Dansk Magisterforening

Fem eliteforskere deler seks mio. kr.

Af Tobias Dinnesen
Del artikel:

Fem danske forskere har torsdag modtaget den såkaldte EliteForsk-pris, som både luner på forskernes egen bankkonto, men også støtter deres fremtidige forskningsaktiviteter.

Hvordan vekselvirker brintatomer med kulbaserede overflader og molekyler?

Hvad betyder det for dine politiske holdninger, hvis du er mere utålmodig end andre?

Hvad betyder digitaliseringen af arkitekturens redskaber for den måde, den tænkes, formgives og bygges?

Hvad betyder udviklingen af 5G-datanettet i Danmark for muligheden for at skabe det Internet of Things (Tingenes Internet, hvor alt, der kan tilsluttes, vil blive tilsluttet, red.), som mange længe har talt om?

Kan vi skabe en "kvantesimulator", der potentielt kan udføre beregninger, som ikke kan udføres på klassiske computere?

Disse spørgsmål har de fem vindere af årets EliteForsk-priser stillet sig selv, hvorfor de inden for hver deres område nu hædres for deres "store indsats i forskningens tjeneste", som uddannelses- og forskningsministeriet skriver i en pressemeddelelse.

Prisen blev torsdag uddelt ved en officiel ceremoni på Glyptoteket i København af H.K.H. Kronprinsesse Mary og uddannelses- og forskningsminister.

"Vi skal hylde og give plads til dem, der åbenlyst hæver sig over mængden. Med Eliteforsk-priserne fejrer vi nogle af Danmarks dygtigste forskere, som tør sætte den faglige barre højt og drives af ambitionen om at være de allerbedste inden for deres felt. Det er vigtigt, for forskning af høj kvalitet er en afgørende forudsætning for velstand og velfærd", forklarer uddannelses- og forskningsminister Esben Lunde Larsen.

De fem forskere (se liste nederst) modtager hver 1,2 mio. kr. som en del af EliteForsk-prisen. De 200.000 kr. er en personlig hæderspris, som vinderne kan beholde, mens den resterende mio. kr. skal bruges på deres forskningsaktiviteter.

Rejsestøtte til ph.d.-studerende

I forbindelse med prisuddelingen modtog tyve ph.d.-studerende desuden de såkaldte EliteForsk-rejsestipendier på 200.000 kr. hver.

Pengene skal bruges på at rejse ud i verden og deltage i nogle af verdens bedste forskningsmiljøer.

"Det er regeringens ambition, at dansk forskning skal tilhøre den internationale elite. Derfor er jeg meget tilfreds med, at unge talentfulde ph.d.-studerende nu får mulighed for at samle værdifuld viden, inspiration og erfaring blandt førende forskere på de bedste forskningsinstitutioner i verden", siger Esben Lunde Larsen.

Du kan læse meget mere om de ph.d.-studerende, der torsdag modtog rejsestipendier på uddannelses- og forskningsministeriets hjemmeside.

De fem vindere: