Dansk Magisterforening

Nye 300 mio. skæres fra udviklings­bistanden

Del artikel:

Strømmen af flygtninge til Danmark får nu regeringen til at skære yderligere knap 300 mio. kroner på udviklingsbistanden. Blandt andet vil regeringen skære i Det Arabiske Initiativ, som ellers er støtte til Syriens nærområder.

Flygtningekrisen vokser sig i stigende grad større for den danske regeringen. Regeringen skærer således nu yderligere 285,4 mio kroner fra den danske udviklingsbistand, som regeringen vil bruge til at finansiere asylmodtagelsen herhjemme.

Besparelserne henter regeringen blandt andet fra Det Arabiske Initiativ, som ellers er bistand, der går til Syriens nærområder, hvor de store flygtningestrømme aktuelt især kommer fra. Det fremgår af et fakta-ark fra Udenrigsministeriet over, hvordan de nu 1,8 mia. kroners besparelser på den danske udviklingsbistand hentes hjem.

Dybt problermatisk
Regeringen skærer således 60 mio. kroner på Det Arabiske Initiativ. Det betyder blandt andet, at Mellemfolkeligt Samvirke må droppe at oprette fire medborgercentre i Libanon og Jordan. Disse centre skulle ellers have skabt kontakt til potentielle flygtninge herfra og hjælpe dem med på demokratisk vis at bygge deres samfund op igen.

"Det er dybt problematisk. Lars Løkke udtrykte under valgkampen, at man kunne skære på udviklingsbistanden, uden at det ville gå ud over indsatsen i nærområderne og bistanden til Afrika. Begge dele viser sig nu at være forkerte", siger Helle Munk Ravnborg, som er forkvinde i Mellemfolkeligt Samvirke.

Hun fremhæver, at når regeringen blandt andet nu skærer i bistanden til Syriens nærområder, hvor de store flygtningestrømme især kommer fra, så er Danmark også medansvarlig i at skabe endnu dårligere vilkår der.

"Når flygtninge derfra sætter i bevægelse hertil, er det jo fordi, grænsen for at tilbyde ordentlige forhold i de lande er overskredet. Nu forringer Danmark forholdene der yderligere", siger Helle Munk Ravnborg og fastslår:

"Det er totalt kortsigtet og visionsløst. Regeringen tager penge fra verdens fattigste for at løse en udfordring, vi har  herhjemme. Danmark bruger nu 4,4 mia. kroner på asylmodtagelse", siger Helle Munk Ravnborg. 

Verden i brand
Dansk Magisterforening (DM) har mange medlemmer ansat i de danske civilorganbisationer, der nu endnu engang rammes af nedskæringer. Formand i DM Camilla Gregersen pointerer, at den voldsomme nedskæring på nu 1,8 mia. kroner er udtryk for, at partierne bag finansloven tænker alt for kortsigtet på de vigtige globale problemstillinger, 

"Det gælder eksempelvis klimaområdet, demokrati og menneskerettigheder. Bistandsmidlerne er jo også konfliktforebyggende, så vi risikerer en verden, der bryder endnu mere i brand, når der skæres ned på området", siger Camilla Gregersen..

Beparelser på valgdagen
At der kommer nye besparelser på udviklingsbistanden står klart på selve vagdagen om de danske retsforbehold, hvor danskerne er travlt beskæftiget ved valgstederne.

Udenrigsministeriet oplyser, at de yderligere knap 300 mio. kroner fra bistanden skal bruges til at dække Danmarks bidrag til EU’s ekstraordinære tiltag som følge af flygtninge- og migrantsituationen i blandt andet Syriens nærområder. Dermed lyder den samlede regning for omprioritering på af udviklingsbistanden nu på 1,8 milliard kroner.

De penge finder regeringen ved at nedjustere i Danmarks bistandsprogrammer og støtten til internationale organisationer med godt én milliard kroner. Resten af merudgifterne på 761,2 millioner kroner er afsat som en negativ budgetregulering, og skal findes i løbet af året, hedder det.  

Ifølge udenrigsminister Kristian Jensen (V) skærer regeringen yderligere på udviklingsbistanden på grund af flygtningekrisen.

"Derfor må vi omprioritere i udviklingsbistanden for at modtage og huse asylansøgere i Danmark. Samtidig afsætter vi også flere penge til indsatsen i nærområderne, hvor vi ikke mindst hjælper de mange millioner flygtninge fra konflikten i Syrien", udtaler udenrigsministeren i en pressemeddelelse.