Spring menu over
Dansk Magisterforening

Bud på dagpengeløs­ning er meget dyrere end forventet

Af Tobias Dinnesen
Del artikel:

Nye beregninger fra Finansministeriet og Dagpengekommissionen viser, ifølge Jyllands-Posten, at det vil koste dobbelt så meget at halvere genoptjeningsperioden i et kommende udspil til et nyt dagpengesystem. DM kræver handling fra regeringen.

En ny gennemregning af talgrundlaget for dagpengekommissionens arbejde viser nu, at en halvering af genoptjeningsperioden, som fra flere sider har været et krav til et nyt dagpengesystem, koster dobbelt så meget, som det hidtil har været antaget.

Sidste år fortalte daværende finansminister Bjarne Corydon ellers, at det ville koste 600-800 millioner kroner. Men de nye beregninger viser, at regningen bliver dobbelt så stor, da det vil koste 1,5 milliarder kroner at halvere genoptjeningsperioden.

Dansk Magisterforening (DM) er da heller ikke i tvivl om, at den seneste udvikling kræver handling fra de ansvarlige; regeringen.

”Med de nye beregninger er regeringen nødt til at erkende, at dagpengesystemet skal have tilført flere penge. Vi vil ikke være med til at finde pengene ved fx at skære i dimittendsatsen, som det har været foreslået. Dagpengesystemet er blevet udhulet i de senere år, vi har ikke brug for en yderligere udhuling”, siger DM's formand, Ingrid Stage.

FOA: Kan ikke se det ske
De nye oplysninger giver genlyd langt ind i fagbevægelsen, og det svar, der sendes tilbage fra eksempelvis FOA's formand, Dennis Kristensen, understreger, hvor svært det bliver for LO's formand, Harald Børsting, at nå i mål med opbakning fra FOA og 3F.

"Jeg kan ikke se for mig, at LO kan være med til at levere en løsning, hvor der bliver fundet penge i den størrelsesorden inden for dagpengesystemet. Der er kun et sted at hente penge. Det er på dagpengesatserne, og det kan jeg ikke se ske", siger han til Jyllands-Postens erhverssite, Finans, og får opbakning fra forretningsfører i 3F's a-kasse, Eva Opdrup, som ikke kan se, at pengene kan findes inden for systemet.

Udviklingen får desuden professer i arbejdsmarkedspolitik på Aalborg Universitet, Henning Jørgensen, til at pointere, at han anser for at være "umuligt", at kommissionen når til enighed uden at få tilført flere penge.