. på finansloven for 2018.
- DMI tilføres 9 mio. kr. til at investere i ny teknologi, så "borgere og virksomheder" får vejrvarsler "rettidigt og af høj kvalitet".
- Regeringen vil bruge 27 mio. kr. fra 2018-2021 på at udvikle et nyt såkaldt klimaatlas, som skal sikre en effektiv klimatilpasning og kystbeskyttelse.
Naturbeskyttelsen understøttes med 17 mio. kr. i 2018 og 21 mio. kr. hvert år i årene 2019-2021. Målet er fx at pengene skal bruges til at beskytte ferske enge og overdrev, så naturen indeholder et "rigt og varieret dyre- og planteliv".
Kilde: "Et trygt og sammenhængende Danmark - finanslovsforslaget 2018"