Akademikere kan gøre små virksomheder større
Lykkelige match mellem nyuddannede akademikere samt små og mellemstore virksomheder kan give vækst. Analyser viser, at der potentielt er basis for 31.000 nye match. Derfor lancerer DM i dag en ”dating-portal”.
Da Langenæs Bageriet, et anerkendt kvalitetsbageri i Aarhus, i 2009 stod foran at åbne en ny 2000 kvadratmeter stor flagskibsbutik i den pæne ende af byen, blev Rikke Angel hentet tilbage til den virksomhed, som hun havde arbejdet for, mens hun studerede.
Parløbet mellem bageren og akademikeren blev starten på et mindre erhvervseventyr. I løbet af de næste seks år voksede Langenæs Bageriet i Aarhus til dobbelt størrelse.
“Min chef var en rasende dygtig bager. Til gengæld var han helt klar over, at der var opgaver, han hverken havde tid eller kompetencer til at tage sig ordentligt af. De opgaver overlod han til mig”.
Sådan fortalte Rikke Angel, der er cand.mag. i dansk og samfundsfag, til Magisterbladet tidligere i år.
Langenæsbageriet er et godt eksempel på, hvordan væksten kan få et ordentligt boost, når en mindre privat virksomhed får tilført en række akademikerkompetencer.
”Jeg professionaliserede de opgaver, som bagermesteren tidligere, efter 10 timer ved ovnene, selv havde løst med venstre hånd”, forklarede Rikke Angel.
Det betød fx, at medarbejderstaben i løbet af seks år blev udvidet fra 45 til 110. Ud over flagskibsbageriet på Langenæs Allé, der voksede markant allerede fra åbningen, åbnede i 2014 en filial i det sydlige Aarhus. Siden kom endnu en til, før bageriet sidste år blev solgt til en stor fødevarevirksomhed.
Inspiration til at mødes
Lykkelige match mellem nyuddannede akademikere samt små og mellemstore virksomheder kan give vækst. Analyser fra fx Håndværksrådet viser, at der potentielt er basis for 31.000 nye match.
Derfor lancerer DM i dag en hjemmesideportal – dm.dk/dimittend – der skal bygge bro mellem det private erhvervsliv og de nyuddannede akademikere, der tripper for at komme i gang.
På sitet kan de to parter hente informationer om hinanden og blive inspireret til at mødes.
”Ejere af små og mellemstore virksomheder har meget sjældent tid til at dyrke en bred omgangskreds samtidig med, at de opbygger en forretning. Oftest ser de mest til deres revisor og måske en fætter, der også kommer i Rotary. Derfor har vi lavet en portal, der skal give dem information om de mange værdier, der kan ligge i at ansætte en magister”, forklarer Karsten Lodahl Madsen, der er karrierekonsulent i DM.
Det er langt fra nyt, at magistre finder arbejde i det private.
”Det nye er, at DM forventer at se langt flere i fremtiden”, tilføjer DM´s karrierekonsulent.
Tryk på en knap, ansæt en magister
Portalen er især henvendt til virksomhedsejerne, som fx kan se filmklip, hvor IBM´s direktør Malou Aamund og lakridskongen Johan Bülow deler ud af deres erfaringer. Der er oplysninger om de tilskud, virksomhederne kan få i en periode, fx gennem vækstpilotordningen, og der er sågar en knap, arbejdsgiveren kan trykke på for at få hjælp til at blive matchet med den rette medarbejder.
Der er desværre ikke en knap til de ledige magistre, som de kan trykke på for at får job. Men de kan hente masser af råd og vejledning til, hvad det er, de private virksomheder efterspørger og hvordan de kan gå til jobsøgningen.
”Det er veldokumenteret, at magistre kan skabe nye innovative løsninger, bringe ny viden ind i mindre virksomheder og få forskellige fagligheder til at spille bedre sammen. Det giver portalen flere eksempler på, og det kan forhåbentlig inspirere de private arbejdsgivere til at gå nye veje”, påpeger Karsten Lodahl Madsen.
Se mere på dm.dk/dimittend