Spring menu over
Dansk Magisterforening

Professor erklærer sig inhabil i Lundes ph.d.-sag

Af Tobias Dinnesen
Del artikel:

Uddannelses- og forskningsminister Esben Lunde Larsen har erklæret sig inhabil i forhold til udpegningen af det udvalg, der eventuelt skal bedømme hans ph.d.-afhandlings videnskabelige redelighed. Og nu erklærer næstformanden i praksisudvalget sig også inhabil efter at have udtalt sig i sagen flere gange.

To centrale personer i sagen om Esben Lunde Larsens ph.d.-sag har nu erklæret sig inhabile i forskellige aspekter af sagsbehandlingen.

Først var det ministeren selv, der på forhånd måtte komme potentiel inhabilitet i møde, da han i et svar til uddannelses- og forskningsudvalget gør det klart, at hvis hans ph.d.-sag stadig verserer i januar, vil han bede statsminister Lars Løkke Rasmussen om at pege på en anden minister, der skal udpege medlemmerne af Udvalgene vedrørende Videnskabelig Uredelighed.

Torsdag er det så professor Peter Sandøe, som er næstformand i praksisudvalget på Københavns Universitet, der erklærer sig inhabil, når udvalget skal i gang med at vurdere ministerens ph.d.-afhandling. Han forklarer, at han udelukkende har udtalt sig om sagen, fordi han på intet tidspunkt havde forestillet sig, at han ville stå i en situation, hvor han skulle tage stilling til afhandlingen i praksisudvalget.

"Jeg har ytret mig offentligt om sagen, og det er nok til, at jeg selv mener, at jeg er inhabil. I forhold til nogle andre har mine kommentarer været afdæmpede, og jeg har været meget opmærksom på ikke at tage stilling til, om ministeren er skyldig i videnskabelig uredelighed. Men man skal ikke kunne sætte en finger på praksisudvalgets objektivitet, så derfor trækker jeg mig", siger han til Jyllands-Posten.

LÆS OGSÅ: Overblik over den seneste uge i Esben Lundes ph.d.-sag

Citeret i flere medier

Indtil flere medier har talt med Peter Sandøe om Esben Lundes ph.d.-sag. Mest kontroversielt var det, da DR var nødt til at beklage en historie, der havde Peter Sandøe som en af hovedkilderne - blandt andet fordi professoren følte sig utilstrækkeligt citeret, da han ifølge egne udsagn havde understreget, at han troede, der snarere var tale om sjusk end snyd i ministerens ph.d.-afhandling.

Sagens udvikling får nu professor Michael Riis, formand for praksisudvalget på Københavns Universitet, til at sige, at Sandøe har trukket sig fra sagsbehandlingen ved egen drift.

"Men jeg mener, at det er en fornuftig beslutning. Inhabilitet handler ikke kun om, hvorvidt Peter Sandøe på forhånd har taget stilling til sagen, det handler også om, hvorvidt det kan opleves, som om han på forhånd har taget stilling, og at det kan være med til at skabe tvivl om udvalget", forklarer han til Jyllands-Posten.