Dansk Magisterforening

DM: Ministe­ren mangler føling med virkeligheden

Af Tobias Dinnesen
Del artikel:

Formanden for DM Professionshøjskoler, Hans Beksgaard, som repræsenterer de undervisere, der er ansat på professionshøjskolernes læreruddannelser, er stærkt utilfreds med den trussel, ministeren torsdag kom med i Politiken.

”Hvis han mener, der står folk og venter i porten med bedre kvalifikationer end dem, der er der, har han ingen føling med, hvad der sker i det danske samfund. Han vil få mere end svært ved at finde erstatninger.”

Sådan lyder det kontante svar fra Hans Beksgaard, der er formand for DM Professionshøjskoler, som repræsenterer underviserne på læreruddannelserne. Svaret skal ses som et svar på tiltale til den latente fyringstrussel, som uddannelses- og forskningsminister Esben Lunde Larsen (V) torsdag fremførte i Politiken.

"Det er retorik, der - på samme måde som retorikken om folkeskolen - er med til at undertrykke en gruppe, som forsøger at leve op til en masse krav og forandringer, men som gang på gang må lægge øre til den slags nedvurderinger af deres arbejdsindsats", siger Hans Beksgaard, som også er medlem af Dansk Magisterforeningen (DM's) hovedbestyrelse.

Forfejlet kritik
Hans Beksgaard mener, at kritikken rammer langt forbi målet, og hvis man gør sig selv den tjeneste at læse undersøgelsens resultater, gør den faktisk også op med nogle fordomme, pointerer han.

 

"Det er faktisk de yngre ansatte, som giver udtryk for det største ønske om at få et kompetenceløft. Så den forestilling om, at der sidder en gruppe gamle, forstenede akademikere ude på læreruddannelserne, som ikke ved, hvad der foregår i folkeskolen, har ingen hold i virkeligheden", siger han.

 

Han er godt og grundigt træt af, at skiftende ministre med forskellige ord, men samme grundholdning, peger fingre ad de ansatte på professionshøjskolerne. I stedet burde ministeren kigge indad.

"Ministeren har ingen plan for, hvad han vil gøre. Det er derfor, han siger, at det må være op til ledelserne. Så sidder han i sin vippestol på sit kontor og siger, at så må vi fyre dem, der ikke lever op til kravene. I stedet for at gøre noget for, at de her undervisere kan få et kompetenceløft", påpeger han.

Misbrugt tillid

Som repræsentant for de mange DM-medlemmer, der underviser på professionshøjskolerne - herunder på læreruddannelserne - er Hans Beksgaard desuden knotten over, at resultaterne udlægges på én måde, når spørgsmålet blev stillet på en anden måde.

"Underviserne er i virkeligheden blevet spurgt, om de mener, de har behov for at blive kompetenceløftet. Så er det groft at tolke det som om, at de ikke er gode nok, fordi det jo repræsenterer et ønske hos underviserne", siger han og uddyber:

"Der er flere, der har sagt til mig, at de ikke ville deltage i den undersøgelse, fordi de havde på fornemmelsen, at den blev misbrugt. Men de, der er gået ind i den i god tro, synes jeg nok med rette kan tænke, at konklusionerne er strammet langt ud over, hvad svarene kan bruges til."