Bibeltro skole afviser Forskerforum
Dansk Bibel-Institut er ikke højkristen, sekterisk eller fundamentalistisk, lyder det fra skolens rektor.
Forskning- og uddannelsesminister Esben Lunde Larsens (V) uddannelsesbaggrund har de sidste dage kast nyt lys over det omstridte og teologisk konservative Dansk Bibel-Institut.
Forskerforum kunne i går afsløre, at Esben Lunde Larsen, i modsætning til hvad han tilkendegav i sit officielle CV på Folketingets hjemmeside, ikke har læst på Købehavns Universitet fra 2001-2007, men derimod har tilbragt størstedelen af hans studietid som bachelor-studerende på Misjonshøgskolen i Stavanger.
I realiteten foregik det meste af undervisningen dog i Dansk Bibel-Instituts lokaler i København, har Esben Lunde Larsens pressechef oplyst til både Forskerforum og Ekstra Bladet.
Men det er langt fra rigtigt, når Forskerforum hævder, at skolen er højkristen, sekterisk og fundamentalistisk, eller at skolen mener, at ”biblen er skrevet af Gud med ført hånd af evangelisten Johannes”, som Forskerforum også skriver.
Det oplyser rektor Børge Haahr Andersen på skolens hjemmeside, hvor han betegner Forskerforums beskrivelse af skolens konfessionelle indstilling som "selvsving" og "grebet ud af luften".
”Det, som vi står for, er, hvad flertallet af kristne har ment op gennem kirkehistorien og hvad flertallet af kristne verden over har som overbevisning. Der er intet sekterisk over det, selv om det godt i den folkekirkelige virkelighed i Danmark kan opleves som en mindretalsholdning”.
Ifølge Børge Haahr Andersen driver Dansk Bibel-Institut fri og forskningsbaseret undervisning, og ”lærernes teologiske grader, afhandlinger og faglige artikler prøves i det offentlige rum gennem kritisk fagfællevurdering”.
Professor: Ikke videnskabelig
At skolen skulle drive fri videnskabelig forskning blev dog i 2012 afvist af Jesper Tang Nielsen, professor og daværende studieleder ved Det Teologiske Fakultet, Københavns Universitet. I Kristeligt Dagblad gav Jesper Tang Nielsen udtryk for, at Dansk Bibel-Institut er en ”isoleret” konfessionel institution, der ikke arbejder ud fra anerkendte videnskabelige forudsætninger.
Anledningen til Jesper Tang Nielsens kritik var, at Dansk Bibel-Institut i 2012 indgik en aftale om at tilbyde en bacheloruddannelse til sine studerende i samarbejde med Fjellhaug Internasjonale Høgskole i Norge.
”De studerende bliver ikke oplært i en almindelig akademisk tankegang. Jeg oplever, at når de kommer over til os for at tage en teologisk kandidatuddannelse, så kan samtalen være meget vanskelig, fordi de ikke er villige til at stille kritiske spørgsmål til for eksempel bibelteksterne”, lød det fra Jesper Tang Nielsen.
Studerende fra kirkeligt konservative miljøer – herunder Esben Lunde Larsen - har i lang tid brugt Dansk Bibel-Institut som et springbræt til at sikre sig en teologisk kandidatuddannelse ved et dansk universitet.
Ifølge et hørringssvar fra Dansk Bibel-Institut til Kirkeministeriet fra 2009 begyndte bibelskolen i 2001 en uddannelse i ”teologi og mission i tilknytning til Misjonshøgskolen i Stavanger. I 2006 skiftede Dansk Bibel-Institut samarbejdspartner og opbyggede sin egen bacheloruddannelse i teologi og mission med akkreditering fra University of Wales”.
Uddannelsen, der foregik på dansk i København, mistede dog sin akkreditering, efter at BBC i 2011 blotlagde den manglende kvalitetssikring ved University of Wales.
Dekan: Vi forholder os til attesterede pensumlister
Ifølge dekan ved Det teologisk Fakultet ved KU Kirsten Busch Nielsen giver fakultetet merit fra udenlandske uddannelser på baggrund af en konkret vurdering af uddannelseskvalifikationer.
Hvordan har I sikret jer, at samarbejdet mellem Misjonshøgskolen og Dansk Bibel-Institut ikke dækker over, at den private norske høgskole i realiteten blot ”blåstempler” Dansk Bibel-Institut, som det senere tilsyneladende var tilfældet med University of Wales?
”Vi forholder os til de uddannelseskvalifikationer, som fremsendte dokumenter fra en godkendt institution beskriver, derunder f.eks. attesterede pensumlister".
Kan man forestille sig, at en studerende kom med papirer fra Misjonshøgskolen, og at en del af uddannelsen reelt foregik ved Dansk Bibelinstitut og at I så alligevel godkendte den?
”Man kan kun forestille sig, at vi forholder os til dokumenterede uddannelseskvalifikationer. Hvilke gader og stræder en studerende måtte have færdedes i, ligger uden for hvad det vil være rimeligt at interesse sig for”.
Hvad mener du om Dansk Bibel-Institut?
”Vi har ikke en samarbejdsrelation til institutionen. Som sagt vurderer vi i hvert enkelt tilfælde ansøgere ud fra de eksamensdokumenter de kommer med, herunder fra universiteter i udlandet”.