Dansk Magisterforening

Ombudsmanden udtaler kritik

Del artikel:

Politisk indblanding kan ikke dokumenteres i Eritrea-sagen, men Ombudsmanden bakker DM op i, at myndighedernes fremgangsmåde har skubbet på en mistillid til systemet.

To DM-medlemmer, som blev hjemsendt og siden afskediget fra deres job i Udlændingestyrelsen i forbindelse med den såkaldte Eritreasag, bliver ikke nævnt i en redegørelse, som Ombudsmanden netop har offentliggjort om forløbet.

Til gengæld kritiserer Ombudsmanden den måde, som Justitsministeriet og Udlændingestyrelsen håndterede sagen på. Forløbet efterlod så mange uklarheder og ubesvarede spørgsmål, at tilliden til myndighederne er svækket, hedder det blandt andet i rapporten.

Ombudsmanden har ikke fundet dokumentation for, at der er sket usaglig politisk indblanding i de to embedsmænds arbejde. Den dokumentation fandt DM´s forhandlingsafdeling heller ikke, da sagen rullede i efteråret 2014.

”Men både forløbet og de oplysninger, som vi via aktindsigt i personalesagerne kom i besiddelse af, giver os en fornemmelse af, at der var noget, der ikke kom frem i lyset vedrørende den måde, som Eritrea-rapporten blev udarbejdet på,” siger Lotte Spanggaard, der er DM´s forhandlingsdirektør.

Det var to embedsmænd, DM´erne Jens Weise og Jan Olsen, der fik Eritrea-sagen til at ramme avisernes forsider, da de gik offentligt med deres kritik af en rapport om forholdene i landet. De havde selv indsamlet stof til rapporten på en såkaldt fact-finding mission til landet. De var til gengæld ikke enige i, at man på baggrund af rapporten kunne konkludere endegyldigt, at asylansøgere fra Eritrea ikke burde have krav på beskyttelse. Først blev Jens Weise og Jan Olsen begge hjemsendt fra Udlændingestyrelsen med en advarsel i personalemappen, siden indgik de begge en fratrædelsesaftale.

Lotte Spanggaard synes, det er naturligt nok, at Ombudsmanden ikke har taget stilling til forhold, der vedrører Jens Weises og Jan Olsens personalesager.

”Sagerne er jo afsluttet med frivillige fratrædelser. For DM var det vigtigste, at Udlændingestyrelsen måtte trække advarslerne tilbage og vores medlemmer dermed blev renset,” pointerer forhandlingsdirektøren.

Sagen fik stor opmærksomhed i DM på grund af ytringsfrihedsaspektet.

”Ophævelserne af advarslerne understreger, at det er lovligt at sige fra i et ansættelsesforhold, hvis man ikke kan stå indenfor det fagligt og kvalitetsmæssigt, uden at blive klandret for det ansættelsesretligt bagefter”, udtaler Lotte Spanggaard.