Lang vej til kvindekvoter
Et EU-forslag om, at minimum 40 pct skal være kvinder i store selskabers bestyrelser i 2020, blev i går nedstemt af blandt andre Danmark. Vi er med til at blokere for, at lande, der halter langt efter, får en hjælpende hånd, mener ligestillings-ekspert
Når Danmark insisterer på, at flere kvinder i bestyrelser skal ske uden kvoter, men ad frivillighedens vej, nægter vi at give en hjælpende hånd til de EU-lande, som kører endnu mere på pumperne, når det gælder ligestilling.
Det siger lektor ved institut for samfund og globalisering på RUC Karen Sjørup, efter at Danmark i går var blandt de lande i EU, der stemte nej til et lovforslag om, at der i 2020 skal være minimum 40 pct kvinder i store selskabers bestyrelser.
”Spørgsmål om kvoter har altid givet ballade i Danmark. Det kalder på stærke følelser, fordi flertallet ikke mener, der er brug for at lovgive for at opnå ligebehandling, hverken på universiteter eller i det private erhvervsliv. Et EU-direktiv kunne have været en vigtig løftestang i lande, hvor det står rigtig skidt til. Men den løftestang bliver de nu forhindret i at få”, forklarer Karen Sjørup.
Ligestillingstomrum
Lande som Spanien og Frankrig har med succes lovgivet om kvoter i såvel bestyrelser som i det politiske liv.
Sammenlignet med Norge, Sverige og Finland halter Danmark også langt bagud, når man tæller kvinder i de børsnoterede selskabers bestyrelseslokaler. Her sad de kun på knap hver fjerde stol ved årsskiftet, viser en opgørelse fra Erhvervsstyrelsen, gengivet i Berlingske.